5 iulie 2017

Radu Paraschivescu, la Cluj: poveștile trebuie să stea la decantat mai mulți ani până să merite o lumină adevarată asupra lor

By In Carte, Special

Scriitorul bucureștean Radu Paraschivescu și-a lansat un nou volum la Cluj-Napoca, marți, 4 iulie, la librăria Humanitas. Cartea apărută la editura cu același nume ca librăria este  una de proza scurtă și este intitulată “Am fost cândva femeie de onoare”.

La lansare a fost o prezență bună pentru această perioadă a anului, circa 30 de persoane.

Moderatori au fost universitarii Ioana Bot și Florin Bican care au monopolizat discuția majoritatea timpului deși publicul a venit să îl asculte mai ales pe Paraschivescu.

 

Radu Paraschivescu (centru) și-a lansat o nouă carte la Cluj. Foto Elena Roxana Vlad

Volumul cuprinde treisprezece povestiri autobiografice care reprezintă nevoia de confesare a scriitorului, care, după cum subliniază criticul literar Ioana Bot, „recuperează memoria comunismului”.

„Este o carte care cred că are o coloană sonoră. Mi-a plăcut să aud și să audă și cititorii în permanență ceva. E o carte scrisă la invitație și la autoinvitație. Din când în când, atât eu, cât și alții, suntem solicitați să scriem pe diverse teme. Am primit o invitație de la poetul Marius Chivu, să scriu un text, o poveste de iubire, care să nu fie carnală. Apoi de la Ioana Pârvulescu, care mi-a propus ideea „intelectualului la cratiță” și de la alți oameni dragi mie. Și o autoinvitație, e vorba despre un text despre armată.”, a spus Paraschivescu.

Autorul mai precizează că în acest volum este în mare masură vorba despre inadecvare și absurd, „ambalate într-o glazură de duioșie, tandrețe și de pansament, pe care îl asigură trecerea timpului”

„De ce sunt poveștile dinainte de `89? Singura explicație ar fi necesarul de timp care trebuie să treacă, cred că asta să fie. Trebuie lăsate la decantat mai mulți ani până să merite o lumină adevarată asupra lor.”, a mai explicat Paraschivescu la lansare.

 

 Prezentarea cărții a fost urmată de o serie de întrebări și răspunsuri și o sesiune de autografe.

<

Text, foto și video de Elena-Roxana Vlad, anul 1, jurnalism, UBB

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.