Uniunea Scriitorilor din România aduce la cunoștința publicului faptul că, prin încheierea din 16.01.2020, Judecătoria Sectorului 1 București a constatat că Uniunea Scriitorilor din România a fost înființată prin Decretul 267/1949, nu a fost dizolvată prin Decretul 27/1990 și nici nu a fost transformată în asociație guvernată de dispozițiile Legii 21/1924, fiindu-i aplicabile dispozițiile art. 85 din OG 26/2000, care prevăd că persoanele juridice înființate prin acte de drept public rămân supuse reglementărilor speciale care stau la baza înființării și funcționării lor.

Astfel, instanța a reținut că, față de regimul juridic al Uniunii Scriitorilor din România, aceasta nu este supusă înscrierii în registrul special ținut de Judecătoria Sectorului 1, acesta fiind un registru în care se înscriu exclusiv persoanele care se înființează ca asociații si fundații în temeiul OG 26/2000 prin pronunțarea unei sentințe de dobândire a personalității juridice.

Totodată, prin aceeași încheiere, instanța a respins ca nefondată cererea unor intervenienți (Cipariu Mircea Dan, Râpă (Iaru) Florin și Popescu Cristian) prin care s-a solicitat constatarea faptului că Uniunii Scriitorilor din România îi sunt aplicabile dispozițiile OG 26/2000 privind asociațiile și fundațiile.

Pe cale de consecință, prin încheierea din data de 16.01.2020, instanța a confirmat cele precizate de către Uniunea Scriitorilor din România referitoare la faptul că USR nu este o asociație, având, în considerarea modalității specifice de înființare, un regim juridic special, aspect ce atrage și aplicarea unor dispoziții de funcționare și organizare distinct de asociațiile și fundațiile suspuse OG 26/2000.

Această hotărâre vine să confirme ceea ce Uniunea Scriitorilor din România a susținut mereu, respectiv că nu este o asociație, fiind înființată ca persoană de utilitate publică prin act de putere publică.

Reamintim că între Uniunea Scriitorilor condusă de criticul Nicolae Manolescu și o…altă Uniune a Scriitorilor înființată de Florin Iaru, Cristian Teodorescu și alți scriitori există un conflict în instanță.

2 COMENTARII

  1. Domnule Manolescu
    Am scris peste zece romane si nu am publicat niciunul pânä la acestä datä. As dori prin intermediul asociatiilor românesti sä public unele din ele. cum mä puteti ajuta?. sunt pensionar în Austria cu o pensie minimä fiindcä nu am avut anii aici. în tarä am lucrat la ICPAT-Bv sa schimbat numele în CCSITA-Bv pânä în anul 1990 când am plecat cu unicul copil bolnav. întregirea familiei s-a fäcut dupä doi ani. este greu în tarä streinä când vii la o vârstä înaintatä. aceasta e o scurtä istorie a vietii mele. Locuiesc în Austria-2700 Wiener Neustadt-Purgleitnergasse 37.
    Vä rog de vä este posibil trimite-mi o solutie salvatoare. vä rämân recunoscätor.
    cu stimä Sârbu Dumitru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.