10 ianuarie 2019

Reactor s-a turat la 155 spectacole pe an

By In Teatru

În anul 2018 compania clujeana de teatru independent Reactor de Creatie si Experiment a sărbătorit 4 ani de existență. Acesta a trimis un bilant pe 2018 pe adresa redactiei clujulcultural.ro.

Cei care compun aceasta companie, actori, scenaristi si regizori, spun ca s-au orientat in 2018 spre raportul cantitate-calitate și spre adâncirea demersurilor institutiei unde activeaza.

In anul 2018 compania a avut nu mai puțin de 110 evenimente Reactor și 45 de evenimente MiniReactor,adică 155 reprezentații, la sediul de pe strada Petőfi Sándor nr. 4 , ale producțiilor noastre sau ale spectacolelor invitate. În același timp, a avut peste30 de reprezentațiiîn deplasare, în festivaluri sau în turnee.

Redam acest bilant care ni se pare impresionant pentru o companie independenta de teatru:

… am încercat să aprofundăm direcțiile care ne definesc, intervenind pe diferite planuri: de la cel al organizării interne, prin deschiderea spre experiențe noi, la cel al profesionalizării artistice, prin păstrarea spațiului de cercetare, la cel al imaginii, prin dezvoltarea unei gândiri strategice mai atente la detalii, la relația cu publicul, prin mediere culturală, dar în primul și în primul rând, ne-am dorit o dezvoltare calitativă a producțiile noastre, mai ales în acest provocator an al Centenarului, prin asumarea de noi riscuri și îmbunătățirea condițiilor de producție.

Câteva repere mai concrete: În ce privește creația, adică producția de spectacole, ne-am bucurat de  7premiere Reactor, 4 premiere MiniReactor și două premiere SoundReactor: – în proiectul “Corp și discurs în media” au avut premieră spectacolele “Noi nu, niciodată” (creație colectivă) și Body of Defiance (regia Raul Coldea).- în proiectul “100 de ani de România. Istorii secundare” a avut loc premiera spectacolului “În umbra marelui plan” (regia Catinca Drăgănescu) și s-a derulat primul focus tematic, “Al doilea sex”. – în cadrul rezidențelor “Fresh Start” și “Drama 5”, aflate la edițiile cu nr. 3, s-au produs spectacolele “Blocați în trecere” (regia Irina Crăiță-Mândră) și Micul nostru centenar” (regia Dragoș Alexandru Mușoiu).- în proiectul “România – un veac de iubire și ură” a avut premiera spectacolului 99,6%” (creație colectivă) – prin forțe proprii și cu multă muncă, a avut loc ultima premieră din an: Love me tinder” (regia Adina Lazăr). – în cadrul platformei MiniReactor, au avut premieră spectacolele “De ce îi e frică întunericului? (regia Diana Dragoș) și Bucătăria Familiei Balaur (regia Delia Gavlițchi) în cadrul proiectului “#Mini Reactor. Dramatizarea literaturii contemporane pentru publicul tânăr”, precum și spectacolele Povestea lui Bine-Rău (regia Cătălin Mardale) și Madame Pove și Familia Timp (regia Delia Gavlițchi).- în cadrul platformei SoundReactor, au avut premieră spectacolele “Extrinsec” (concept Adonis Tanța) și “To be or not to be cool” (concept Adonis Tanța).

La capitolul experiment, am lucrat la consolidarea dimensiunii de laborator, prin îngrijirea contextelor de cercetare artistică existente prin platforma Rezidențele Reactor: “Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică” și “Fresh Start – rezidențe de creație”, dar și prin crearea unor noi contexte precum “Atelierele Reactor Lab”, conduse de Simona Deaconescu, Alina Nelega, Theodor-Cristian Popescu și Sinkó Ferenc, sau taberele de re/creație precum cea derulată în luna august la Racoș.

