18 ianuarie 2018

Printre avioanele de hârtie ale lui Lucian Blaga

Expoziția e deschisă până în 21 ianuarie

By In Vizual

La Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) sunt expuse în această săptămână „fragmente” din viața poetului clujean Lucian Blaga, frânturi de amintiri care încearcă din răsputeri să țină timpul în loc, pentru ca scriitorul să nu fie dat uitării.

Într-o încăpere a muzeului, o foaie scrijelită, o frază neterminată abia așteaptă să fie citită. „Dragă prietenie, după mai bine de trei săptămâni de muncă, am izbutit în sfârșit să..”. Dar rândul este întrerupt brusc. Ce o fi vrut scriitorul să îi transmită prietenului său Ioan Breazu, profesor universitar la Cluj, nu vom ști niciodată.

Expoziția, care va fi deschisă până în 21 februarie, cuprinde scrisori și cărți poștale care fac parte din corespondența poetului cu profesorul Ioan Breazu. Prin intermediul acestora, publicul poate cunoaște o latură mai puțin cunoscută a lui Blaga, despre care se spune că stătea până noaptea târziu și scria poezii, iar soția lui i le bătea la mașina de scris.

“Expoziţia se bazează pe un fond documentar pe care muzeul l-a achiziţionat în 1990. Este de fapt o corespondenţă între Lucian Blaga şi Ion Breazu, amândoi oameni de cultură. Se referă în special la perioada în care Lucian Blaga a fost ataşat cultural pe lângă ambasadele României în diverse state europene. Asta este o latură a lui Lucian Blaga care se predă mai puţin la şcoală”, a explicat Ioana Gruiţă, cea care s-a îngrijit de realizarea expoziţiei la MNIT.

Până și mașina de scris stă cuminte, cu o scrisoare proaspăt bătută, dornică și ea să fie citită de cei care calcă pragul muzeului

„Aici îmi merge destul de bine, deși Varșovia nu poate să astâmpere foamea de Apus… Zilele acestea mi-am cumpărat o mașină de scris, cu care mă voiu apuca să transcriu pe Manole”, scrie în foaia parcă uitată.

Avioanele de hârtie plutesc liniștite, agățate de tavan, în căutarea unei adieri de vânt pentru a ajunge la destinatar. Or, așa se spune, că cei doi își trimiteau scrisori prin avioane de hârtie.

Corespondenţa cu Ioan Breazu parcurge 15 ani, din 1926 până în 1946, timp în care Blaga s-a mutat de la Varşovia şi Praga la Viena, apoi la Berna, după care a fost ambasador la Lisabona.

MNIT deţine în bogata sa colecţie dedicată perioadei contemporane un fond documentar care a aparţinut lui Ion Breazu, profesor de literatură română la Universitatea din Cluj, din care face parte şi corespondenţa cu Blaga, care însumează 96 de scrisori şi cărţi poştale.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.