Zona Metropolitană Cluj a organizat joi, 12 noiembrie, conferința de lansare și prezentare a proiectului Pata 2.0. Este vorba despre o intervenție complexă, multidisciplinară, în zona Pata-Rât, susținută cu 4,27 de milioane de euro din Granturile Norvegiene 2014-2021. Prin proiect se vor achiziționa minim 30 de locuințe sociale pentru membri ai comunității de la Pata-Rât, și se intervine, deja, pe mai multe planuri pentru incluziunea socială persoanelor care locuiesc în zonă. Astfel de intervenții includ, fără a se rezuma la, facilitarea și furnizarea de servicii sociale și medicale, mentorat și orientare în carieră pentru elevi, educație non-formală etc. (Pentru mai multe detalii despre activități, vedeți intertitlul „Despre proiect”) 

Pe parcursul conferinței, vorbitorii și-au arătat încrederea că acest proiect va fi un succes, dar au atras atenția și asupra provocărilor, mari, cărora va trebui să le facă față.

 La conferință au luat cuvântul Excelența Sa, ambasadoarea Siri Barry, reprezentanta Regatului Norvegiei la București, doamna viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Oláh Emese, doamna Sheena Elaine Keller, din partea Biroului Mecanismului Financiar – Granturi EEA, de la Bruxelles, doamna Mihaela Peter, director executiv al Fondului Român de Dezvoltare Socială, domnul Trond Stigen, din partea municipalității din Bergen, Norvegia și domnul Iulian Stoian, director în cadrul Agenției Naționale pentru Romi.

Punctul cel mai consistent de pe agendă a revenit directorului de proiecte al ZMC, Adrian Răulea, manager interimar al Pata 2.0, care a prezentat contextul în care se desfășoară proiectul, informațiile-cheie despre acesta, obiectivele și pașii parcurși până acum. Din partea echipei ZMC au mai vorbit directorul general, Zoltán Coraian, și facilitatorul comunitar Alexandru Fechete. 

E.S. Siri Barry, ambasadoarea Norvegiei la București, a informat, în alocuțiunea sa, cu privire la susținerea financiară masivă pe care o oferă Regatul Norvegiei cu privire la problemele sociale din România, prin intermediul Granturilor EEA/Norvegiene, și s-a arătat optimistă cu privire la rezultatele acestui proiect. „Avem încredere că promotorul proiectului (ZMC – n.r) și partenerii săi vor face toate eforturile pentru a atinge rezultatele așteptate și vor reuși să îmbunătățească viața beneficiarilor”, a spus Excelența Sa.

Doamna viceprimar Oláh Emese a afirmat că municipalitatea clujeană este conștientă că problema locuirii este în acest moment cea mai mare provocare pentru comunitatea care trăiește la Pata-Rât și că, în acest moment, Primăria Cluj-Napoca, de una singură nu poate rezolva problema, astfel că proiectele precum Pata 2.0 sunt mai mult decât binevenite și au toată susținerea primăriei. Ea a menționat că Primăria a alocat sume generoase pentru achiziționarea de locuințe sociale de pe piața liberă și susține prin subvenții plata chiriei pentru persoane vulnerabile, dar că este vorba despre „un proces care durează”. „Este neîndoielnic că precedentul proiect, Pata-Cluj, a fost un start bun. Vreau să vă asigur că Primăria Cluj-Napoca este un partener de nădejde în acest proiect și îl vom susține din toate puterile”, a mai spus viceprimarul. 

Doamna Sheena Elaine Keller, din partea organismului care gestionează Granturile EEA/Norvegiene la nivel de Uniunea Europeană, a opinat în alocuțiunea sa că proiectul Pata 2.0 poate deveni un exemplu nu doar în România, ci și în alte state, și pentru alte programe de finanțare. 

„Acest proiect, în opinia mea, exemplifică esența abordării pe care aceste granturi o susțin, când este vorba de incluziunea și responsabilizarea romilor. Combaterea marginalizării este una dintre cele mai complexe probleme și presupune eforturi pe mai multe planuri, o coordonare eficientă și un angajament puternic din partea tuturor factorilor implicați. Cred că precedentul proiect a arătat că acest lucru este posibil și a avut rezultate palpabile, de lungă durată. (…) Cred că și proiectul actual are un potențial uriaș de a deveni un exemplu, unul care să traseze abordări și  inițiative, nu doar în România, ci și în alte țări. Am observat că există interes și din partea altor parteneri, în alte programe, despre cum am putea implementa o abordare integrată a locuințelor sociale, într-un mod inovator. (…) Prin astfel de abordări cum sunt cele din proiectul prezent, vom putea dărâma zidurile dintre romi și restul societății”,  a declarat doamna Keller.

