7 ianuarie 2018

“Psihoză 4-48 A.M” de Sarah Kane sau cum a depășit depresia regizorul Cristian Grosu

By In Actualitate, Teatru

Premiera spectacolului Psihoză 4-48 A.M, după texte de britanica Sarah Kane, spectacol regizat de Cristian Grosu, lector universitar al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai și actor la Teatrul Național ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca va avea loc la Fabrica de Pensule.

4:48 A.M. după texte de Sarah Kane o are interpretă pe  Alexandra Cheroiu.

Premiera va avea loc  duminică, 14 ianuarie 2018, orele 17:00 și 20:00 la sala de spectacole, RAP (parter), Fabrica de Pensule, Strada Henri Barbusse 59-61, Cluj-Napoca

Sarah Kane. Foto the independent.uk

Psihoză 4-48 A.M. este un spectacol-testament a omului perfect gol, care nu mai are nimic de pierdut. Cuvântul crud, arătat în nuditatea sa absolută, ne poartă prin vertijul extrem de intim al bolii psihice și al dezechilibrului spiritual.
Textul este un poem tragic. Pentru acest corp sloganuri ca ”viața e scurtă și merită trăită” sunt vorbe în vânt. În fața acestei realități sintagmele motivaționale se blochează. Arta funcționează aici ca un vaccin purificator și anti-superficialitate. Spectatorul se vindecă de clișeele sociale, înțelege boala și empatizează cu pacientul, căruia îi va zice:”plângi dacă mai poți, strigă sau șoptește, omoară-te dacă asta vrei. Eu sunt aici și te înțeleg.”

Alegerea acestei teme este motivată de faptul că depresia a devenit cea mai frecventă suferință mintală la nivel de comunitate și principala cauză de îmbolnăvire la nivel mondial.
În Europa, din 1000 de adulți, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane). La noi în țară se estimează că 1 000 000 de persoane suferă de tulburare depresivă, însă foarte puțini dintre aceștia sunt cuprinși în statisticile oficiale ale autorităților pentru a primi tratament. Iar depresia netratată poate duce la sinucidere și în România, într-o zi normală, la fiecare 3 ore, cineva se sinucide.
Toate aceste cifre au făcut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Este ultima scriere a Sarei Kane, care s-a sinucis prin spânzurare. Extrem de talentată, britanica a traversat depresii severe care au marcat-o profund. Scrierile sale sunt puternice, extrem de originale.

La rândul său, actorul și regizorul Cristian Grosu a suferit de depresie timp de aproape 10 ani. Acest spectacol vine ca o încununare a suferinței și a deznădejdii prin care a trecut. Iar la realizarea conceptului artistic a lucrat în colaborare cu medicii psihiatri care i-au fost alături în tratarea acestei boli.

Cristi Grosu a luptat 10 ani cu depresia.

 

Echipa spectacolului:

Cristian Grosu
Alexandra Cheroiu
Victor Lup
Cătălin Mocan
Şerban Ursachi
Eduard Schneider
Paul Stroia
Rareş Stoica
Marius Mureşan

Mai  multe despre Cristian Grosu ca actor mai jos

Cine sunt actorii Clujului (II) Cristian Grosu, ultimul Hamlet de la Naţional

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.