Profesorul de istorie la Oxford Brookes, Marius Turda, la Cluj: și ungurii și români au fost obsedați să construiască un stat național omogen

Carte Esenţial

Despre căderea Imperiului Austro-Ungar, despre teoriile rasiale puse în slujba construirii unei identități etnice maghiare, despre un stat unitar maghiar, despre tezele și proiectul politic al românului Aurel C. Popovici si despre naționalism a discutat profesorul de istorie de la Oxford Brookes, Marius Turda, marți seara, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

În sala Ioan Mușlea, profesorul Marius Turda și-a lansat cartea provocatoare intitulată Ideea de superioritate națională în Imperiul Austro-Ungar, 1880 – 1918.

Au vorbit la lansare istoricul Sorin Antohi, istoricul Sorin Mitu de la UBB, istoricul Atilla Varga de la Academia Română și  directorul BCU si a editurii Argonaut, Valentin Orga.

Cartea a apărut sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu iar campania de lansare a fost sprijinită de UBB și Asociația Studențească PhiloHistoRiSs, fiind oferită pentru prima dată varianta în limba română, în traducerea lui Attila Varga, a lucrării intitulate, The Idea of National Superiority in Central Europe, 1880 – 1918, apărută în 2005.

Cele patru capitole ale volumului urmăresc perioada tranziției între 1880 și 1918, de la rasă ca și noțiune taxonomică (este evidențiată maniera în care anumite teorii naționaliste au folosit discursuri rasiale), la accentul pe chestiunea identității su superiorității naționale. Meritul lui Marius Turda este acela de a reuși să transfere către public o analiză calitativă a ideei de superioritate națională, cercetarea sa reprezentând o contribuție însemnată adusă în domeniul studierii unuia dintre cele mai importante evenimente ale istoriei moderne ale Europei, și anume destrămarea Imperiului Austro-Ungar, scrie Attila Varga.

14731273_561270244083884_6614242828164133724_n
Lansare la BCU (c) clujulcultural.ro

Profesorul Sorin Antohi a fost primul care a vorbit în fața unei audiențe compusă din studenți la istorie, cadre didactice, pasionați de subiect. 

„E o lectură ușoară, pasionantă, didactică, dar bazată pe 30 de pagini de bibliografie. Are o prefață clară, concisă, ca și cele patru capitole. E o teză de doctorat susținută la CEO Budapest. Cine vrea să cunoască lucruri despre naționalism, identități colective, modernitate politică îl îndemn să o citească.  E o sinteză lapidară din care se desprind două drumuri, mai ales transdisciplinaritate, ăsta e drumul pe care Marius Turda a pășit creând un domeniu în ultimii 15 ani. Biopolitică, eugenism, sociologie rasială, începând cu Maria Bucur, cu  cartea ei Marius a tot dezvoltat ceea ce Maria nu a mai continuat.  Sunt aceste teorii rasiale inventate în Occident, chestiuni care s-au dezvoltat în Europa de Est si Centrală de care prea puțin s-a discutat. Aici îi aveți pe toți teoreticienii superiorității rasiale din Imperiu, inclusiv pe al nostru Aurel C. Popovici a cărui proiect politic nu s-a realizat niciodată deși e foarte interesant”, a explicat Antohi.

Sorin Mitu, renumitul profesor universitar de istorie clujean a prezentat și el volumul.

„Avem o carte model, foarte bine scrisă și argumentată, cu idei puternice, analize de impact, pe teoria rasismului, teoriile rasiale ale superiorității în Imperiu în contextul nevoii exprimate de unguri si nu numai de creare de identitate națională. De la teoriile lui Herbert Spencer si a biologului Charles Darwin prin alți autori s-a ajuns la ideea de darwinism social, pe care s-a dorit a fi aplicată societății, pentru a se acredita ideea de omogenitate etnică . Aceste idei rasiale au înflorit în Imperiul Austro-Ungar iar Turda le analizează cu nuanțe”, a explicat Mitu.

14720503_561270210750554_201139881814179633_n
Porfesorul de istoria la Oxford Brooks, Marius Turda

Profesorul Marius Turda a explicat de unde pasiunea pentru acesta idei rasiale si consecințele lor.

„Am fost pasionat de legătura dintre stiinte si umanioare. M-a interesat enorm cultura maghiară, care e milenară, m-a interesat Imperiul Austro-Ungar, ideile de identitate națională. Și ungurii și români au fost obsedați să construiască un stat național omogen, de aici și dezvoltarea ideilor rasiale, de superioritate rasială, de aici discuțiile, polemicile si proiectele politice. Și românul Aurel C. Popovici a visat o Românie cu totul omogenă etnic. În proiectul lui politic nu era loc de minorități ci de un stat federal în Imperiu perfect omogen etnic. Asta s-a încercat și în interbelic prin politicile naționaliste românești după 1918. Și legionarii vroiau o Românie perfect etnică, așa cum șli maghiarii au visat o Ungarie perfect omogenă etnic.  O altă idee care m-a preocupat este de ce a căzut Imperiul Austro- Ungar. Eu scriu despre chestiuni universale în fond”, a explicat acesta.

Cartea poate fi cumpărată de la editura Argonaut.

 

6 thoughts on “Profesorul de istorie la Oxford Brookes, Marius Turda, la Cluj: și ungurii și români au fost obsedați să construiască un stat național omogen

  1. adica toti romanii in Romania si toti ungurii in Ungaria???.ce cauta la oxford..2000?.1679??.majoritatea ramasi in tara de bastina sunt boi si vaci,iar natura umana a degenerat oriunde pe planeta…who the fuck cares about this subject??

  2. Nu sunt de acord cu ideea de a avea un stat complet omogen, asa cum se pare ca si ungurii, dar si romanii si-au dorit. E bine sa avem ceva diversifificare. E bine sa avem si boi si vaci, dar si porci si gaste.

  3. bai tata, pai oxford bookes university nu e totuna cu oxford. prima e nr. 359 in lume, iar cealalta e printre primele. deconstruim nationalismul pe baze nationaliste?
    e ca si cum ai spune ca e de la universitatea bucuresti, dar el e la spiru, insa e tot in bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *