Râul din mijlocul Clujului, trezit la viaţă în cadrul proiectului Someş Delivery

Clio Special

Someș Delivery este un proiect cultural pe termen lung, care-și propune să contribuie la apropierea clujenilor de Someș prin valorizarea potențialului acestuia și evidențierea rolului pe care l-ar putea juca în dezvoltarea orașului.

Organizatori acestui proiect sunt Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România, Asociația miniMASS.

SOMES DELIVERYBUUUNNN

Fiecare ediție va aborda un alt tronson de râu, încercând să găsească, prin concurs, ideile bune de amenajare a acestuia, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori și instituții, în animarea zonei. Un proiect de mediu derulat în paralel urmărește igienizarea întregului curs al Someșului Mic. Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca vor primi la finalul fiecărei ediții un raport concluziv, ca suport al efortului lor de transformare a Someșului într-un spațiu al clujenilor.

Prima ediție Someș Delivery are loc în perioada 12-14 iunie 2015 pe tronsonul cuprins între podul Napoca și podul Horea. O ediție pilot, de testare, care-și propune în primul rând construirea unui cadru, a unei platforme de întîlnire pentru cei interesați de Someșul din Cluj, precum și a unei baze de date despre acesta.

Vârful de vizibilitate vor fi două zile de amenajări temporare și evenimente pe malurile apei, în 13-14 iunie. Vor avea loc dezbateri despre Someşul navigabil, proiecţii de filme de scurt metral în cadri Tres Courts, organizat de Institutul Francez,  spectacole de teatru, muzică și dans. Vor fi expuse diverse proiecte legate de tematica revigorării Someşului.

Miza acestei ediții este atragerea atenției asupra Someșului, declanșarea unei reflecții asupra rolului său și creșterea unei dorințe comunitare de apropriere a râului.

Cele trei zile vor include dezbateri despre cele mai bune moduri de folosire a Someșului, dar și spectacole, ateliere pentru copii sau concerte.

„Avem o imagine vagă a Someșului, deși e parte din viața noastră de zi cu zi. Orașul pare să îi fi întors spatele, ridicând clădiri fără geamuri către râu sau maluri inaccesibile. Noi căutăm să animăm din nou Someșul și invităm întreaga comunitate să propună mici activități și amenajări temporare; le vom aprecia în mod special pe cele care au potențialul de a deveni constante, firești, de zi cu zi. Vrem să readucem Someșul la viață permanent, nu doar trei zile pe an!”, a explicat Mihai Mateiu, managerul proiectului Someș Delivery.

somes

Un prim proiect propus de organizatori este pavilionul central Someș Delivery, care urmează să fie amenajat deasupra spațiului verde existent între râu și strada Dragalina, care va uni cursul de apă, și Cetățuia. Se doreşte şi readucerea la lumină a poveştii Someșului, mai ales orin mărturii și amintiri strânse de la riverani, care au participat la un studiu sociologic în luna mai.

Mai multe despre acest proiect AICI şi AICI

PROGRAM

Sâmbătă

10.00-14.00: Redesenăm Someșul (Pavilion & traseu)

11.00-12.00: Inaugurare & vernisaj expoziție (Pavilion)

12.00-14.00: Someș Talks: Apa trece, Someșul rămâne (Terasa Atelier)

16.00-19.00: Workshop Zero deșeuri (Pavilion)

16.00-18.00: Community Groove: Capoeira (Curtea Teatrului Maghiar)

18.00-20.00: Community Groove: Jam session (Curtea Teatrului Maghiar)

19.00-23.00: Apă, sunet și lumină (Someș Alley)

19.00-22.00: Loopsha Dj set (Terasa Atelier)

21.30-23.30: Proiecția Tres Courts (Casa Tranzit)
Duminică

11.00-13.00: MiniReactor Delivers (terasa Atelier – langa podul Horea)

13.00-15.00: Dopi-Dop și Stropi-Strop (Curtea Teatrului Maghiar)

16.00-18.00: Someș Talks: Buna vecinătate (Pavilion)

17.00-19.00: Hora Urbană cu Ferenc Ségercz (Casa Tranzit)

19.00-23.00: Apă, sunet și lumină (peninsulă, lângă Pavilion)

19.00-22.00: Radio joi (Terasa Atelier)

19:30-20.30: Degustare de vinuri Vin de vie(Curtea Teatrului Maghiar)

21.00-22.00: Medley Les Miserables (Curtea Teatrului Maghiar)

PROIECTE SOMEȘ DELIVERY

Pavilion

Pavilionul Someș Delivery este o construcție temporară modulară, ce poate fi reconfigurată în funcție de nevoile de utilizare și de integrare în sit.

