20 august 2016

Prima ediție a Smida Jazz Festival a debutat furtunos. Turcii de la Ilhan au făcut show în mijlocul Apusenilor

By In Cooltura, Special

Un peisaj superb, un platou pregătit pentru fanii jazului cu camping, toalete ecologice, scena, scaune sub formă de bârne, un line inspirat și o lună plină au fost ingredientele cu care a debutat prima ediție a Smida Jazz Festival, în cătunul Smida din Parcul Național Apuseni.

Clujulcultural.ro este partener media.

A și plouat un pic după masa dar apoi seara și noaptea a fost perfect.

Circa 1200 de fani ai muntelui și jazzului au venit vineri în Apuseni ca să asculte muzică bună și să se bucure de frumusețea muntelui.

Intrarea la festival e liberă. Organizatorii au pus la dispoziție autobuze de la Sala Sporturilor. Informații despre curse găsiți  pe pagina si evenimentul de facebook al festivalului.

Organizatorii de la Asociația Transylvania Cultural Development s-au străduit din răsputeri să organizeze cât mai bine festivalul. Nu e lucru ușor să faci așa ceva în creierul muntelui, așa că se poate spune că au reușit.

Pentru că Smida Jazz Festival chiar arată a festival: zonă de foodcort, comercianți, zone de ateliere, check-point, tokenuri, voluntari. O bere costă 6 lei, un pahar de vin 9 lei, o porție de 3 mici cu cartofi pai, pîine și muștar 16 lei. Iar cei care vin astăzi cu cortul să știe că îi costă 15 lei camparea.

Dar, mai ales, o locație superbă și un line up bine ales.

_DSC0071

Dacă mai spunem că turcii de la Ilhan Ersahin”s Istanbul Session au cântat extraordinar, pînă la ora 02.15,  cred că am spus totul. În jazzul fusion, cu multe prelucări populare turcești, dar pe un ritm îndrăcit câteva sute de oameni au dansat efectiv, pentru că la ritmul trupei turcești nu se poate sta jos. Au fost scene care rar se pot vedea la festivalurile de jazz, unde lumea stă cuminte și ascultă, cel mult bățâie din cap.

14051797_1770413669871981_8489450425814682233_n

Pînă atunci însă au fost sătmărenii de la Essential Notes, cu un jazz electronic accesibil, de efect, Arcuș Trio, foarte bine primiți, cu un recital solid, deja un nume cunoscut pe scena românească de jazz.

Au urmat ungurii de Loop Doctors, surpriză mare, cu album scos în Brooklyn, un jazz combinat cu hip hop care a ridicat efectiv publicul în picioare.

Apoi au venit turcii saxofonistului renumit pe plan european Ilhan care i-au trimis la culcare pe fani târziu în noapte.

ilhan

Ilhan Ersahin”s Istanbul Session live la Smida Jazz Festival

Turcii au impresionat prin ritm, prin energie, prin forță și mai ales prin feeling și virtuozitate. La finalul recitalului, Ilhan l-a invitat pe scenă pe Strudnzisky, renumit trompetist și claviaturist german, cap de afiș cu bandul său a doua seara iar cei doi au încheiat împreună o noapte de-a dreptul electrizantă.

Scena de final, o lună plină care s-a ivit peste frumusețea Apusenilor a întregit o noaptea jazzistică de neuitat.

14089207_1770412343205447_5210421904191571705_n

 

3 Comments
 1. Andreea 22 august 2016

  Intr-adevar un festival magic! Un mare bravo tuturor celor implicati in organizarea lui!
  Abia asteptam a II a editie!

  Reply
 2. Minodora 21 august 2016

  N-am prea vazut ziarele clujene sa scrie despre acest festival extraordinar. Felicitari celor de la https://www.clujulcultural.ro pentru cronici si organizatorilor pentru reusita.

  Reply
  • Redactia 21 august 2016

   Multumim. Am fost parteneri media, ne-am facut doar datoria.

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!