Primul concurs de slam-poetry va avea loc luni, 3 februarie, 20.30, la localul The Soviet, str. Roosvelt colt Clemenceau, Piata Muzeului.

Slam poetry este o formă modernă a poeziei de performanță. Notele ei de stil nu pot fi clar definite, dar ea conține elemente de poezie, rap și stand-up. Textele reflectă tot timpul asupra unor teme și informații actuale. La evenimentele de slam poetry relația dintre artiști și public este una mai interactivă decât la serile literare obișnuite – succesul genului se datorează parțial acestui fapt.
Mișcarea de slam poetry, din Transilvania, împlinește abia un an de la înființare, dar poate fi considerată deja una de succes. Artiștii sunt primiți tot timpul de un public încântat.

slam

Un eveniment de slam poetry se poate desfășura în mai multe forme: cu artiști invitați, în sistem open mic (adică se poate înscrie oricine), care poate fi organizat și sub forma unui concurs.

Un concurs de slam poetry urmărește următoarele reguli:

1. Fiecare concurent are la dispoziție 3 minute (în cazul care se depășește limita de timp, se aplică puncte de penalizare)
2. Toți concurenții se pregătesc cu un singur text PROPRIU. Nu este prestabilită o temă fixă a textului. Textul nu trebuie neapărat memorat (se poate citi).
3. Înscrierea se face pe pagina de facebook Slam Poetry Transylvania sau The Soviet în formă de mesaj, sau la adresa de mail slamtransylvania@gmail.com;
4. Juriul este format din 5 membri, dintre care 3 sunt personaje cunoscute, iar ceilalți 2 sunt aleși din public. Notele se dau de la 1 la 10, cel mai mic și cel mai mare punctaj fiind excluse din nota finală.

Premii
Locul 1: un voucher de consumație in valoare de 100 ron la Te Soviet Pub
Locul 2: un voucher de consumație in valoare de de 50 ron la The Soviet Pub
Locul 3: un bilet de autobuz și o Eugenie

Beats and after – DJ Fishman

Slam poetry constă într-un eveniment organizat de înșiși participanții care-și prezintă poeziile, creațiile în câteva minute, după care își evaluează reciproc producțiile. Serile slam poetry de acum diferă însă foarte mult de conceptul inițial. Ceea ce s-a păstrat este că, într-adevăr, oricine poate avea acces la un microfon. Dar publicul a crescut semnificativ, abia dacă poți intra la o seară de slam, trei-patru sute de oameni îi ovaționează și îi aplaudă furtunos pe cei care urcă pe scenă.

Se poate spune că slam poetry este un gen al interpretului. Nu textul scris contează, ci prestația pe care o produce slammerul de la microfon în fața publicului. În serile de concurs, numite și OPEN MIC, oricine poate accede la microfon. În slam nu există acele trepte minuscule de aburcat ani de-a rândul pe care poetul trebuie să le cucerească pentru a aduce în fața publicului creațiile sale. Aici este de-ajuns o simplă înregistrare după care urmează clipa definitorie: ori devii favoritul publicului, ori…mai încerci.

Această mișcare dovedește tocmai faptul că publicul este receptiv la literatura gen happening/show. Demontează acel principiu adesea rostit în cercuri beletristice că de vină este publicul dezinteresat față de cultură și care nu vine la reprezentații. Ba dimpotrivă, publicul este interesat de cultură, numai că ea trebuie să îi fie servită într-o formă digerabilă în secolul XXI.
Slam poetry este capabil să-i mobilizeze chiar și pe tinerii indiferenți față de literatura scrisă.
Slamul, însă, nu acționează împotriva beletristicii, ci chiar atrage atenția asupra acesteia prin
omniprezența referirilor literare.

Un eveniment de slam poetry se poate desfășura în mai multe forme: cu artiști invitați, în sistem open mic (adică se poate înscrie oricine), care poate fi organizat și sub forma unui concurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.