24 noiembrie 2016

Radu Paraschivescu, caricaturizarea unei Românii fabuloase

By In Carte, Special

Scriitorul bucureștean Radu Paraschivescu și-a lansat, marți, 22 noiembrie,  ultimul său roman intitulat Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time). Gazdă a evenimentului a fost librăria Humanitas, sala fiind arhiplină până la sfârșitul întâlnirii. Ca invitați au fost prezenți universitarii Ioana Both și Florin Bican, care au prezentat cartea publicului, în deschiderea lansării.

,,E un comic atât de bun, încât îți vine să plângi

          Filoloaga Ioana Both  a subliniat faptul că Radu Paraschivescu reușește să surprindă cutumele țării sale cu o acuratețe extraordinară, oferind scrierii o notă rafinată de comic. ,,E un comic atât de bun, încât îți vine să plângi”, admite ea. În completarea acestei afirmații, autorul mărturisește că în spatele comicului de limbaj, frecvent întâlnit în scrierile sale stau îngrijorări majore, probleme actuale care transfigurează România . ,,Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time)” surprinde ,,România de după 2006, așa cum arată acum”, mărturisește scriitorul. Grija cea mai mare a lui Radu Paraschivescu, ,,cel care vede țara prin intermediul cuvintelor ei”, după cum remarcă Ioana Bot, este degradarea cuvintelor, alterarea sensului pur pe care ele îl au, reunind astfel, în volum, cinci proze care reflectă impecabil cutumele actuale ale românilor.

radu

Radu Paraschivescu, în mijloc

          ,,Când scriu despre România, îmi vine să scriu comic”, afirmă Radu Paraschivescu, însă, la baza cărții stă ceva serios, o preocupare: atât la nivel spiritual, cât și la nivel lingvistic, România suferă transformări, este alterată de personaje mediocre. Fiecare anecdotă relatată își are dublura sa într-o realitate imediat apropiată autorului, este o experiență care l-a marcat și pe care a făcut-o subiect de roman.

          România își are savoarea sa, așa imperfectă cum este!

          Ignorând imperfecțiunile tot mai alarmante ale României, scriitorul se declară mulțumit de țara sa, concluzionând că perfecțiunea, invulnerabilitatea nu ar fi pe gustul său. Cutumele, dereglările își au rostul lor, își au savoarea lor, mai ales atunci când constituie materia primă a unei scrieri. Radu Paraschivescu, însă, face premonițiile unei înfloriri: ,,Cred că vom bombăni România din ce în ce mai rău și ea va arăta din ce în ce mai bine”. Scriitorul descrie România ca pe un spațiu care te marchează, căruia, odată plecat, îi vei duce amarnic dorul. ,,Eu voi privi, însă, România cu aceeași iubire”, completează autorul.

          Astfel s-a încheiat, într-o notă comică, lansarea cărții ,,Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time)”, o carte a tristeții și a îngrijorării, o carte care dezvăluie unicitatea acestei țări, o carte menită să alarmeze și să distreze în același timp, o carte a contrariilor.

Relatare de Oana Vîlcan,

student, an 1, jurnalism, UBB

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.