14 iulie 2018

Râul Someș mai aproape de clujeni. Cum e în Parcul Armătura la Someș Delivery

By In Actualitate

Un Someș mai aproape, un Someș mai prietenos, o legătură mai profundă cu el încearcă să realizeze inițiativa Someș Delivery în acest weekend în Parcul Armătura (strada Oașului), unul din parcurile uitate ale Clujului. Doar Jazz in the Park Festival a mai reușit acolo o activare, acum un an cel puțin.

Zeci de amenajări și evenimente au loc deci în 14-15 iulie pe malurile Someșului, în Parcul Armătura.

Someș Delivery 2018 aduce instalații artistice, proiecții de film pe malul apei, concerte și micro-intervenții urbane, ateliere pentru copii și o mulțime de posibilități de a petrece timpul liber în apropierea râului. 

Someș Delivery are ca temă abordată Someșul de la firul ierbii.

Evenimentele includ concerte de jazz în parteneriat cu Smida Jazz Festival, DJ sets sale, ore de muzică și o sesiune de pictură capoeira cu rezidenții Institutului Francez din Cluj, ateliere pentru copii alături de MiniREACTOR și Fabrica de Pensule, lectură publică de literatură contemporană alături de Cărturești, proiecții de filme, garage. 

“Am ales în acest an să explorăm de la firul ierbii acest parc, o oază verde uitată de-a lungul Someșului, din două motive. Primul e legat de faptul că în viitorul nu prea îndepărtat va fi reamenajat de către primărie și acum e un moment bun să-l (re)descoperim prin mijloacele noastre de explorare și să contribuim la o mai bună înțelegere a lui. Al doilea motiv e să-l readucem în atenția clujenilor, fiind situat în afara hărții noastre mentale, prin mici intervenții și animări care cresc pofta de redescoperire a lui”, spune Marius Moga, coordonatorul proiectului.

În luna mai au fost deja inaugurate o serie de amplasări urbane (bănci, coborâri la apă, trasee), iar de atunci, două ecologizări au reușit deja să-i convingă pe clujeni să redescopere parcul și râul și să ajute la curățirea acestora.

„Anul trecut am decis să ne concentrăm pe activitățile care utilizează în mod direct apa: bărci și hidrobiciclete și răspunsul publicului a fost extrem de pozitiv! Iar anul acesta vom continua și vom pune la dispoziție caiace, completate de amenajări din lemn chiar în buza apei, concerte, ateliere, vom amenaja chiar și un colț de realitate virtuală (VR) cu documentație despre Someș și deșeuri, publicul va fi transpus într-un fanzin de artist, iar sunete din timpul activităților de curățare a Someșului au fost transformate în muzică”, explică echipa Someș Delivery.

Caiacele vor fi pe Someș în ambele zile de weekend, între orele 14:00-17:00, iar folosirea lor va fi gratuită pentru participanți. Toate micro-intervențiile pot fi utilizate oricând, va avea loc și o expoziție în realitate virtuală  dublată de un film despre Someș și deșeurile documentate, dar și o serie de activități cu muzică!

Copiii se pot distra și delecta alături de echipa MiniReactor în cadrul atelierului „Stropi de joacă” și la cel de arhitectură „Imaginarium” realizat de Fabrica de Pensule (ARTbecedar), în reprize programate zilnic între orele 10-13 și 16-19.

De altfel, este primul an în care a a avut loc o dezbatere publică intitulată Cum folosim Someșul cu administrațiile locale, pornind de la două teme importante: mediul natural și utilizări ale râului. Mizaa fost descoperirea unei viziuni comune, pe baza căreia să se poată dezvolta o strategie de amenajare și utilizare a Someșului din Cluj. Discuțiile au avut loc sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11:00, chiar pe malul Someșului din parcul Armătura.

Au participat Mihai Moga, reprezentant Someș Delivery, Șerban Țigănaș, arhitect, Ovidiu Câmpean, director Primăria Cluj și un reprezentant al Electrica. Au mai intervenit Rarița Zbranca, director Centrul Cultural Clujean, Mihai Mateiu, scriitor și alți participanți.

Fragment din ce a spus arhitectul Șerban Țigănaș:

O intervenție interesantă a avut Mihai Mateiu:

Parcul Armătura a fost plin de familii cu copii, iar atmosfera a fost una foarte lejeră.

Serile sunt dedicate celor mari. Sâmbătă, pe malurile Someșului va avea loc o lectură publică de literatură contemporană alături de Andrei Dósa, urmată de DJ Vekt și un concert realizat în parteneriat cu Smida Jazz Festival, cu maghiarii de la Loop Doctors Duminică, programul include un atelier de mediu alături de Let’s do it, Romania!, o proiecție de film (Odiseea) și concert cu DJ Musai și The Kryptonite Sparks.

Programul complet al evenimentelor și lista tuturor amenajărilor care pot fi descoperite este disponibilă online pe site-ul SomesDelivery.ro, iar cei care vor alege să își petreacă weekendul pe malurile Someșului au la dispoziție pliante cu hărți și program, pentru a putea descoperi cât mai multe din evenimentele pregătite de organizatori.

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, iar această ediție este organizată împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun. Organizatori: Asociația miniMASS, Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.