14 septembrie 2017

Regizoarea Anca Damian revine pe ecrane cu thrillerul “Perfect Sănătos”

By In A 7-a, Esenţial

Perfect Sănătos, al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, autoarea multi-premiatelor coproducții europene Crulic – drumul spre dincolo și Muntele Magic, va avea premiera în cinematografe pe 15 septembrie.

Anca Damian îi aduce împreună într-un thriller de autor pe Anghel Damian în primul său-rol principal, alături de nume consacrate precum Vlad Ivanov, Adrian Titieni și Olimpia Melinte.

Tensiunea poveștii se naște din călătoria pe care o angajează personajul interpretat de Anghel Damian (Andrei), în căutarea unei explicații privind moartea neașteptată a tatălui său. Evoluând între trauma dispariției părintelui și descoperirea unor secrete dureroase legate de acesta, Andrei acceptă provocarea maturității. Pariul ambițios al rolurilor principale este asumat până la capăt de către Anghel Damian, dar și de Cristina Florea, care îl secondează. Olimpia Melinte întregește un triunghi amoros atipic, într-un rol intens care egalează prezența puternică a lui Vlad Ivanov. Personajele episodice construite de Toma Cuzin sau Codin Maticiuc sunt surprinzătoare, gata și ele să-și spună propria poveste.

La scrierea scenariului Anca Damian a colaborat cu Lia Bugnar, Perfect Sănătos fiind inspirat din evenimente reale, la fel ca toate filmele Ancăi Damian. „Filmul a reprezentat pentru mine o întoarcere la sursă: atât prin alegerea de a filma în Clujul în care am crescut, cât și prin alegerea unui subiect atât de intim – legătura dintre copii și părinți”, explică Anca Damian. „Este cel mai românesc film al meu, singurul, de altfel, în care nu apare vreun actor din afara țării. În același timp, îl consider o reîntoarcere la un mod de a face film și de a spune povestea sincer și direct”.

Autoarea a refuzat de la început școlile, canoanele și grupurile de influență, preferând să-și asume, de la proiect la proiect, responsabilități, mize și riscuri suplimentare ca director de imagine, scenarist, regizor de documentar și de lung metraj de ficțiune sau de animatie,  sau producător. În cuvintele sale: „mi se pare inacceptabil să mă repet în proiecte, să mă mulțumesc cu o rețetă sau să fac filmul cu un public sau cu un premiu în minte”. 

Perfect Sănătos nu se abate de la această regulă personală: dezvoltă un subiect în egală măsură familiar și straniu, provoacă publicul la dialog și refuză finalurile așteptate.

Succesul internațional al documentarului de animație Crulic – drumul spre dincolo i-a adus Ancăi Damian atât zeci de premii și prezențe în festivaluri din întreaga lume, cât și încrederea producătorilor din Franța, țară devenită a doua sa casă. Regizoarea lucrează în acest moment la Moon Hotel Kabul, un lung-metraj de ficțiune care va fi lansat anul viitor, dar și la o nouă animație – Extraordinara călătorie a Maronei.

Filmul este distribuit de Aparte Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.