Nu în ultimul rând, am încercat să ducem experimentul în creație și să testăm formule noi de lucru. Din dorința de a consolida relația cu publicul am dezvoltat platforma de mediere culturală începută în 2017 prin programul Framework coordonat de către regizorul Raul Coldea, am introdus discuțiile cu publicul după spectacole, am testat o serie de concepte noi precum “Miercurea galbenă” sau spot-urile de interacțiune “Loc de dat cu sefliu'”și “Loc de dat cu feedbacku'” și am realizat un studiu sociologic al publicului nostru. La capitolul imagine am încercat să îmbunătățim câteva aspecte concrete: spațiul,prin reamenajarea curții cu sprijinul prietenului nostru,Adrian Balcău, designer de obiect

– gândirea strategică, prin colaborarea cu echipa BOLD pentru structurarea strategiei noastre de comunicare și realizarea unor acțiuni specifice de marketing, printre care și campania offline „Multe întrebări și câteva răspunsuri posibile”.– identitatea vizuală grafică, concepută de graphic designerul Peter Árpád (dutzu), a trecut prin câteva procese de inovare. Am lucrat împreună la conceptualizarea afișelor de spectacole și la afișele dinamice online.

Pe plan intern și internațional, am căutat oportunități de dezvoltare pentru echipa de management și am încercat să căutăm modele noi de lucru, prin participarea la programe internaționale de networking și exchange. În calitate de membri ai rețelei internaționale IETM am participat la întâlnirea plenară din Porto, am realizat un program de Staff Exchange cu Teatro de lo Inestable din Valencia și ne-am bucurat că cele două întâlniri s-au concretizat în colaborarea pentru găzduirea unor spectacole de teatru internaționale.

Una peste alta, în 2018 am avut nu mai puțin de 110 evenimente Reactor și 45 de evenimente MiniReactor, adică 155 reprezentații, la sediul nostru de pe strada Petőfi Sándor, ale producțiilor noastre sau ale spectacolelor invitate.

În același timp, am avut peste 30 de reprezentațiiîn deplasare, în festivaluri sau în turnee. Reactor a participat la festivalurile:

 • Festivalul Național de Teatru din București
 • Festivalul Pledez pentru Tine(ri) Piatra Neamț
 • Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași
 • Festivalul Internațional de Teatru Nou din Arad
 • Întâlnirile Internaționale de la Cluj
 • Festivalul Internațional TRANSIT FESzT Satu Mare
 • Maratonul de Teatru Independent Bucharest Fringe
 • Festivalul 25 de ore de teatru non stop Sibiu
 • Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța
 • Școala de vară de la Telciu
 • Festivalul Internațional Stradal WonderPuck
 • Festivalul Internațional de Teatru de la Turda
 • Festivalul Operelor Independente Iași. Pe lângă asta, am organizat și realizat cu succes 3 turnee naționalecare ne-au pus în contact cu teatre din toată țara și cu un public nou:Turneul Corp și Discurs, în București, Satu Mare și Oradea
 • Turneul Drama 5, în București, Piatra Neamț și Satu Mare
 • Turneu Fresh Start, în București și Târgu Mureș În total am avut 185 de reprezentații pentru un public de peste 12 000 de spectatori.

La prezentarea acestor evenimente au participat peste 50 de artiști colaboratori, 13 artiști rezidenți și 80 de artiști invitați, adică aproximativ 150 de artiști din România și din străinătate.

Pentru organizarea acestor evenimente ne-am bucurat de sprijinul prietenilor și al partenerilor: Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj, Teatrul Național Cluj, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale București, Centrul Educațional Replika București, MACAZ Bar.Teatru.Coop București, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul de Nord Satu Mare, Centrul Național al Dansului București, Asociația Arena București, Asociația Reciproca Cluj, Fabrica de Pensule Cluj, Studio Act Oradea, Teatro de lo Inestable Valencia, Moment Maribor, Librăriile Cărturești, Librarium, Cafeneaua Sisters, Fast Print, BOLD, Adrian Balcău, dutzu.

Și pentru că acest bilanț de final de an ar fi fost mult mai scurt fără sprijinul finanțatorilor noștri, le mulțumim instituțiilor culturale și locale care au investit în noi: Administrația Fondului Cultural Național, Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca, UNITER, precum și primului nostru partener privat, Banca Transilvania.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.