Doamna Mihaela Peter, director executiv al Fondului Român pentru Dezvoltare Socială, a atras atenția asupra unei posibile capcane, și anume orizontul prea mare de așteptări pe care l-ar putea crea Pata 2.0.

„Cred că acest proiect are toate ingredientele să își atingă obiectivele și indicatorii. Și nu avem nicio îngrijorare, din punct de vedere al operatorului de program cu privire la finalizarea cu succes a acestui proiect și cheltuirea judicioasă a fondurilor. Suntem însă îngrijorați de această mare provocare, care este orizontul mare de așteptare. Și credem că aceste așteptări nu vin doar din partea comunității de la Pata Rât, ci și din parte zonelor învecinate, a județului Cluj, și a României și Europei, în general. Știm că prin această alocare financiară, care nu este una enormă, nu veți putea rezolva toate problemele din Pata Rât. Este important să faceți comunitatea să înțeleagă că această intervenția este una tip pilot, care nu va putea să rezolve toate problemele sociale care există în zonă”, a spus doamna Peter.

O sesiune de întrebări și răspunsuri a încheiat conferința. Au participat 50 de persoane, invitați și membri ai echipei de proiect. Evenimentul s-a desfășurat prin videoconferință și a fost transmis în direct pe platforma YouTube.

Conferința poate fi vizionată la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=8ZQyvE2O8so

Despre proiectul Pata 2.0

 Numele complet al proiectului prescurtat Pata 2.0 este „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj”. Actualul proiect își propune să continue procesul de desegregare în comunitatea defavorizată de la Pata-Rât, proces început prin proiectul „Pata-Cluj, o abordare integrată a incluziunii sociale”, finalizat în 20 aprilie 2017.

Pata 2.0 are ca promotor al proiectului (lider de consorțiu) Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, iar ca parteneri, Direcția de Asistență Medicală și Socială din Primăria Cluj-Napoca, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității „Babeș-Bolyai” și Orașul Bergen, din Norvegia. 

Proiectul curent are un dublu obiectiv general:

În primul rând, urmărește să reducă disparitățile de locuire, sociale și economice dintre comunitatea defavorizată de la Pata-Rât și populația majoritară din Cluj-Napoca.

În al doilea rând, își propune să combată riscul excluderii sociale în rândul altor familii sărace din Zona Metropolitană Cluj, în special familiile rome, dar nu numai acestea, care, în lipsa susținerii oferite de proiect, ar putea fi constrânse de circumstanțele economico-sociale să se mute la Pata-Rât sau în alte zone marginalizate.

Obiectivele specifice ale proiectului:

 

  1. Continuarea procesului desegregării zonei urbane marginalizate Pata-Rât prin asigurarea a minim 30 de locuințe sociale decente și implementarea „Metodologiei replicabile de relocare și incluziune a familiilor cu venituri scăzute din zone marginalizate segregate”. Programul va cuprinde selecția familiilor beneficiare, pregătirea mutării și asistența de după mutare pentru un număr de minim 30 de familii, pe o perioadă de 36 luni.

 

  1. Facilitarea incluziunii sociale pentru un număr de 1.550 de persoane aflate în risc de sărăcie și excludere socială: 720 de rezidenți din zona urbană marginalizată Pata-Rât și minim 30 de alte persoane în risc de sărăcie și excludere socială vor beneficia de suport pentru accesarea unor servicii publice de calitate(psiho-sociale, educative, sănătate și transport urban) pe durata celor 36 de luni ale proiectului; un număr minim de 800 de copii din clasele 1-4 din zona metropolitană vor beneficia de servicii de suport educațional non-formal menite să le îmbunătățească competențele, participarea școlară și să reducă rata abandonului școlar.

 

  1. Creșterea capacității instituționale de a răspunde adecvat nevoilor grupurilor marginalizate și prin dezvoltarea „Metodologiei replicabile de relocare și incluziune a familiilor cu venituri scăzute din zone marginalizate segregate”, formarea unui număr de 30 profesioniști, incluzând personalul relevant din serviciul public de asistență socială pentru implementarea metodologiei, învățarea din bune practici norvegiene, precum și formularea într-un mod participativ a unui set de recomandări de politici publice în domeniul locuirii în cele 36 luni ale proiectului.

Proiectul se desfășoară la nivelul municipiului Cluj-Napoca și al Zonei Metropolitane Cluj, între 18.12.2019 și 18.12.2022. Valoare contractului este de 20.439.118,69 lei din care grantul norvegian reprezintă 17.373.250,88 lei iar cofinanțarea publică 3.065.867,80 lei

Finanțarea este asigurată prin Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, susținut prin Granturile SEE și Norvegiene, operat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

 Mai multe informații și imagini din proiect sunt disponibile pe www.desegregare.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.