„Râsul este cel mai bun medicament”. Impresiile juriului Comedy Cluj despre umor, valenţele comediei şi Cluj

A 7-a Special
Membrii juriului Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj 2015 format din criticul de film Neil Young, criticul de film James B. Evans, actriţa Kate O’Toole, actorul Dorian Boguţă şi scenarista Allegra Huston au dezvăluit primele impresii despre festival, despre comedie în general, dar şi despre Cluj. Aceştia au explicat cum jurizează filmele de comedie şi ce anume face un film demn de un premiu.
„Un film bun este bun, indiferent dacă e comedie sau nu. Dacă e să ne uităm de-a lungul anilor, comedia a fost subapreciată. Dacă te întreabă cineva care e filmul tău preferat din acest an şi spui că e o comedie, lumea reacţionează într-un mod mai negativ decât dacă le spui că ţi-a plăcut o dramă. Există o prejudecată legată de comedii. Unul dintre filmele mele preferate este un film japonez numit Symbol, o comedie zgomotoasă şi am prezentat acest film unei audienţe în Slovenia. Au râs mult la ea şi le-am spus că e un film la care râzi nu doar pentru că e o comedie bună, ci pentru că e o capodoperă în acelaşi timp”, a spus Neil Young, critic de film.
Juriu
Juriul Comedy Cluj
„Nu există un premiu pentru cel mai amuzant film. Nu putem judeca filmele doar după comedie. Trebuie să fie filme bune întru totul. Sunt atâtea elemente extrem de importante: cinematografie, imagine, costume, felul în care joacă actorii”, a explicat criticul de film James B. Evans.
Comedia poate capăta valenţe necunoscute, motiv pentru care acest gen poate fi greu de definit.
Marţianul, de exemplu, a fost împins de către studiouri către secţia de comedie la Golden Globes, ceea ce e mai amuzant decât filmul în sine. De asta ne întrebăm care este definiţia comediei, pentru că suntem obişnuiţi cu ideea că într-o comedie toată lumea supravieţuieşte, şi într-o drama toată lumea moare. Aşa că dacă Marţianul este o comedie, ce nu este o comedie?”, ridică un semn de întrebare Neil Young.
kate 2
scenarista Allegra Huston
Mai mult, criticul a explicat foarte simplu de ce oamenii sunt îndrăgostiţi de comedie, şi şi-a exprimat simpatia legată de filmele în care umorul se combină cu drama, menţionând filmul românesc, Aferim! 
„În Marea Britanie avem o vorbă, şi anume că râsul este cel mai bun medicament, şi este gratis. Dar poţi combina umorul cu drama. De exemplu filmul meu românesc preferat din ultimii ani este Aferim! şi am auzit mulţi oameni criticând Aferim! pentru faptul că este prea amuzant, prea multe râsete într-o poveste atât de dramatică. Din punctul meu de vedere, filmul este atât de bun tocmai prin felul în care reuşeşte să balanseze umorul cu drama”.
 Festivalurile mici de film sunt cele mai bune
Comedy Cluj este cunoscut că fiind un festival la care regizorii, producătorii de film şi restul invitaţilor străini se simt foarte confortabil şi liniştiţi, datorită atmosferei prietenoase şi a faptului că nu este un festival de amploare europeană. James B. Evans s-a declarat şi el un fan al acestui tip de festival.
„Festivalurile mai mici de film sunt cele mai bune! Ai ocazia să te întâlneşti mai îndeaproape cu toată lumea, directori, actori, presă, toţi ne învârtim în aceleaşi locuri. Ai parte de mai multă socializare, de ospitalitate bună. Acest lucru nu se întâmplă la festivalurile mari. De asemenea vezi mai multe filme pe care nu ai ocazia să le vezi la festivalurile mari”, spune Evans.
„Amploarea internaţională a filmelor în festival este încurajatoare şi este minunat să vezi filme din Malaezia sau alte părţi ale lumii, filme cu mult succes în ţara lor pentru că acestea sunt filmele care de multe ori nu sunt preluate pentru festivaluri de film. Dacă un film are foarte mare succes, oamenii din ţara respectivă merg pe ideea nu mai au nevoie de ajutor pentru a trece graniţele şi atunci rămân să fie preluate de festivaluri speciale cum este Comedy. Din acest motiv festivaluri cum este acesta sunt importante, pentru că îţi permit să vezi o arie mai largă de filme. Altfel am urmări aceleaşi şi aceleaşi filme”, a completat Neil Young.
Clujul le-a căzut cu tronc membrilor juriului. Chiar dacă s-au plimbat mai mult din cinematograf în cinematograf, aceştia şi-au făcut timp şi pentru a vizită oraşul.
„Am fost ocupată în mare parte cu vizionarea filmelor din competiţie, dar am avut şansa să văd centrul oraşului ieri şi a fost fantastic. Nu mi-a venit să cred ce clădiri şi ce arhitectură frumoasă are oraşul. Este incredibil. Un oraş foarte frumos”, a declarat Kate O’Toole pentru clujulcultural.ro
kate
Kate O’Toole
Premiile care se vor acorda în cadrul Festivalului Comedy Cluj 2015 sunt: Cel mai bun film, Celmai bun scenariu, Cea mai bună interpretare, Cel mai bun scurtmetraj independent și Cel maibun scurtmetraj studențesc. Acestora li se alătură Premiul Publicului , stabilit în urma voturilorvenite din partea spectatorilor. Tot în cadrul Galei va fi acordat actorului Peter O’Toole Premiulde Excelență in memoriam, premiul urmând să fie ridicat de către fiica acestuia, Kate O’Toole.
Festivalul  Internațional  de Film Comedy Cluj 2015 are loc la Cluj-Napoca în perioada  16-25 octombrie 2015 și este organizat de  Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Băncii Transilvania și al Centrului Național al Cinematografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *