24 septembrie 2017

Prestația “Gold” a celor de la Alphaville a salvat Discoteca 80

By In Cooltura, Special

Emoții, nostalgii și un show incendiar al nemților de la Alphaville, ieri seară, până noaptea târziu, la Sala Polivalentă, în cadrul evenimentului Discoteca 80. Acesta a luat final la 00.30, după mai bine de patru ore de distracție.

După 30 de ani de la lansarea unor hituri nemuritoare, în anii 80, timp în care România făcea parte din Blocul Comunist,  patru trupe din era disco, care făcea ravagii după Cortina de Fier,  au sosit la Cluj: FANCY, Londonbeat, Sandra și Alphaville. 

Curiozitatea publicului a fost imensă, astfel că, conform declarației oficiale a organizatorului, show-ul a fost sold out. Circa 8000 de spectatori, unii cu bilete, alții cu invitații, au umplut moderna Sală Polivalentă.

Show-ul Discoteca 80 a fost organizată de Backstage Production&Events Srl Cluj-Napoca, firmă înființată de Santa Levente, project managerul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Backstage este compania care a organizat în 2016 showul  (ex-Modern Talking) la Cluj și în 7 octombrie propune show-ul Edda Muvek si  Holograf la comanda unei firme care aniversează 10 ani de prezență pe piața clujeană, show tot la Sala Polivalentă.

Ce și-au dorit organizatorii s-a întâmplat, sold out-ul. E visul oricărui organizator care dorește să aibă public la spectacol dar și o rețetă financiară pe măsură. Discoteca 80 a fost finanțată din bani privați astfel că a fost sold out este o reușită organizatorică certă.

Reîntâlnirea cu patru glorii mondiale nu i-a lăsat indiferenți pe ardeleni. La Cluj-Napoca a venit public din secuime, din Mureș, Alba, Maramureș, Bihor și Sălaj.

Pe de altă parte, au existat și deficiențe de organizare, semnalate pe rețelele de socializare de fanii care au fost la show.

Cea mai mare a fost lipsa unor standuri de băuturi suficiente, ținând cont de publicul numeros și de căldura care s-a făcut în sală. Să ai doar 3-4 standuri la un așa aflux de oameni a stârnit nemulțumiri semnalate pe Facebook. S-a stat la cozi și de 40 de minute la băuturi!

Coadă imensă la etajul 1 al Polivalentei. Foto Paul Pandrea, pagina personală de facebook.

A doua nemulțumire, de care se știa pentru cine a urmărit videoclipurile de pe Youtoube cu Discoteca 80 de la Moscova și din alte orașe este faptul că s-a cântat semi-playback sau chiar playback. Cei care au apelat la semi-playback, cântând live cu vocea, au fost FANCY, Londonbeat și fostul sex simbol al anilor 80, Sandra.

Pentru cei care nu știu ce înseamnă Playback informăm că este acțiunea de mimare sincronizată, a interpretării cântecului, utilizat de către anumiți artiști de muzică în timp ce publicul aude o înregistrare anterioare a melodiei, conform unei definiții de dicționar.

FANCY a deschis show-ul Discoteca 80. FANCY are 71 de ani, e un bunic simpatic care se ține bine pentru anii lui… cel puțin fizic! 

Semi-playback,  cu trupă de dansatoare tinere care l-au însoțit în show pe solist.

Atmosfera a fost animată între apariții de prezentatorul Cristian Grindean, care a apărut îmbrăcat în stil anii 80. Publicul a dansat pe melodiile anilor respectivi în pauze, cu un DJ la platane.

Au urmat anglo-americanii de la Londonbeat, cu un semiplayback foarte bine camuflat, o prezență scenică deosebită, cu dialog cu publicul, chiar și cu două băi de mulțime.

În pauze, cozile de la băuturi era tot mai mari. Pe podea se dansa în draci pe marile hituri ale anilor 80, paradoxal, parcă mai de succes ca show-urile de pe scenă.

Unul din headlineri, nemțoaica Sandra a fost foarte așteptată la Cluj, fiind un nume de referință a scenei disco.

Sandra, însoțită pe scenă de patru dansatori excelenți a făcut semi-playback pe marile sale hituri, compuse de Michael Crețu, compozitor de origine română.

A deschis cu (I”ll Never BeMaria Magdalena, spre euforia publicului, și a închis cu In the Heat of the Night după ce a avut câteva interacțiuni cu publicul în cărea părea emoționată.

 

Legendara trupă Alphaville a spălat păcatele semi-playback-ului artiștilor anteriori cu un live de excepție, aducând pieselor cunoscute ca Forever Young, Big in Japan, Dance with me, Sounds like a Melody o interpretare moderna cu tentă electro-rock. Pasiunea și sufletul pus de solistul trupei, Marian Gold, au transmis un vibe care s-a tradus într-o mare distracție pentru publicul 40+. 

Alphaville a fost efectiv surpriza serii, respectând publicul, cei 8000 de participanți, prin prestația artistică de excepție: interpretare vocală până la epuizare a lui Marian Gold, secție ritmică foarte bună cu un accent pe basista trupei, cu o prezență de rockeriță adevărată, un chitarist solo valoros și, mai ales, un claviaturist de calibru care a făcut și show.

Puțini s-au așteptat la reprize solide de electro-rock, primele patru melodii așa au fost, și au surprins  asistența care a apoi a aclamat celebra Big in Japan.

Marian Gold, solist Alphaville. Foto Clujulcultural.ro

Alphaville au fost bisați de două ori și au cântat o piesă bonus pe care o cântă rar în concerte . Și au încheiat o seară retro de showuri la Polivalentă.

Un electro- rock cu Alphaville:

Celebra Forever Young, imn al unei generații, live la Cluj:

 

5 Comments
 1. Crina 29 septembrie 2017

  Au cantat minunat si impecabil, o voce de exceptie, cum rar poti intalni. A sunat minunat in sala si s-a vazut ca au dat tot ce au putut, au trait muzica din plin in fiecare secunda, absolut toti membri formatiei. Chiar ca ei au facut show-ul serii. Foarte talentati. Mii de felicitari!

  Reply
 2. sorin 24 septembrie 2017

  Da, contrar clipurilor de pe iutub, vad ca Alphaville a cantat live azi. Execrabil, vocal, dealtfel, din ce am vazut in inregistrarile de mai sus, dar nu am fost acolo… Oricum, componistic au fost cineva.

  Reply
  • Sigina 24 septembrie 2017

   @sorin, inregistrarea nu e cel mai bun reper pentru felul in care s-a auzit live. Ca sa nu mai vorbim ca vocea se modifica odata cu varsta. Mie nu mi s-a parut cu mult schimbata, totusi. Cand esti acolo, e altfel 🙂

   Reply
  • calin 27 septembrie 2017

   a cantat bine sau nu,important este sa fi acolo.

   Reply
   • leo 27 septembrie 2017

    cine a fost acolo ,are dreptul sa comenteze.cine nu a cumparat bilet,mai bine sa se abtina

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.