16 aprilie 2015

Regal cinefil gratuit. Festivalul Filmului Japonez la Cinema Victoria

By In A 7-a, Actualitate

Dragoste, comedie, emoție și documentar în viziune japoneză: între 20 și 23 aprilie, cinci filme de succes din Japonia vor fi proiectate în premieră la cinema Victoria din Cluj‑Napoca, în cadrul Festivalului Filmului Japonez.

Cele cinci filme ale actualei selecții își propun să prezinte publicului clujean câteva producții de succes ale cinematografiei japoneze contemporane, din genuri cât mai diverse. De aceea, programul include două filme de lungmetraj, un film de animație și un documentar. Toate sunt producții recente și sunt semnate de regizori ai generației tinere, recunoscuți și premiați în festivaluri din întreaga lume. Toate filmele aparțin Japan Foundation și fac parte din cadrul colecției deținute de Japan Foundation Library de la Londra.

Toate filmele vor fi subtitrate în limba engleză.

Intrarea la proiecții este liberă.

Festivalul Filmului Japonez de la Cluj va fi deschis de Excelența Sa Keiji YAMAMOTO, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România, care va fi prezent luni, 20 aprilie, ora 18, la premiera filmului „După ce cad florile / After the flowers”. Domnia sa va fi însoțit de atașatul cultural al Ambasadei Japoniei, domnul Nobumitsu TAKAMATSU.

Organizatorii evenimentului sunt Ambasada Japoniei în România, Foundation Japan și Cinematograful Victoria – Cluj Napoca.

 

PROGRAM ȘI FILME:

 

Luni, 20 aprilie, ora 18:00
După ce cad florile”

(Hana no Ato / After the Flowers)

2009 / 107min

Regie: Kenji NAKANISHI. Scenariu: Yasuo HASEGAWA, Kenzaburo IIDA după o poveste originală de Shuhei FUJISAWA. Muzică: Satoshi TAKEBE. Distribuție: Keiko KITAGAWA, Masahiro KOUMOTO, Shuntaro MIYAO

 

„Hana no Ato”  este o emoționantă poveste de dragoste care se derulează pe fundalul epocii Edo (sec. XVII-XIX). Povestea este inspirată de scrierile lui Shuhei Fujisawa (1927–1997), autor al poveștilor cu samurai din volumul „Sabia de bambus” transpuse de mai multe ori pe ecran. Pelicula „Hana no Ato”  s-a bucurat de un mare succes de public în Japonia și a figurat în selecția mai multor festivaluri de film organizate de centrele culturale și ambasadele Japoniei din străinătate.

 

 

Marți, 21 aprilie, ora 18:00

„Bucătar la Polul Sud”

(Nankyoku ryorinin / The Chef of South Polar)

2009 / 125 min

Regie: Shuichi OKITA. Scenariu: Shuichi OKITA după romanul lui Jun NISHIMURA. Muzică: Yoshiharu ABE. Producător: Toshikazu NISHIGAYA. Distribuție: Masato SAKAI, Katsuhisa NAMASE, Kitaro.

 

Comedie spumoasă care are loc în condițiile climatice extreme de la Polul Sud, având printre protagoniști pe Masato Sakai, unul dintre actorii preferați ai publicului tânăr din Japonia. Scenariul este inspirat de romanul cu tentă biografică semnat de Jun Nishimura, bazat pe propria experiență de bucătar participant la o expediție de cercetare în Antarctica. Pelicula a figurat în selecția Festivalului Nippon Connection de la Frankfurt din 2010 și la Festivalul filmului japonez de la Kuala Lumpur din 2013.

 

 

Miercuri, 22 aprilie, ora 18:00

Grădina cuvintelor

(Koto no ha no niwa / The Garden of Words)

2013 / 46 min. / FILM DE ANIMAȚIE
Regie: Makoto SHINKAI. Scenariu: Makoto SHINKAI, Noritaka KAWAGUCHI. Muzică: KASHIWA Daisuke. Distribuție: Miyu IRINO, Kana HANAZA, Fumi HIRANO.

 

Iubitorii filmului de animație au ocazia să vizioneze una dintre cele mai cunoscute pelicule ale genului – „Koto no ha no niwa”, creația lui Makoto Shinkai, demn urmaș al lui Hayao Miyazaki. Anime-ul a fost prezentat cu succes la festivalurile internaționale Gold Coast Film Festival de la Broadbech, Australia și Festivalul filmului de animație de la San Francisco, fiind distins cu  premiul Kobe Theatrical Film Award în 2013, premiul Satoshi Kon din cadrul Fantasia International Film Festival, premiul AniMovie Award al Festivalului de animație de la Stuttgart etc.

 

 

Miercuri, 22 aprilie, ora 19:00

Soarele apune în districtul trei

(Always-Sunset on Third Street -3 / Always –Sanchome no yuhi 64)

2012 / 142 min.

Regie: Takashi YAMAZAKI. Scenariu: Ryota KOSAWA și Takashi YAMAZAKI. Muzică: Naoki SATO. Distribuție: Hidetaka YOSHIOKA, Shinichi TSUTSUMI, Mirai MARUYAMA.

 

Partea a treia a filmului continuă să urmărească destinele simpaticilor locuitori din districtul trei, ale căror povești de viață au cucerit încă de la prima serie publicul și criticii japonezi, aducându-i regizorului Takashi Yamazaki Premiul pentru regie al Academiei japoneze în 2005. Acțiunea are loc la Tokyo, în anul 1964, în momentul în care orașul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de vară, iar pregătirile pentru eveniment sunt în toi.

În 2012, filmul a figurat în selecția Festivalului internațional de la Shanghai și la Puchon International Fantastic Film Festival și în același an a câștigat premiul Hochi pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru Mirai Maruyama.

 

Joi, 23 aprilie, ora 18:00

Soția lui Gegege

(Gegege’s Wife / Gegege no Nyobo)

2010 / 119min /

Regie: Takuji SUZUKI. Scenariu: Michiko OISHI și Takuji SUZUKI după romanul lui Nunoe MURA. Music: Keiichi SUZUKI. Distribuție: Kazue FUKIISHI, Kankuro KUDO, Hatsue TADOKORO.

 

Filmul este  povestea emoționantă a vieții lui Mizuki Shigeru, cunoscut autor de benzi desenate, pornind de la romanul biografic al soției sale Nunoe Mura. În anul 2011, „Gegege no Nyobo” a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri de film – Osaka Asian Film Festival, Shanghai International Film Festival, Hawaii International Film Festival.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.