Protest HoReCa. Fondatorul Marty cere guvernului să-i plătească chiria. Patron Insomnia: ”Nu se va rezolva nimic”

Cooltura

Domeniul Hoteluri Restaurante Cafenele (HoReCa) iese astăzi în stradă. La Cluj decizia de vinerea trecută, ca localurile să se închidă a șocat proprietarii de localuri pentru că venea după 4 zile în care acestea au fost deschise la 30 la sută din capacitate după o lungă perioadă de închidere. Era bine și pentru clienți, care evitau frigul geros de afară. Dar sâmbătă noapte totul s-a închis iar ziua de Valentine i-a prins pe care dețin localuri cu marfa în stoc.

Alianța pentru Turism (APT) anunță pe astăzi un protest public:

”Industria noastră este într-un moment critic, în care nu vrem însă să ne lăsăm copleșiți de neputință. . După nenumărate dialoguri cu autoritățile, în urma cărora multe promisiuni sunt în continuare amânate, ne vedem nevoiți să acționăm și altfel. . Inițiem astfel un protest pașnic organizat de Alianța pentru Turism (APT), marți, 16 februarie, la care ne dorim și vă încurajăm să participăm în număr cat mai mare, pentru a trage un nou semnal de alarmă. Suntem îngenunchiați! . HORECA – CAPĂT DE DRUM! Un protest PAȘNIC susținut de INDUSTRIA OSPITALITĂȚII . Când? MARȚI 16.02.2021, în intervalul orar 12:00 – 12:30. . Unde? ÎN FAȚA unității tale, unde timp de o jumătate de oră, vei opri complet activitatea pe toate fronturile. . Cum? Cu PANCARTE CU MESAJE UNTARE (vezi mai jos), ÎN LINIȘTE și cu măsuri de PROTECȚIE și DISTANȚARE SOCIALĂ. . De ce și TU? Pentru că te-ai săturat ca tu să RESPECȚI regulile JOCULUI și EI NU! Este ULTIMUL CEAS, ULTIMA SPERANȚĂ! . Cum te poți implica? Cheamă PRESA, anunță-ți prietenii, clienții, fii Tu însuți un LIDER DE OPINIE ÎN COMUNITATEA TA ONLINE și POSTEAZĂ! . #IMPREUNASUNTEMMAIPUTERNICI”

Reamintim că de sâmbătă noaptea, ora 23.00, toate localurile din Cluj-Napoca s-au închis din cauza că rata de infectare cu SarS-CoV-2 a fost peste 3 la mie. 

Decizia a înfuriat HoReCa care au acuzat că autoritățile că au decis să redeschidă la o rată foarte apropiată de 3 la mie adică la 2, 7 și nu au așteptat să vadă care e situația.

 

Ce spune patronul lanțului MARTY?

HoReCa – O industrie sătulă… de confuzie, abandon și bâjbâieli

Patronul Marty, cel mai mare lanț de restaurante din Cluj:

În contextul în care asistăm consternați la a șasea  închidere/redeschidere a  industriei HoReCa, în ultimul an, aș vrea să exprim un punct de vedere care vizează problemele actuale, un punct de vedere nici pe departe exhaustiv sau “vizat de un expert”. Pot vorbi în numele meu și al unor branduri pe care, împreună cu echipa mea, le-am creat în HoReCa, unde operăm de peste 20 de ani. Totodată, cred că acest punct de vedere și ideile de mai jos sunt împărtășite de majoritatea colegilor de breaslă.

