3 decembrie 2014

Primarul BOC despre situaţia proiectuluI Cluj CAPITALA EUROPEANĂ A TINERETULUI 2015: Aştept finanţarea de la guvernul PSD

By In Clio

Primarul Emil Boc a răspuns astăzi, la solicitarea reporterului clujulcultural.ro, referitor la situaţia de la nivelul Federaţiei SHARE, cea care derulează proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului.

Federaţia SHARE reuneşte mai multe organizaţii de tineret clujene care derulează programe specifice.

Recent, Bogdan Buta, directorul general al SHARE, a demisionat, după ce ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, PSD, a solicitat un audit independent după ce în presă au apărut critici la adresa modului prin care se derulează fonduri. Presa a publicat o scrisoare deschisă a unui fost partener de-al lui Buta, care îl acuză că din poziţia de preşedinte al unei organizaţii studenţeşti, controlează un grup puternic de voluntari obedienţi dar şi de faptul că a fost favorizat de primărie în finanţarea unor proiecte.

“Gestul lui Bogdan Buta de a demisiona a fost un gest de curaj şi eleganţă. Eu spun să fie clar, situaţia de la SHARE este sub control. Mă voi asigura să fie transparenţă totală, la finanţările noastre. Aştept ca guvernul şi personal ministrul Cristea să îşi ţină cuvântul şi să aloce fonduri pentru acest proiect, pentru că e unul  major pentru România. Cine nu pricepe că Clujul e România, nu pricepe nimic. Cristea a avut o dispută personală cu Buta, nu mă priveşte asta. Primăria va susţine cu fonduri activitatea SHARE, ceea ce până acum guvernul PSD nu a făcut-o. El e bun la promisiuni şi memorandumuri dar nu la finanţări. Sper să priceapă şi guvernul că e un proiect major, odată la 10 ani avem şansa asta, sper să avem şi în 2021, când vom fi Capitală Culturala Europeană.

Orice audit e important şi vă asigur că facem la nivel de Share astfel de audituri, în ceea ce priveşte banii viraţi de la Primărie, aceştia intră şi ies doar din SHARE, nu din alte firme de organizare de evenimente, vă promit şi vă asigur de acest lucru”, a spus primarul Emil Boc.

Tot astăzi, Primăria va vira 1. 800.000 de lei pentru SHARE. Consilierul local Ioan Bîldea, PNL, A ieşit cu  un post pe tema situaţiei SHARE, pe contul de Facebook:

 

In sedinta de Consiliului Local de astazi, 3 decembrie 2014, se vor aloca inca 1.800.000 lei Federatiei Share pentru proiectul Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015 (plata avans artisti). Totusi Federatia nu are conducere executiva. Fostul director Bogdan Buta si-a dat demisia si inca nu stim cine se va ocupa de proiectul ce o sa inceapa in mai putin de 30 de zile si pentru care s-au alocat o gramada de bani publici.

Federatia a promis ca va anunta calendarul evenimentelor in 10 decembrie, asta desi noi l-am tot cerut in ultima jumatate de an. Ori in conditiile in care directorul executiv a demisionat zilele trecute este posibil sa avem o problema si legata de anuntul calendarului si asa inadmisibil de mult intarziat.

Data fiind situatia cred ca se impune alegerea DE URGENTA (pana la Craciun) a unei conduceri executive a Federatiei Share, o conducere executiva care sa nu se rezume la un singur om, ci un board de conducere format din mai multe persoane alese de catre ONG-urile membre ale Federatiei in urma unui concurs de CV-uri.

In replică Vlad Pop, preşedintele SHARE i-a răspuns lui Bîldea:

Vă mulțumim pentru interesul față de acest proiect al Clujului și pentru toată implicarea dvs. de până acum.

În numele echipei de tineri care lucrează zi de zi la programul de interes național “Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului” vă asigur că nu există niciun risc în ceea ce privește activitățile stabilite pentru luna decembrie sau proiectele și parteneriatele concretizate până acum pentru anul următor.

Conducerea executivă a Federației este asigurată, ca și până acum, de Consilul Director, compus din președinte, secretar și șase vicepreședinți. Fiecare membru al Cosiliului Director este ales de către Adunarea Generală a Federației Share Cluj-Napoca și au atribuții clare pe care le îndeplinesc în continuare. Mai mult, la nivel operațional funcționează în continuare Biroul executiv, sub supravegherea Consiliului Director. Acest Birou executiv este structurat pe o serie de departamente (program, relații internaționale, multilingvism, comunicare, turism etc.), fiecare cu atribuții clare în aria sa de competență și cu o strategie bine definită pentru anul 2015.

La următoarea Adunare Generală (11.12.2014) va fi numit un nou Director executiv și vom face mai multe anunțuri publice, așa cum am stabilit, legate de calendarul anului 2015 și de o serie de proiecte importante pentru sectorul de tineret și pentru comunitatea clujeană, care vor avea loc în viitoarea Capitală Europeană a Tineretului.

În concluzie, vă invit să urmăriți www.cluj2015.ro și reiterez invitația pentru totți clujenii sau tinerii din România, să se înscrie cu proiectele lor în Calendarul Cluj 2015 prin formularul de pe website.

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.