Principesa Margareta: Drumul artistului nu este ușor

Actualitate Cooltura

Principesa moștenitoare a coroanei României, Margareta,  se declară mândră că proiectul „Tinere Talente” este recunoscut drept cel mai bun program de artă și cultură din țara noastră, afirmând că fundația care-i poartă numele le-a oferit burse, încurajare și promovare artiștilor aflați la început de drum, conform Agerpres.ro

„Fundația Principesa Margareta a României sărbătorește a zecea ediție a concertului regal caritabil organizat în beneficiul Programului ‘Tinere Talente’. Sunt mândră că proiectul ‘Tinere Talente’ este recunoscut drept cel mai bun program de artă și cultură din țara noastră. Nu am rămas indiferenți când am văzut cum mulți din tinerii talentați abandonau drumul pentru care aveau vocație din cauza lipsurilor materiale. Oricât de mari ar fi pasiunea și talentul, drumul artistului nu este niciodată ușor. Am oferit burse, încurajare și promovare. Oamenii generoși au investit împreună cu noi în viitorul României. Construim cu ajutorul dumneavoastră binele și frumosul în societatea noastră”, a afirmat miercuri seară principesa Margareta, la Ateneul Român, în deschiderea evenimentului.

Organizat de Fundația Principesa Margareta a României, concertul a fost oferit de violonistul Remus Azoiței, pianista Alexandra Dăriescu și tenorul Teodor Ilincăi, alături de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Programul a inclus Uvertura Egmont de Ludwig van Beethoven, Rapsodia pe o temă de Paganini de Serghei Rachmaninov, Primăvara de Antonio Vivaldi, Meditation din opera „Thais” de Jules Massenet, E lucevan le stelle — „Tosca” de Giacomo Puccini, No puede ser din zarzuela „La taberna del puerto” de Pablo Sorozabal, Torna a surriento de Ernesto de Curtis, Granada de Agustin Lara și Nessun Dorma din opera „Turandot” de Giacomo Puccini.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia zilei de naștere a regelui Mihai, în prezența principesei moștenitoare Margareta, a principelui Radu și principesei Maria, a ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, a altor personalități ale lumii diplomatice, culturale, academice și din domeniul afacerilor.

Fondurile obținute în urma concertului vor fi folosite în beneficiul programului „Tinere Talente”, prin intermediul căruia fundația oferă burse de studiu tinerilor artiști aflați în situații materiale dificile. Anul acesta, Fundația Principesa Margareta a României aniversează zece ani dedicați tinerelor talente, trei sute de burse oferite și peste 1,2 milioane de euro investiți în viitorul cultural al României.

Pe parcursul a zece ediții, acestui eveniment s-au alăturat muzicieni celebri și mari orchestre: pianistul Dan Grigore, Orchestra de Cameră Radio condusă de dirijorul Cristian Mandeal, soprana Nelly Miricioiu și baritonul Yuriy Tsiple alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijată de Horia Andreescu, violonistul Remus Azoiței, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului Christian Badea, violonistul Alexandru Tomescu și Ansamblul Stradivarius dirijat de Gabriel Bebeșelea, violonistul Giuliano Carmignola și Ansamblul La Stravaganza, pianista Alexandra Dariescu, tenorul Teodor Ilincăi și violonistul Roman Kim, alături de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare.

Fondată în anul 2014, cu scopul de a le oferi tinerilor muzicieni experiența de a aborda un repertoriu muzical variat, la nivel profesionist, Orchestra Fundației Principesa Margareta a României a debutat în anul 2014 la Ateneul Român, la Concertul Regal Caritabil. Anual, elevi și studenți ai instituțiilor de profil din toată țara care studiază flaut, oboi, clarinet, fagot, instrumente de alamă, percuție, vioară, violă, violoncel sau contrabas sunt invitați să participe la audițiile organizate pentru compunerea orchestrei.

Programul „Tinere Talente” susține și promovează tineri artiști talentați din familii cu venituri mici, care nu-și pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale și financiare. Urmând tradiția începută de Carol I și de regina Elisabeta prin fundațiile regale, continuată apoi de regina Maria și Carol II, Fundația Principesa Margareta a României și-a asumat misiunea de a sprijini și promova talentul tinerilor artiști români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *