27 ianuarie 2017

Prima premieră din 2017 a Operei din Cluj este spectacolul de….balet “M de la Marguerite”

By In Actualitate, Operă

Prima premieră la Opera Națională Cluj este de fapt un spectacol de…balet. “Doar M… de la Marguerite” e programată în 3 februarie, ora 18.30,  pe scena Operei. 

Este vorba de o premieră care mizează mai mult pe elemente moderne ale baletului decât cele clasice. 

“E ca un videoclip extins. poate prin acest mod cei tineri nu se vor plictisi”, a spus la conferința de presă coregrafa Livia Gună.

Întrebată ce va simți un posibil cumpărător de bilet nefamiliarizat cu baletul, scenografa a răspuns.  

Urmăriți decorurile, costumele și dansul. E imposibil, momentele expresive ale solistelor, ale Margueritei. Asta garantez: acele momente de virtuozitate expresivă, nu tehnică în primul rând, deși sunt și tehnice, dar la nivelul lor la care tehnica e deja stăpânită, ceea ce fac ei merge dincolo, pune în valoare partea expresivă a personajului pe care mi-l doresc. Așa că după vizionare oricare suflet simplu care vine pentru prima dată la Operă este imposibil să nu aibă un impact, o zvâcnire de emoție. asta garantat”

 

Livia Gună

Prezentat în primă audiție națională, spectacolul aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca celebra poveste de dragoste a curtezanei Marguerite Gautier cu tânărul Armand Duval, inspirată din romanul ”Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas-fiul, într-o concepție regizorală și coregrafică aparte, special realizată pentru această ocazie.

O premieră inedită, cu puternice influențe moderne și accente de teatru-dans, ”Doar M… de la Marguerite” va revela o poveste pasională, plină de trăire și dramatism, în pașii de dans ai soliștilor balerini Andreea Jura (M.)  și Dan Haja (Armand), aflați în rolurile principale. Coregrafia, regia artistică și adaptarea scenică poartă semnătura Liviei Tulbure Gună, scenografia este realizată de Liliana Moraru, iar muzica special creată pentru eveniment îi aparține compozitorului băimărean Călin Ionce.

Spectacolul de balet cu puternice influențe moderne și accente de teatru-dans, realizat în șapte scene ce țin publicul cu sufletul la gură, va dezvălui publicului o poveste pasională, plină de trăire și dramatism, ce surprinde tema regenerării condiției umane prin dragoste și sacrificiu. O intersecție de flashback-uri și imagini de petreceri luxuriante de salon, fericire culminantă și întâlniri suprarealiste cu personaje alegorice, emoțiile unei iubiri sincere și reveniri triste în singurătate:  toate vor intriga și fascina publicul la premiera din 3 februarie, care a avut, de asemenea, parte de o prezentare în avanpremieră pe data de 17 decembrie 2016, la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”, când realizatorii premierei au împărtășit detaliile din culisele concepției artistice. 

 

Cu papionul la Operă

Întreaga poveste va prinde contur în fața dumneavoastră cu ocazia premierei de vineri, 3 februarie și a celei de-a doua reprezentații programată pentru duminică, 5 februarie 2017. Pentru a celebra cea dintâi premieră a anului și ca dar în luna îndrăgostiților, spectatorii sunt invitați la ambele spectacole alături de cei dragi, fiecare bilet cumpărat fiind însoțit de un bilet gratuit. Oferta este valabilă atât la achiziția biletelor din Agenția Teatrală, cât și online, pe www.biletmaster.ro.  

În ton cu distincția premierei,  le adresăm totodată spectatorilor invitația la spectacol într-o ținută ”la papion”.  Campania ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, lansată stagiunea trecută și reabordată cu ocazia fiecărei premiere și eveniment liric special, revine și cu acest prilejul, din dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie perceput și tratat. Cei care nu au încă accesoriul dichisit în garderobă sunt invitați să își achiziționeze papionul preferat de la standul Papionette, partener al proiectului, aflat în foaierul Operei.

 

   

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.