Mizele sale sunt de a crea o legătură între Cetățuie, malul verde și apă, de a oferi o nouă perspectivă asupra râului și de a semnala noul eveniment de pe Someș. Funcțional, pavilionul oferă un suport pentru diverse utilizări – dezbateri, prezentări, ateliere, expoziții, punct info etc. Caracterul flexibil se datorează pânzelor reglabile pe înălțime din interiorul lui, care dau posibilitatea unor compartimentări diferite. S-a dorit de asemenea ca el să nu blocheze traseul adiacent apei, să nu polueze și să fie reciclabil.

Schela care formează scheletul pavilionului are o flexibilitate foarte bună, pretându-se la orice tip de teren si denivelări. În plus, ea e legată de o percepție a provizoriului cu care suntem familiari, ajutând la transmiterea caracterului temporar al Pavilionului.

 

Terasa Atelier

Amenajată pe spațiul verde adiacent apei de pe strada Dragalina, din vecinătatea clădirii Astoria, va găzdui un bar mobil, un chioșc de gustări și un stand cu cărți. Tot aici vor avea loc o parte din evenimentele Someș Delivery 2015, iar între orele 19:00 și 22:00 cei prezenți vor avea parte de muzică live.

 

Workshop Zero Deșeuri

Sâmbătă, 16.00-19.00

La pavilionul central – lângă podul Horea

Locurile sunt limitate. Înscrierile se fac la info@zerowasteromania.org

Moderator: Elena Rastei, Zero Waste Romania

 

”Workshop-ul pune în discuție elementele de bază ale strategiei Zero Deșeuri, aplicată în viața de zi cu zi, în locuințele participanților.”

Ne vom concentra pe experimentarea practică a selecției deșeurilor, a compostării deșeului biodegradabil și a identificării de materiale și produse greșit proiectate, precum și de alternative accesibile pentru acestea. Se va prezenta o serie de strategii aplicabile atât la nivel individual, cât și colectiv, și vom discuta despre criteriile de alegere a produselor pe care le cumpărăm, pentru a deveni un cumpărător responsabil. În plus, vom identifica pârghiile legale ale cetățeanului în situații flagrante de poluare a mediului cu deșeuri.

La final, vom prezenta câteva metode prin care fiecare cetățean se poate implica în regenerarea Someșului și readucerea lui în prim-planul comunității.

 

Someș Talks: Apa trece, Someșul rămâne

Terasa Atelier

Sâmbătă, 12.00-14.00

Moderator: arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România

 

Inaugurarea Someș Delivery se va face printr-o discuție deschisă, cu oameni diverși și interesați ca orașul să fie mai bun. Se va vorbi despre potențialul Someșului și posibilitățile de valorificare ale acestuia. Despre cum s-ar putea determina folosirea calităților râului în zonele prin care trece și de ce nu s-a întâmplat asta până acum; de ce e nevoie ca să obținem transformări consistente? Despre cine și ce fel de contribuție și-ar putea aduce pentru ca toate acestea să se întâmple și, nu în ultimul rând, despre Someș Delivery ca proiect, efecte și viitor posibil.

 

Someș Talks: Buna vecinătate

La pavilionul central – lângă podul Horea

Sâmbătă, 16.00-18.00

Moderator: Alex Boguș

 

Întâlnirea face parte din dimensiunea sociologică a Someș Delivery, care include studii realizate pe tronsonul vizat de evenimentul de anul acesta, și se va concentra pe aducerea împreună a riveranilor și punerea în discuție a rolului Someșului în viața lor.

