7 octombrie 2016

Proiecție simultană cu alte 27 de țări europene la Cinema Victoria

By In A 7-a, Actualitate

Filmul ”MUSTANG”, câștigătorul ”LUX Film Prize”, desemnat de Parlamentul European, va avea proiecții simultane la Cinema Victoria din Cluj-Napoca și în cinematografele din celelalte 27 de țări membre UE. Proiecția, organizată cu ocazia aniversării de 10 ani a ”LUX Film Days” și ”LUX Film Prize” va avea loc luni 10 octombrie 2016, ora 21:15.

Imediat după film, la Cinema Galeries din Bruxelles se va desfășura o dezbatere, la care va participa Deniz Gamze Ergüven, regizoarea filmului și care va fi transmisă în direct via web streaming în toate cinematografele participante, inclusiv în Cinema Victoria. În plus, toți spectatorii din toate locațiile vor avea ocazia să contribuie la dezbatere via Twitter, de pe smartphone-urile și tabletele proprii.

”Mustang” ne prezintă cinci fete care trăiesc la o mie de kilometri de Istanbul, dar la un secol de orice noțiune a drepturilor femeilor. Cele cinci surori orfane sunt crescute de bunica, mătușa și un unchi, excesiv de conservatori, care transformă casa într-o închisoare. Treburile casnice înlocuiesc activitățile școlare și căsătoriile sunt aranjate. Fetele, conduse de dorința de libertate, răstoarnă limitele impuse de către familie. Aventurile lor sunt pline de umor, relevând unele tradiții mult prea învechite și dând naștere astfel unuia dintre cele mai bune filme feministe ale anului 2015.

EDUCATIFF

”Mustang”, care poartă semnătura regizoarei Deniz Gamze Ergüven, a fost propunerea Franței la Oscar în  2016 și a obținut până acum o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, Premiul Label Europa Cinemas şi 2 nominalizări la Cannes precum și Premiul LUX 2015 al Parlamentului European și Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Chicago.

LUX Film Prize, creat în 2007, este un mod inovativ de dezbatere asupra reglementărilor politice din diferite zone printr-o abordare diferită. Parlamentul European promovează în mod constant diversitatea culturală și lingvistică precum este menționat în Articolul 22 din Cartea Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene (“Uniunea va respecta diversitatea culturală, religioasă și lingvistică”). Puterea lui legislativă îl face un jucător important în formarea politicilor UE care influențează viețile de zi cu zi a 500 de milioane de europeni. Un aspect important al promovării LUX Film Prize este organizarea unei inițiative în spiritul unui festival de film în care cele trei filme finaliste sunt subtitrate în fiecare limbă oficială a Uniunii, și apoi proiectate în toate cele 28 de țări membre, datorită muncii depuse de către cei de la BIPE (Birourile de Informare ale Parlamentului European). Acest “festival” durează aproape 2 luni, (Octombrie, Noiembrie) chiar înainte ca membrii Birourilor de Informare să voteze filmul câștigător la sfârșitul lunii Noiembrie.

 Cinema Victoria este singurul cinematograf din Romania care participă la aceste proiecții simultane, luni 10 octombrie la ora 21:15.

Prețul biletelor pentru eveniment este de 10 lei, preț normal și 8 lei, preț redus pentru elevi, studenți și seniori.  Biletele se pot achiziționa de la casieria Cinema Victoria.

 

Organizatorii evenimentului sunt Echipa LUX din Bruxelles, cu sprijinul Europa Cinemas.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.