Atmosferă de sărbătoare scriitoricească, astăzi, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, cu ocazia unui dublu prilej. Lansarea unei cărţi a profesorului Ilie Rad, un volum intitulat “Convorbiri cu Ion Brad, “din primăvară până în toamnă””, tipărit de editura Eikon,  şi aniversarea zilei de naştere a preşedintelui US Cluj, criticul Irina Petraş.

Irina Petraș s-a născut la 27 noiembrie 1947, la Chirpăr, judeţul Sibiu. Este critic literar.  Urmează Facultatea de Filologie a UBB (1965-1970). Devine, pentru o scurtă perioadă, profesoară de limba și literatura română la Liceul Pedagogic din Zalău, apoi la Liceul Teoretic din Agnita, iar din 1972 până în 1975 la Liceul „Ady-Șincai” din Cluj. În continuare este asistent universitar la cursurile pentru studenți străini de la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, unde predă până în 1985. Își susține doctoratul în 1980 cu teza Camil Petrescu – prozatorul. Renunță la învățământ și se angajează ca bibliograf la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” din același oraș. După 1989 se dedică activității editoriale, mai întâi la Editura Didactică și Pedagogică (1990-1999), iar apoi funcționează ca redactor-șef la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. (1999-2012). Președinte Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din 2005. Debutează publicistic cu versuri în revista „Luminița” (1957), iar editorial cu volumul Proza lui Camil Petrescu (1981). Colaborează la majoritatea revistelor literare din România, în diferite volume colective și antologii. A publicat zeci de volume de critică literară.

Conferinţe şi lansări de carte

Evenimentele continuă în această săptămână la Uniunea Scriitorilor. Vineri, de la ora 12.00, va avea loc conferinţa filologului Ştefan Borbely intitulată “De ce are Cenuşăreasa pantofiori de sticlă?”.  Cu acest prilej, vor fi lansate două cărţi noi semnate de acesta, “Civilizaţii de sticlă” şi “De la Heracles la Eukenspiegel”, ediţia a doua. Prezintă Corin Braga şi Bogdan Neagotă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.