Prima parte a discuției va fi una de informare, în care se va prezenta o parte din concluziile rapoartelor sociologice efectuate în zonă, și se vor identifica metode accesibile de implicare a locuitorilor orașului în deciziile care privesc amenajarea Someșului. În a doua parte, se va discuta despre vecinătatea cu Someșul, despre interacțiunea cu el și așteptările privitoare la îmbunătățirea unei relații deja existente.

 

PROIECTE PARTENERI

 

Aleea Teatrului și a Universității

Curtea Teatrului Maghiar și cea a Universității Tehnice

Sâmbătă,13 iunie și duminică, 14 iunie, 8:00-22:00

Un proiect important al primei ediții Someș Delivery este deschiderea unei treceri temporare pe malul râului între curtea Teatrului Maghiar și cea a Universității Tehnice. Acest traseu urban inedit, care leagă puntea Elisabeta și Parcul Central de strada Barițiu, oferind în același timp o perspectivă interesantă asupra malului opus și Cetățuii, poate fi parcurs în zilele de 13 și 14 iunie între orele 8:00 și 22:00. O idee sugerată de arhitecții Benjamin Kohl și Tibi Ciolacu și transformată în realitate de cele două instituții riverane.

 

Proiecție Tres Courts

Casa Tranzit

Sâmbătă, 13 iunie, 21.30-23.30

 

3 minute e un cântec pop, o cafea și o țigară – o privire schimbată cu un necunoscut între două stații de tramvai… 3 minute e o adevărată pauză de respirație în această epocă în care toată lumea se grăbește. 3 minute este provocarea propusă regizorilor filmelor de foarte scurt metraj în Festival internațional Très Courts.

Sâmbătă seara pe malul Someșului, în curtea casei Tranzit, veți vedea COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ, programul far al festivalului – un adevărat tur al lumii prin 43 de filme de maxim 3 minute

Intrare liberă în limita locurilor disponibile

www.trescourt.ro

 

Medley Les Miserables

Curtea Teatrului Maghiar

Duminică, 14 iunie, 21.00-22.00

 

Câteva fragmente din musicalul Les Miserables cântate pe malul Someșului de către studenți la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, acompaniați la pian.

Marius, revoluționarul îndrăgostit, și Éponine, fiica neglijată a cuplului Thénardier, vor fi doar două dintre personajele care se vor muta, pentru o seară, din incinta operei, în aer liber.

 

Degustare de vinuri

Curtea teatrului Maghiar

Duminică, 14 iunie, 19.30-20:30

O degustare de vinuri de calitate, de la mici producători din Franța, propusă de partenerii de la Vin-de-Vie. Relația cu spațiul e importantă, evenimentul încearcă să probeze plăcerea unui pahar băut pe malul Someșului înaintea sau la finalul unei piese de teatru sau a unui spectacol de operă.

 

Maison des Goutes și Prăjitureasa

Esplanada de lângă podul Horea

Sâmbătă și Duminică, 11.00-22.00

Stand cu gustări dulci și sărate din produse de sezon, sandvișuri, salate, brioșe si plăcinte cu fructe. Plus câteva surprize!

Maison des Goutes și Prăjitureasa vă invită să redescoperiți Someșul printr-un picnic de weekend pe malul apei.

 

PROIECTE DIN CONCURS

 

  1.    Mini Reactor Delivers

Echipa: Oana Mardare, Doru Mihai Taloș, Anca Zăgrian

 

MiniReactor este platforma sub care asociația culturală Reactor de creație și experiment organizează activități pentru copii (spectacole de teatru, storytelling și ateliere), promovând în același timp un stil de viață sănătos și o bună relație cu mediul. Propunerea lor este un program cultural și educativ pentru o dimineață petrecută de cei mici în aer liber, alături de părinți, care cuprinde un spectacol de teatru de tip storytelling, cu personaje inspirate din fauna Someșului, și un atelier de educație socio-emoțională cu participarea cățelușei Bailey.

