„Rățușca cea urâtă” revine pe scena Teatrului „Puck”

Esenţial Teatru

Frumosul basm a lui Hans Christian Andersen poate fi urmărit din nou la sfârșitul acestei săptămâni la Teatrul de Păpuși „Puck”.  La secția maghiară va avea loc sâmbătă o nouă reprezentație a spectacolului „Én vagyok Pinokkió”/„Eu sunt Pinocchio”, în scenariul și regia lui Călin Mocanu.

Duminică, 7 mai, de la orele 11 și 12.30, sunt programate două reprezentații ale spectacolului „Rățușca cea urâtă”, după Hans Christian Andersen.

Este povestea binecunoscută a puiului de lebădă rătăcit în cuibul unei rațe, primit cu ostilitate în ogradă și plecat în lume ca să își găsească rostul adevărat. Drumul lui duce spre iazuri şi păduri, spre mlaştini şi sălbăticie unde va întâlni fiinţe cuvântătoare şi necuvântătoare, dar nimeni nu va vedea, nu va recunoaşte în bobocul solitar şi ciudat, cu penajul gri, cu capul mare şi ciocul negru, magnifica pasăre din poveştile cu elfi: lebăda. Nici măcar el nu ştie cine este. Urmează momentil mai dramatic al poveştii: apariția cârdului de lebede care se pierde în înălţimile de neatins ale cerului, ca un vis frumos, ca o ultimă speranţă.

„Promisiunea mult aşteptată a metamorfozării se împlineşte sub taina iernii: în oglinda apelor de primăvară şi sub privirea semenilor săi, răţuşca cea urâtă îşi dezvăluie chipul şi adevărata sa natură. Lebăda cea tânără devine reprezentarea frumuseţii absolute, transfigurată de nobleţea suferinţei. Memoria penajului gri, memoria răţuştii urâte, e tributul plătit unui vis împlinit, care şi el pare la fel de trecător precum clipele de coşmar : Pe vremea când eram o răţuşcă urâtă nici în vis nu m-aş fi gândit la atâta fericire!”, explică Varga Ibolya, regizorul spectacolului.

Distribuția este alcătuită din Ramona Atănăsoaie, Frunzina Anghel, Andreea Bolovan, Ionuț Constantinescu, Iulia Dinescu, Călin Mureșan și Andra Ștefan.

Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 Sâmbătă, 6 mai de la ora 11, secția maghiară va prezenta spectacolul „Én vagyok Pinokkió”/„Eu sunt Pinocchio”, în scenariul și regia lui Călin Mocanu.

„În povestea mea, Zâna cea Bună este mama ascunsă, Gepetto  este tatăl ascuns, de aceea nu am agreat ideea unui bărân sărac care îşi face ceai la focul buturugii din care se va naşte Pinocchio, ci un artist, care are un atelier şi care lucrează de mult timp să dea viaţă unei bucăţi de lemn.

În lumea actuală, copilul este într-un oarecare pericol, un pericol cu sinele lui, cu lumea în care trăieşte. Această poveste este aventura transformării lui Pinocchio dintr-o bucată de lemn în copil, este povestea copilului care de la naştere, dintr-un boţ de carne, ajunge să aibă mai întâi conştienţă şi apoi conştiinţă”, precizează regizorul.

Paul Sarvadi este asistent de regie, scenografia spectacolului este semnată de Sandu Marian, iar muzica de Dan Bălan. Distribuția este formată din actorii László Réka, Patka Ildikó, Urmánczi Jenő,  Okos Attila Ákos, Giriti Réka, Domokos Szabolcs, Lanstyák Ildikó, Patka Ildikó.

Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 

 

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *