19 aprilie 2016

Primaria va cumpara vechiul cinema “Favorit” si il va reda vieţii culturale

By In Clio, Esenţial

Primaria va cumpara vechiul cinema “Favorit”, strada Horea, la numărul 4, ap.1, şi îl va reda comunitatii, a anunţat primarul Emil Boc. Spațiul e parte din clădirea-monument “Palatul Urania”, iar Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a renunţat deja la dreptul de preemţiune pentru cumpărarea imobilului în favoarea municipalității clujene. Aici a funcţionat primul cinematograf din Cluj.

Hotararea a fost aprobata in sedinta Consiliului Local de vineri, 15 aprilie 2016 si poate fi consultata pe  website-ul Primariei AICI

Favorit

Municipalitatea îşi va exercita dreptul de preemptiune pentru cumpararea fostului cinema. Negocierea cu firma care are în patrimoniu cinematograful începe de la 380.000 de euro, cât cer proprietarii.

Precizăm că fostul cinematograf din incinta Palatului Urania,  de pe strada Horea nr. 4, este strâns legat de începuturile cinematografiei clujene, găzduind primele filme mute din Cluj-Napoca, în perioada 1913-1920. Acesta a fost redenumit de comunişti în 1964 în “Cinema 23 August” în amintirea zilei din 1944 când România a început războiul anti-german, iar după 1989 a fost redenumit “Cinema Favorit”, de asemenea fără legătură cu Urania.

Cinematograful “Favorit” a fost închis după ce a fost retrocedat foștilor proprietari, unei pensionare care trăieşte în  Germania. Ulterior o parte din palatul Urania a ajuns în proprietatea firmei TI Trust Invest, care a scos cinematograful la vânzare.

Palatul Urania din Cluj (str.Horea nr.4)  fost  construit la 1910 după planurile arhitectului Géza Kappeter, este una dintre clădirile reprezentative pentru receptarea secesiunii vieneze la Cluj. Clădirea este proiectul-soră al Uraniei din Viena.

Un reportaj despre redeschiderea cinematografului Favorit a scris clujulcultural.ro în vara 2014 şi poate fi citit AICI

Amintirile strănepoatei, acum în Argentina, a celui care a ridicat  Palatului Urania, puteţi citi AICI

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.