Prima carte despre actorul emblematic al Naționalului clujean, Anton Tauf, lansată ieri la TNC

Special Teatru

Sală arhiplină la Euphorion, ieri dimineață,  la lansarea cărții „Anton Tauf între vocație și damnare” de Eugenia Șarvari, apărută la Fundația Camil Petrescu 2017.

Cartea este o autobiografie rezultată dintr-un interviu fluviu a unei figuri emblematice a Teatrului Național Cluj-Napoca, actorul Anton Tauf, slujitor al scenei de peste 45 de ani! 

Tauf este un actor renumit al TNC. Aceste nu mai joacă în prezent, fiind pensionat. Tauf a absolvit Institutul de Teatru din București, la clasa Beatei Fredanov și a lui Octavian Cotescu, în anul 1968.

A lucrat cu regizori importanți, cum ar fi Vlad Mugur, Gyorgy Harag, Aureliu Manea, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija sau din valul tânăr cu Tudor Lucanu.

Cea mai fructuosă colaborare a fost cea cu regizorul Mihai Măniuțiu, în special cu rolul din Antoniu și Cleopatra de Shakespeare dar nu numai. Tauf a fost profesor și director de teatru.

Ce a spus academicianul Cornel Țăranu despre Anton Tauf la lansare:

Cea de-a VII-a ediție a „Întâlnirilor Internaționale de la Cluj”, organizată de Teatrul Naţional Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Conexio, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 4-8 octombrie.

În acest an, tema Extreme propune iubitorilor de teatru nu doar o călătorie teatrală, ci și o adâncă reflexie asupra unor situații aflate la limită. Că este vorba de devieri de la normă, rezultat al disfuncționalității societății, aflată într-o criză majoră, ori de cazuri complicate de vieți trecute prin totalitarism și ajunse într-o democrație rebelă sau de grotescul ivit dintr-un umor negru, care ascunde oribile crime, mai vechi sau mai noi, fiecare dintre spectacolele prezentate nasc întrebări majore, menite să ne trezească conștiințele (adesea) adormite.

Despre evenimentul din acest an, Ștefana Pop-Curșeu, director artistic al Teatrului Național Cluj-Napocasusține că această ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj dedicată Extremelor „este o oportunitate pentru TNC de a evidenția puterea pe care o are arta scenică de a-și confrunta atât actorii cât și spectatorii cu acțiuni, comportamente și situații extreme pe care le întâlnim, vrând-nevrând, în societatea contemporană. Cu toții cunoaștem regulile societății în care trăim, dar ce se întâmplă atunci când aceste reguli sunt încălcate, iar balanța dintre bine și rău este răsturnată? Care sunt limitele libertății? Limitele impunerii propriei voințe în viața celorlalți? Care sunt disfuncționalitățile unui sistem capabil să genereze reacții extreme în comportamentul indivizilor? Cum abordăm extremele pe scenă sau pe ecran: teroarea, moartea, războiul, suicidul, totalitarismul, violența, manipularea și spaima? O temă cuprinzătoare așadar, care ne poate da fiori, dar care ne provoacă la gândire, la reconsiderarea pornirilor și acțiunilor extreme, la conștientizarea importanței echilibrului, a toleranței, a valorilor profund umane“.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *