21 iulie 2016

Prima expoziţie personală de pictură lui Tudor Şeulean la MET

By In Actualitate, Vizual

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează vineri, 22 iulie 2016, la vernisajul expoziţiei de pictură a artistului Tudor Şeulean.

Vernisajul va avea loc de la ora 14.00, la ATELIERUL DE ICOANE al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Piața Ștefan cel Mare nr. 5.

Expoziția va fi deschisă în perioada 22 iulie – 7 august 2016.

expo. afis1

„Tudor Șeulean, născut și crescut într-un mediu de literați de înaltă valoare, ca tânăr, “promitea”, la rându-i, o carieră filologică, în opinia formatorilor lui. Dar nu de puține ori bagajul genetic și cultural și mediul de dezvoltare iți pot fi mai mult potrivnice, atârnând  greu de partea spiritului autocritic. Declarația sa: “am fost născut ca să îl citesc pe Shakespeare”, trepidația produsă de unele poezii  eminesciene, fascinația pentru unii autori, nu îi lasă loc de manifestare literară…

În schimb, spiritul lui autocritic a fost păcălit cu mare success de spiritul lui creator, care și-a găsit, ca din întâmplare, o altă cale de exprimare, manifestată cu o viteză și o libertate amețitoare. Fără studii, fără pretenții si expectanțe, fără bagaje și deci fără blocaje, pictează cu ușurința cu care iși aprinde o țigară. Nici nu știi de fapt dacă pictează sau scrie. Dar e sigur pe ce face, căci e eliberat de mintea cea sporovăitoare, analitică, autocritică. E liber ca o pasăre. Ca o pasăre fantastică, uriașă, se desprinde de cuvinte si totuși tablourile lui le poți citi ca pe o lucrare literară. Sunt povești profund filosofice despre viață, moarte, crize, sunt filme la care ești invitat să te descoperi ca și coautor, imaginând începuturi sau sfârșituri. Ca o pasăre de pradă, își atinge ținta de la distanță si cu viteză. Într-un mediu total străin până acum, se descoperă. Iar lucrările lui arată că e născut pentru pictură! Sau poate că e născut și pentru pictură. Ziua în care știi pentru ce ești născut e la fel de importantă ca și ziua în care te-ai născut . Dacă Tudor Șeulean a ințeles ca tânăr că s-a născut ca să îl citească pe Shakespeare, ar trebui sa înțeleagă și că s-a născut pentru pictură, chiar dacă pentru el e o joacă, chiar dacă îi vine cu ușurința cu care iși aprinde o țigară. Căci ceea ce “îi vine” e de fapt manifestarea spiritului lui creator, care a ales culoarea, cel puțin pentru moment.”, sustine  Maya Rotaru, artist plastic, președinte al Asociației de formare personală prin artă Psihartterra

 

„Sursele mele de inspirație sunt, cu predilecție, scene și peisaje locale sau regionale (rurale, de la marginea unor sate din împrejurimile Clujului, sau natura Munților Apuseni), în care, de cele mai multe ori, se regăsesc elemente ce îndeplinesc rolul de axis mundi și care fac deci legătura între teluric si celest. Astfel, copacul sau muntele se poate constitui pentru mine, cât și pentru alții, într-un centru al pământului, într-o axă cosmică, într-un portal prin care omul istoric, profan, care trăiește într-un timp liniar, se poate întoarce la sacralitate, într-un timp mitic, primordial, pentru a redeveni acel homo religiosus, acea ființă completă care a fost in illo tempore. Aceeași legătură cu sacrul poate fi sugerată și de flori, de păsări, sau de o coloană de acum 2000 de ani. În orașul “profan”, vița de vie de pe un zid sau crucea din fața unei biserici poate realiza acea hierofanie, acea manifestare a sacrului în profan.

Orice om are în el, poate sub mai multe straturi profane, sacralitatea; și omul devine astfel și pentru mine sursă de inspirație.

Ca Pictor, sunt un observator al axei sacru – profan. Ca pictor, sunt profan.

Ca artist, pictând, sunt un trăitor, mă simt mai viu, sunt “dincoace de sacru și dincolo de profan” (așa cum spunea tatăl meu în cartea sa cu același titlu)”, e de părere pictorul Tudor Șeulean.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.