16 februarie 2017

Prima carte a lui Orwell, lansare la Humanitas Cluj

By In Actualitate, Carte

Vineri, 17 februarie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas din Cluj (Str. Universității nr. 4), va avea loc un eveniment dedicat volumului “Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra” de George Orwell, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, și în ediție digitală

Vor vorbi despre carte poeta Codruța Simina și Adrian Teleșpan.

Prima carte a lui George Orwell, Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra este o relatare emoţionantă şi foarte detaliată a celor cîţiva ani de sărăcie autoimpusă prin care a trecut scriitorul după ce s-a întors din Birmania. Aflat în căutarea propriei voci narative, Orwell repudiază societatea „respectabilă” şi explorează viaţa defavorizaţilor sorţii, trăind în cămăruţe mizere şi spălînd vase în bucătăria încinsă ca un cuptor a vreunui hotel parizian sau învîrtindu-se printre cerşetorii excentrici ai Londrei, al căror limbaj pestriţ îl înregistrează fidel. Figurile surprinzătoare de cocote, drogaţi, cerşetori care folosesc ziare pe post de lenjerie şi cerşetori schilozi cu talente filozofice pe care le aduce în scenă Orwell dezvăluie chipul hîd al sărăciei, care pune sub semnul îndoielii orice urmă de umanitate. Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra urmează să fie adaptată pentru marele ecran, după un scenariu de Lee Hall, de către regizorul scoţian Kevin Macdonald.

„Orwell îşi observă personajele cu mare atenţie şi nu stilizează lumea pe care o descrie: cititorul vede astfel, neschimbat, tot ce vede şi scriitorul.

” (The New York Times Book Review) 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.