 

„Ne-a bucurat proiectul Mini Reactor Delivers pentru că e adaptat spațiului, plasând acțiunea poveștii pe malul râului. Și partea a doua, atelierul de formare socio-emoțională cu ajutorul unui câine, își găsește aici locul potrivit. Copiii sunt un public important pentru noi – o dată pentru că pot primi niște mesaje corecte despre valorizarea apei, apoi pentru că prin ei se ajunge la un grup mult mai larg, dispus să-i asculte – sperăm să le împuie capul săptămâni în șir celor din familie despre cât de frumos e la Someș.”

 

  1.    Podul Elisabeta – trecut și prezent

 

Echipa: Anca Virginas, Cristian Iosif Hanusz, Andrei Ujică, Radu Mârza

 

Proiectul propune o documentare și informare referitoare la podul Elisabeta, încercând să îi redea ceva din importanța pe care o avea la sfârșitul secolului XIX, din farmecul și atmosfera acelei perioade. Propunerea este de a monta la intrarea pe pod dinspre Parcul Central un panou cu numele podului în patru limbi, sugerând ancorarea în prezentul și multiculturalitatea orașului. Pe malul opus o instalație va informa trecătorii despre monumentul acum aproape uitat și greu accesibil de pe deal, unde se afla cândva bustul împărătesei.

 

„Puntea Elisabeta este unul dintre principalele puncte de interes de pe tronsonul pe care se desfășoară prima ediție Someș Delivery. Deși a fost declarat monument național, locuitorii orașului nu cunosc povestea și importanța lui în ceea ce fusese gândit inițial ca un traseu de promenadă, care includea Parcul Central și Cetățuia. Credem că pentru mulți clujeni descoperirea identității podului și a trecutului său va fi o revelație, care îi va face să privească cu atenție, dintr-o nouă perspectivă, un loc care le e atât de familiar.”

 

  1.    Community Groove cu Cercul Întreg

 

Echipa: Bogdan Octav Rakolcza, Diana Mocăniță, Adrian Cimpoeșu, Paul Broșteanu, Irina Bardoczi

 

Cei de la Cercul Întreg au propus un eveniment format din două părți: un jam-session cu instrumente ritmice din mai multe culturi, deschis oricărui doritor, și un atelier de capoeira, o formă de dans cu elemente de lupte, într-un cadru format din muzică vocală și percuție.

 

„Credem că ideea evenimentului răspunde mizei proiectului Someș Delivery de reapropiere a clujenilor de râu prin folosirea malurilor acestora și în alte scopuri decât cele strict utilitare. Muzica, dansul și jocul au fost și rămân un liant puternic al comunității, iar cei de la Cercul Întreg au experiența și capacitatea de a transforma cele câteva ore de arte comunitare într-o experiență memorabilă.”

 

  1.    Catwalk stories

 

Echipa: Paula Boarță, Simona Or-Munteanu, Bianca Dimitriu, Elisabeta Pataki

 

Echipa dorește să documenteze poveștile ascunse în curțile interioare ale caselor amplasate pe malul drept al Someșului, din perspectiva celui mai prezent locuitor al lor: pisicile. În același timp, ”catwalk” este și denumirea pasajelor lungi de trecere, spații de tranziție între lumea de afară și cea misterioasă, ascunsă în curțile puținelor clădiri rezidențiale rămase în zonă. Documentarea va fi prezentată sub forma unei broșuri și a unei instalații plasate pe malul opus, în zona Astoria, care va trimite la legătura dintre spațiul public și cel privat, ascuns.

 

„Catwalk Stories va contribui, credem, la dinamizarea zonei Someșului, la comunicarea dintre cele două maluri, precum și la posibilitatea de a privi spațiul din diverse puncte de vedere. Încercarea de a expune o memorie colectivă a Someșului prin experiențe personale, precum și informarea în legătură cu o ”insulă” atipică a zonei, sunt alți pași în procesul de conștientizare pe care și-l propune proiectul Someș Delivery.”

