25 septembrie 2013

Ioan Aurel Pop: Statul naţional român nu are nici 100 de ani, e nonsens să vrem schimbare

By In Esenţial

Rectorul UBB, istoricul Ioan Aurel Pop, a avut astăzi o serie de intervenţii excepţionale în cadrul dezbaterii intitulate “A fi român vs a fi ardelean” din cadrul seriei de dezbateri de la Berăria Culturală organizate de Fundaţia Armonia şi Fabrica de Bere Ursus. Moderator a fost jurnalistul Ion Novăcescu, cel care a înfiinţat seria de dezbateri. Viitoarea dezbatere, de peste două săptămâni, va fi despre manipularea TV.

Ion Aurel Pop a explicat pe larg care este situaţia statului român la nici 100 de ani de la MareaUnire, faptul că nu există o identitate transilvăneană ci una română şi că Transilvania este cea mai dezvoltată regiune a României actuale iar în Imperiul Habsburgic a fost cea mai săracă regiune a Imperiului. De asemenea, Pop a contrazis extrem de argumentat teoriile politologului american Samuel Huntington conform cărora ţările ortodoxe sunt neperformante faţă de cele catolice sau protestante. Ioan Aurel Pop a pledat pentru descentralizarea statului român.

“Constanţa plăteşte impozite cât şapte judeţe sărace ale Transilvaniei. Deci hai mai bine să descentralizăm, să păstrăm cât de mult putem aici din ce producem, dar hai să lăsăm vorbăria şi hai să lucrăm mai mult, nu să punem sub semnul întrebării o construcţie istorică de nici 100 de ani. Nici România actuală, nici Ungaria actuală nu au nici 100 de ani”

“Să nu mi se spune că un negru dn Bronx nu poate face performanţă. Eu am trăit în SUA, am predat acolo, am văzut Bronxul, Harlemul, şi de acolo ies valori. Deci să nu ni se spună că noi nu avem performanţe, că nu putem face aşa ceva. Uite că am intrat şi în UE şi rezistăm”, au fost doar câteva din intervenţiile rectorului UBB.

Intervenţiile istoricului, foarte clare în ciuda multitudinii de date istorice enumerate au stârnit ropote de aplauze. Pop a fost extrem de relaxat şi a băut o bere neagră alături de cei prezenţi la dezbatere.

Clujulcultural vă va oferi o filmare cu o parte din intervenţia academicianului Ioan Aurel Pop.