8 octombrie 2015

Purcărete se întoarce la Cluj cu spectacolul “Iulius Caesar” pe scena Teatrului Maghiar

By In Actualitate, Teatru

Trupa de actori ai Teatrului Maghiar de Stat Cluj se pregătește pentru prima premieră a stagiunii 2015/2016, Iulius Caesar de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete. Premiera va avea loc vineri, 9 octombrie, la ora 19.00, în Sala Mare.

Biletele la spectacol pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (noul orar al casei de bilete: de luni până vineri între orele 10.00-14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).

La conferința de presă susținută cu ocazia premierei, András Visky, dramaturgul spectacolului, a declarat că „piesa Iulius Caesar ne copleșește nu numai prin clarviziunea sa, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Răscoala planificată de Brutus și camarazii săi senatori republicani nu va conduce la instaurarea ordinii dorite, ci la dezlănțuirea iadului: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii.”

iulius_caesar_pressconf_bi-8795

Marele regizor Silviu Purcărete

Regizorul Silviu Purcărete a precizat că nu a venit la Cluj „cu un pachet de idei gata pregătit despre piesă, ci numai cu un set de întrebări la care a căutat răspunsurile în timpul repetițiilor, împreună cu actorii”. După părerea lui, „spectacolul se bazează pe textul lui Shakespeare, pe analiza îndeaproape a situațiilor din piesă”. Regizorul a mai adăugat că la Cluj găsește întotdeauna un mediu în care se simte liber, care îi permite să rişte.

Scenograful Dragoș Buhagiar a declarat că, fiind vorba despre un spectacol de autor, a încercat să-i fie alături și „să creeze un spațiu curat, care să susțină adevărul textului, un vizual care va pune în evidență actorul și situațiile create de Shakespeare”.

iulius_caesar_pressconf_bi-8879

Scenograful Dragoș Buhagiar

În rolul principal publicul îl va putea vedea pe Zsolt Bogdán, alături de Miklós Bács, Gábor Viola, Szabolcs Balla, Emőke Kató, Enikő Györgyjakab, Csilla Albert, Balázs Bodolai, Áron Dimény, Loránd Farkas, Alpár Fogarasi, Melinda Kántor, Sándor Keresztes, Róbert Laczkó Vass, Ervin Szűcs și Loránd Váta.

iulius_caesar_pressconf_bi-8792

Actorul Zsolt Bogdán

Muzica: Vasile Șirli, asistent de regie: István Albu, asistent dramaturgie: Réka Biró, imagini video: Cristian Pascariu, regia tehnică: Zsolt Györffy, Pál Böjthe.

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.