Pornim de  la premisa, cu care cred că suntem cu toții de acord, și anume că viața umană este sacră și că nu există niciun alt deziderat (material, profesional, etc.) mai important decât protejarea vieții și a sănătății individuale. Mergând mai departe, nimeni din industria ospitalității responsabile nu își dorește inversarea acestor valori. Însă, există două aspecte care nu pot fi ignorate: esența ospitalității, care reprezintă cele mai puternice nevoi umane (nevoia de apartenență și integrare socială, nevoia de apropiere și interacțiune umană, nevoia de a avea un statut și de a conta în societate) și importanța industriei HoReCa în economia țării. Aceasta reprezenta, înaintea pandemiei, un important contribuabil la bugetul de stat, o industrie cu aproape  400.000 de mii de locuri de muncă, împărțită în peste 120.000 de firme, fiind totodată prima fațetă de pe cartea de vizită a țării noastre.

Avem nevoie de sprijinul administrației locale și centrale în susținerea investițiilor noastre și, mai ales, de măsuri pragmatice cu  impact imediat. Diferența între a avea restaurantele deschise, chiar cu limitarea de 30% din capacitate, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare impuse, desigur, și închiderea restaurantelor – face diferența între supraviețuirea sau colapsul afacerilor din HoReCa.

În consecință, pornind de la propunerile HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România), susținem următoarele acțiuni concrete pentru a putea supraviețui în condiții de impredictibilitate pandemică:

  1. Industria ospitalității să fie decuplată de la rata de incidență de 3% la mia de locuitori. Menționăm faptul că, până la această dată nu există studii desfășurate în România care să ateste că restaurantele, care respectă în totalitate toate normele sanitare, sunt factori de risc în răspândirea virusului SARS-COV 2.

2. Dacă guvernul va decide menținerea închiderii restaurantelor, cerem ca, în prealabil să pregătească fonduri sau programe cu aplicabilitate imediată pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, în vederea achitării plății chiriilor, utilităților, materiilor prime, etc. Industria HoReCa are nevoie urgentă de fonduri de sustenabilitate economică plătite în maxim o lună de la închidere, nu în timp de un an și după lungi discuții birocratice, când majoritatea firmelor riscă falimentul.

3.Orașele care reprezintă și centre universitare, cu infrastructură complexă, atât în zona de afaceri, a educației, dar și a sănătății, să fie evaluate proporțional, obiectiv și transparent în raport cu numărul de teste efectuate, în comparație cu alte localități unde se poate observa un volum extrem de scăzut de testare.

4. Posibilitatea participării a unui reprezentant HoReCa în ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență astfel încât, pe viitor, să poată fi prevenite sau chiar evitate situațiile care au dus la închiderea activității după doar patru zile de funcționare.

La final, vă propun să facem următorul exercițiu de imaginație:

Haideți să ne imaginăm că restaurantele și cafenelele nu se închid, cazurile COVID-19 nu cresc și vecinii și prietenii noștri nu își pierd slujbele. Viața continuă și împreună trecem cu bine peste flagelul acesta, care ne macină pe toți. Posibil? Eu cred că scenariul este fezabil, realistic și tangibil. Asta, dacă cei implicați din industria ospitalității și autoritățile competente ajung urgent la un numitor comun într-o negociere crucială pentru viitorul a peste 300.000 de români, puternic afectați de restricțiile impuse.  Pornim de la credința că dacă în viață  nu simți durerea celuilalt nu vei putea păși pe același drum cu el.”, susține Marcelus Suciu, CEO & Fondator Marty Group.

Insomnia a renovat pentru deschidere apoi, după 3 zile de funcționare a…închis

 

Pe de altă parte, proprietara cafenelei culturale, boeme,  Insomnia, e sceptică după ”solidarizările” de dinainte din HoReCa:

„Nu particip. Asta e gluma. Pe cine interesează că închidem 30 minute? Suntem închiși oricum. Și în vară am fos, și tot la fel a fost, nimic nu s-a rezolvat. Adevărul e că nu prea există HoReCa în România ca o entitate comună. Suntem toți pe cont propriu” a spus aceasta, dezamăgită, reporterului Clujul Cultural.

 

1 thought on “Protest HoReCa. Fondatorul Marty cere guvernului să-i plătească chiria. Patron Insomnia: ”Nu se va rezolva nimic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *