1 septembrie 2017

Primul eveniment liric al toamnei în aer liber. Concertul de prezentare a Stagiunii 2017-2018

By In Esenţial, Muzica

 Opera Națională Română din Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundația Culturală ”Simona Noja”  organizează primu eveniment liric al toamnei: Concertul de prezentare a Stagiunii 2017-2018.

Acesta va avea loc sâmbătă, 2 septembrie, ora 20.00.

Intrarea e liberă.

Gala extraordinară ce va fi pusă în scenă în aer liber în Piața Avram Iancu dezvăluie cortina noii stagiuni lirice clujene și invită întregul oraș la o seară muzicală aparte, devenită o tradiție anuală.

Versatilitatea lirică, spectacolul de culori și lumini, splendoarea costumelor de epocă și montajele impresionante – toate vor crea o seară de neuitat ce ne va încânta atât auzul, cât și privirea într-un eveniment dedicat tuturor, ce va aduce în fața publicului duete celebre, arii și uverturi, momente corale și de ansamblu, interpretate de soliștii, Corul și Orchestra Operei. 

Programul Concertului ”La Operă 2017” vă va purta printre partituri celebre, în timpuri și pe tărâmuri apropiate și îndepărtate, din mijlocul furtunii de pe Marea Nordului prin uvertura operei wagneriene Der fliegende Holländer (,,Olandezul zburător”), în satul grecului Zorba, dar și pe malul Eufratului unde sclavii evrei își deplâng soarta prin celebrul Va, pensiero din opera ”Nabucco” de Giuseppe Verdi. Călătoria continuă în Anglia secolului XVII din opera ”I puritani” și în fermecătoarea atmosferă hispanică,  prin celebra cavatină a Rosinei, Una voce poco fa, din opera bufă,   ”Bărbierul din Sevilla” și declarațiile sentimentale ale Don José la adresa gitanei Carmen, în îndrăgita operă omonimă. Poposim și la Sankt Petersburg pentru a ne bucura de noblețea ariei Contelui Gremin din opera ”Evgheni Oneghin” a lui Piotr Ilici Ceaikovski, în Parisul din La Belle Époque, la petrecerea pontevedrină din opereta ”Văduva Veselă”, dar și în timpuri de legendă ale tărâmului chinez, pentru a-i admira pe Ping, Pang și Pong de la curtea prințesei Turandot. Nu lipsesc nici arii din celebrele opere verdiene ”Rigoletto”  și ”Don Carlo”, sensibila Arie a scrisorii din opera ”Werther” a lui Jules Massenet și nici Valsul Musettei din ”Boema”.

Toate vor prinde viață în interpretarea îndrăgiților soliști ai Operei Naționale Române din Cluj: Lucia Bulucz, Carmen Gurban, Diana Țugui, Ștefania Barz, Iulia Merca, Andrada Ioana Roşu, Cristian Mogoșan, Florin Pop, Geani Brad, Florin Estefan, Fülöp Martin, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Simonfi Sandor, violoncelistul Vlad Rațiu, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi. Maestrul Corului este Emil Maxim, scenografia poartă semnătura lui Magdy Hawash, iar regia de scenă este realizată de Cristina Albu

Partiturile interpretate anticipează totodată universul sonor al premierelor stagiunii 2017-2018, printre care opera ”Dama de pica” de Piotr Ilici Ceaikovski, dar și ineditul titlu The Armed Man, de Karl Jenkins, prezentat în premieră națională în debutul stagiunii, din data de 1 octombrie 2017. 

”La Operă” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local Cluj, precum și Consiliul Județean Cluj ajutați de sponsori privați.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.