19 iulie 2020

Primele măsuri de sprijin pentru sectorul cultural

By In Clio

Primele măsuri de sprijin pentru sectorul cultural, incluse în Planul național de investiții și relansare economică “Reclădim România“.

În ședința de Guvern de joi au fost dezbatute mai multe proiecte de acte normative, iar unele dintre acestea prevăd măsuri de sprijin și pentru sectorul cultural. Astfel, a fost propus cadrul normaliv pentru programul de granturi privind repornirea activităților economice în domeniile unde au existat restricții ca urmare a măsurilor de protecție sanitară pe perioada stării de urgență sau a stării de alertă. Valoarea totală a programului este de 1 miliard de euro pentru reluarea activităților economice, împărțit în trei mari categorii de beneficiari. Cele care vizează și sectorul cultural sunt:
🔸program cu buget total de 100 de milioane de euro pentru microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru SRL-uri fără salariați, pentru PFA-uri, dar și ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural-artistice.
🔸program pentru asigurarea sumelor necesare prin oferirea unui ajutor nerambursabil, pentru capital de lucru, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în funcție de cifra de afaceri. Domeniile avute în vedere de această măsură de sprijin sunt cele afectate ca urmare a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, cum ar fi: industria de evenimente, industriile creative, editurile și librăriile. Bugetul total al acestei măsuri este de 350 de milioane de euro, iar valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din valoarea cifrei de afaceri a companiilor care solicită aceste granturi, respectiv între 5.000 și 150.000 de euro.
🔸programe pentru capital de investiții, care includ și sectoarele cultural-creative, iar Aplicanții pot beneficia de ajutoare financiare nerambursabile între 50.000 euro și 200.000 euro.

Totodata, în ședința de guvern a fost dezbătut proiectul de Ordonanță de urgență privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaților şi angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă care are va avea prevederi importante pentru cultură.

Urmează ca aceste proiecte să fie supuse aprobării în următoarea ședință de Guvern.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, costum şi interior
 
 
 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.