Prima ediţie a festivalului internaţional de blues intitulat CLUJ BLUES FEST porneşte vineri la drum! Ieri a avut loc conferinţa oficială de presă. Clujulcultural.ro este organizatorul acestui festival, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Locaţia, sala “Reduta” a Muzeului Etnografic, este o încăpere cu rezonanţă şi istorie, aici concertând în trecut List si Brahms! Sala are o capacitate de  180 de locuri.

Un bilet pe seară costă 40 de lei, iar un abonament pe ambele seri costă 60 de lei şi se pot cumpăra de la sediul muzeului, str. Memorandumului nr.21 şi de la librăria Bookstory, str. Eroilor nr.6.

 

Sponsor principal este Fundaţia Transilvania Leaders, sponsori sunt compania Farmec şi Ursus. 

Partener de ticketing: Librăria Bookstory

Festivalul înseamnă un workshop de tehnici vocale în blues susţinut de cunoscuta artistă Aminda de la Academia Art School, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 16.00, sala Reduta,  şi patru concerte cu invitaţi români şi străini care vor  asigura două seri pline de sensibilitate şi feeling prin muzica de bună calitate.

Vor concerta bulgarii de la Vasko the Patch and Poduene Blues Band, Rareş Totu Midnight Sun,  maghiarii de la Borsodi Blue Trio si clujenii de la Straight from the Bottle! 

„Este o reuşită din punctul de vedere al artiştilor care vin, pentru că este din start un festival internaţional cu muzică de calitate. Sperăm ca festivalul să şi educe; facem workshop-uri cu artişti cunoscuţi de tehnici vocale în blues. Se doreşte să crească, se doreşte o ediţie cu cel puţin trei zile pe viitor, dacă se poate în aer liber pentru că bluesul merge foarte bine şi în spaţii deschise.

Vedem dacă putem aduce şi un bluesmen american,  cât de cât cunoscut. Acest festival este organizat din fonduri strict private, nimic de la stat deocamdată, deci este şi o reuşită managerială că pe piaţa Clujului există sponsori care au marşat pe ideea de a finanţa un festival de blues”, a spus Tiberiu Fărcaş, organizator, editor-coordonator şi proprietar la Clujulcultural.ro

_MG_4787_WEB
Tiberiu Fărcaş. organizator, editor-coordonato Clujulcultural.ro-foto Călin Ilea

„Mă bucur că am fost invitaţi să participăm la acest festival. Sperăm să facem o figură frumoasă şi să continuăm popularizarea acestui gen de muzică. Este, într-adevăr, un gen de nişă, deocamdată, aş zice eu, pentru că noi, de când ne-am înfiinţat ca trupă, contribuim constant la schimbarea mentalităţii vizavi de blues în România şi a lărgirii acestei nişe. Vrem să le arătăm oamenilor cum sună acest gen de muzică cu care în România nu suntem foarte obişnuiţi”, a spus Bogdan Cristea, chitaristul şi fondatorul Straight from the Bottle.

_MG_4907_WEB
Bogdan Cristea, chitarist, Straight from the Bottle-foto Călin Ilea

Aminda va susţine un workshop de tehnici şi caracteristici de bază în blues, sâmbătă, de la ora 14:00.

„Bluesul la care ne referim noi are nişte rădăcini foarte profunde în Africa. A fost dus mai departe de către negrii care lucrau pe plantaţie, în America. E un stil care le descrie stilul de viaţă, durerile, e uneori jucăuş. Bluesul este o descriere muzicală a unui stil de viaţă şi nu este acel blues la care se gândesc majoritatea, la acea muzică siropoasă de dansat în doi.

Mari vocalişti din zona rockului din zona soulului actual au fost inspiraţi de blues care are puternice valenţe antropologice. E o profunzime la care rar se ajunge în muzică. La workshop am să explic modul în care este folosită vocea, modul în care se transmit anumite sentimente prin anumite tehnici pentru că în blues există şi yodel, care duce spre un anumit tip de durere. Există o paletă largă de durere interioară şi fiecare element vocal poate să ducă înspre un anumit tip de durere”, a spus Aminda.

_MG_4749_WEB
Artista Aminda-foto Călin Ilea

„Mă bucur că am reuşit să atingem aceste două aspecte: participarea internaţională şi participarea din partea artiştilor români. Ştim că în mintea multora bluesul înseamnă tristeţe, amărăciune, ploaie, o deltă plină de mâl şi aşa mai departe, pe când acest gen de muzică este mai mult decât atât. Vasko,  pe care îl avem ca invitat,  aduce o bună doză de umor în ceea ce face şi este, de asemenea, un critic şi a fost şi înainte de 1989 unul dintre personajele controversate ale muzicii din Bulgaria”, a spus Andrei Balogh, organizator.

_MG_4805_WEB
Andrei Balogh, organizator-foto Călin Ilea

Organizatorii au pregătit publicului  un stand cu CD-uri, DVD-uri, viniluri şi va exista şi un bufet pentru că bluesul, spun aceştia „merge foarte bine cu un pahar de vin sau cu un pahar de coniac”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.