 

  1.    Redesenăm Someșul

 

Echipa: Asociația De-a Arhitectura, coordonator proiect: Diana Galos, asistenți: Iulia Patru, Ioana Ciurea, Veronica Iosip

 

Proiectul își dorește să aducă Someșul în atenția celor mai tineri locuitori ai orașului și să îi implice în remodelarea malurilor acestuia printr-un design participativ. Atelierul va începe cu o expediție pe malurile Someșului dintre podul Horea și Hotel Napoca, în timpul căreia echipa va încerca să îi facă atenți la aspectele pozitive, dar și la ceea ce s-ar putea îmbunătăți în zonă. În a doua parte, copiii își vor scrie/desena părerile pe un panou cu imaginea porțiunii de Someș tocmai explorate, care va fi apoi expus în zona verde de pe malul stâng.

 

„Proiectul celor de la Asociația De-a Arhitectura propune un mod ideal de a-i familiariza pe copii cu problematica și posibilitățile de intervenție asupra acestei resurse naturale și urbane care este râul Someș. Prin joacă, ei vor putea începe să înțeleagă că mediul construit de calitate este o responsabilitate civică, iar implicarea lor în acest proces contează. Noi, cei de la SD, suntem curioși să descoperim care sunt necesitățile lor referitoare la acest spațiu și credem că părerile lor sunt la fel de demne de luat în seamă ca și ale adulților. În fond, Someșul este un bun al tuturor.”

 

  1.    Something Marks the Spot: Nature Bandaid

 

Echipa: Young Artists Assembly +Cs: Bokor Milán, Ambrus Ákos, Bölöni Botond, Fülöp Csenge

 

Primul segment al proiectului în trei părți propus de cei la YAA+Cs e o încercare de a face malurile de beton ale râului mai atrăgătoare, prin suspendarea unor lădițe cu pământ în care se vor afla plante care cresc în mod natura pe maluri.

 

„E binevenită ideea că malul de beton al râului, care arată acum golaș și sumbru, ar putea fi în același timp funcțional și decorativ. Credem că modul neinvaziv al propunerii, faptul că plantele vor fi luate din aceeași zonă, e reprezentativ pentru genul de intervenție pe care ni-l dorim: cu respect față de spațiul natural, care poate implica foarte ușor comunitatea și are nevoie de resurse minime.”

 

  1.    Apă, sunet și lumină

 

Echipa: Danaga și Andrei Mărginean

 

Pornind de la tema apei, proiectul propune un performance audio-vizual pe baza unei instalații care să folosească apa Someșului atât ca mediu pentru proiecții (printr-un sistem de conducte / furtunuri care să aducă apa pe suprafața unor retroproiectoare) cât și ca generator de ton (un sistem de microfoane amplasate atât la suprafața apei cât și în interior, trecute apoi printr-un procesor de sunet și un loop station). Cele două sisteme vor interacționa între ele, atât prin intermediul performerilor, cât și printr-o conexiune directă a unui difuzor cu suprafața unuia dintre retroproiectoare, care să facă pelicula apei să vibreze în funcție de frecvențele sonore.

„Ne-a plăcut ideea de a folosi Someșul pentru a construi o poveste auditivă și vizuală în care apa reacționează ca un element viu. E un alt mod, artistic, de a atrage atenția asupra râului care ne străbate orașul, pe care nu suntem obișnuiți să îl privim ca pe o sursă de entertainment.”

 

  1.    Something Marks the Spot: Focus

 

Echipa: Young Artists Assembly +Cs: Bokor Milán, Ambrus Ákos, Bölöni Botond, Fülöp Csenge

 

Focus este o instalație formată dintr-o serie de uși cu vizoare care sunt ațintite spre conflicte, puncte forte sau puncte de interes public. Publicul va fi încurajat să scrie pe aceste uși opinii/observații/idei în legătură cu ceea ce văd prin vizor și cu revitalizarea Someșului.

 

„Cei de la YAA au găsit o modalitate foarte bună de a aduce în atenția publicului porțiuni ale zonei care ar putea fi altfel trecute cu vederea. Ni se pare important ca astfel de puncte de interes să fie semnalizate, precum și ca doritorii să își poată exprima părerea în legătură cu ele.”

 

  1.    Hora Urbană cu Ferenc Ségercz

 

Echipa: Bogdan Octav Rakolcza, Ferenc Ségercz, Levi Váncsa

 

Proiectul constă dintr-un atelier de jocuri și dansuri tradiționale, în principal din zona Moldovei: Sârba, Hora pe bătute, Drumul Dracului, Botoșeanca, Măgherușca și altele. Cei care vor conduce jocul vor fi un practician cu o profundă înțelegere a horelor moldovenești, Ferenc Ségercz, alături de un cobzar cu experiență, Levi Váncsa.

 

„Pentru Someș Delivery, proiectul este relevant prin punerea în valoare a horelor de altădată ca mijloc de reconectare a oamenilor în cadru urban. Ne dorim ca malurile râului să găzduiască activități care implică comunitatea și care oferă posibilități diverse de petrecere a timpului în aer liber, fie că sunt tradiționale sau contemporane.”

 

  1.    XO – Cărare de explorare

 

Echipa: Anamaria Felvinczi și Alexandru Costin

 

Proiectul propune crearea unei cărări de-a lungul fâșiei de mal natural formată la baza malului îndiguit a râului, gândită ca o extindere pe orizontală a circuitului propus prin construirea pavilionului principal. Cărarea este un traseu de explorare a fâșiei de pământ, cu puncte de oprire în zonele care au perspective de interes și legatură directa cu suprafața apei.

 

„Această intervenție este gândită ca o continuare ideală a pavilionului construit în cadrul Someș Delivery, care creează o coborâre la nivelul ape apei. Fâșia de pământ de la bază, altfel greu accesibilă, poate fi exploatată ca o mică și inedită zonă de  promenadă. Credem că proiectul Anamariei Felvinczi și al lui Alexandru Costin reprezintă un tip de intervenție care ar putea, cu anumite modificări, face parte dintr-un plan de amenajare a Someșului pe termen lung.”

 

  1.    Dopi-Dop și Stropi-Strop

 

Echipa: MiniReactor (Asociația Reactor de creație și experiment): Raluca Mara, Cătălin Filip, Doru Taloș

 

Echipa MiniReactor propune o serie de activități pentru copii, dedicate formării și educării prin cultură și artă. Workshop-ul debutează cu povestea lui Dopi-Dop și a mamei sale, doamna Peta, o poveste eco-friendly din care cei mici vor afla despre reciclare, curaj, încredere în propriile vise, inițiativă personală și despre apariția fantastică a primei marionete din dopuri. În a doua parte ei vor învăța să-și confecționeze singuri o astfel de marionetă, pe care o vor putea lua acasă. Finalul activității constă într-o bătaie cu apă muzicală, în care cei mici vor utiliza pet-uri de jumătate de litru pentru a se bucura de răcoare într-o zi caldă de vară.

 

„Ne-a plăcut modul ingenios de a-i face pe cei mici să înțeleagă ideea de reciclare și faptul că aceasta poate fi distractivă, și nu o corvoadă. Credem că educația ecologică trebuie începută devreme, iar jocul e o modalitate perfectă de învățare. În plus, faptul că materialele principale de lucru vor fi sticle și dopuri de plastic, care poluează de multe ori Someșul, se încadrează cu totul în tema Someș Delivery și încurajează, prin exemplu, o atitudine eco-friendly.”

 

  1.   Something marks the spot – Someș Alley

 

Echipa:  Young Artists Assembly +Cs: Bokor Milán, Ambrus Ákos, Bölöni Botond, Fülöp Csenge

 

A treia parte a proiectului Something Marks the Spot propune o serie de module – grilaje din lemn, ce vor fi îmbinate pentru a se realiza alei și zone de ședere pe malurile râului care sunt momentan prea abrupte pentru a permite folosirea lor în condiții de siguranță.

 

„O idee pe cât de simplă, pe atât de eficientă, și un alt exemplu de amenajare care ar putea fi permanentizată. O dovadă a faptului că segmentul de râu cuprins între podul Horea și hotel Napoca este văzut ca unul pur utilitar este lipsa unor maluri accesibile, care să poată fi folosite și pentru recreere, nu numai pentru circulație – Someș Alley vine așadar în întâmpinarea unei nevoi reale a zonei, de „îmblânzire” a unor maluri momentan neprietenoase.”

 

 

 

1 thought on “Râul din mijlocul Clujului, trezit la viaţă în cadrul proiectului Someş Delivery

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *