13 iunie 2014

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor: Niciun oraş din România nu este pregătit să fie Capitală Culturală Europeană

By In Actualitate

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, fost ministru al culturii, a declarat, joi, la Sibiu, că “niciun oraş din România nu este pregătit să fie Capitală Culturală Europeană”, nefiind făcute pregătiri, ci doar “declaraţii politice”, informează Agenţia de presă Mediafax.

Gigel Ştirbu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, dacă, în opinia sa, România este pregătită să aibă o nouă Capitală Culturală Europeană (CCE), în 2021, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Nu România trebuie să fie pregătită, ci Guvernul şi oraşele care doresc să devină CCE. Craiova, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov sunt comunităţi locale care şi-au exprimat dorinţa de a aplica pentru obţinerea acestei titulaturi. Aceste autorităţi locale, împreună cu Ministerul Culturii şi Guvern, trebuie să fie pregătite”, a răspuns Gigel Ştirbu.

Întrebat dacă vreunul din oraşe este pregătit pentru această titulatură, Gigel Ştirbu a răspuns:

“Nu eu sunt cel în măsură să spună cine este pregătit sau nu pentru această candidatură. Un lucru este cert: în momentul de faţă, nu este nimeni pregătit să fie Capitală Culturală. Nicinul dintre aceste oraşe nu este pregătit să devină Capitală Culturală”.

El a adăugat că evaluarea dosarului pentru CCE din 2021 ar trebui să se facă în 2015, iar în România pregătirea documentelor nici măcar nu a început.

“Demersurile nu au pornit. În afară de declaraţii politice şi declaraţii conjuncturale nu s-a făcut nimic. Anul viitor dosarul va intra în analiză. Păi cum să intre în analiză când acest dosar nici nu a început să fie creionat. Despre asta este vorba”, a declarat Gigel Ştirbu.

Acesta le-a cerut autorităţilor locale care doresc să aplice pentru titulatura pe care municipiul Sibiu a deţinut-o în anul 2007 să ia exemplul Sibiului.

“Eu am făcut apel către toate autorităţile locale care doresc să acceseze acest proiect extrem de important de CCE să nu neglijeze experienţa celor de la Sibiu care au demonstrat că pot să facă un proiect naţional de mare succes, un proiect naţional viabil”, a mai declarat Gigel Ştirbu.

Gigel Ştirbu, alături de alţi 15 membri ai Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, a participat, joi, la Sibiu, la o şedinţă specială a acestui organism, în care s-a discutat, printre altele, şi despre statutul de CCE pe care municipiul Sibiu l-a deţinut în 2007.

Membrii Comisiei au spus că tocmai pentru că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007, dar şi pentru că în oraş are loc cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, considerat al treilea ca mărime şi importanţă din lume, au fost de acord să ţină această şedinţă în deplasare.

3 Comments
 1. […] Clujulcultural.ro a  prezentat declaraţiile fostului ministru al Culturii aici […]

  Reply
 2. lara 13 iunie 2014

  Acest Gigel ratacit pe la liberali si intr-un ministeriat jalnic la Cultura ar trebui sa taca; in felul asta ar putea sa para chiar reflexiv si interiorizat…Dar nu am citit replica Asociatiei Cluj – capitala culturala europeana, desi inteleg ca declaratia e din 12 iunie.In secunda urmatoare postarii pe agentia de presa, presedintele asociatiei trebuia sa formuleze un punct de vedere, argumentat cu documente de parcurs.Daca nu a facut-o pina acum e grav. Sau nu s-a inteles cit de mare e miza, sau ignoranta e si mai mare. Pacat! Clujul nu are voie sa rateze acest statut, pentru ca beneficiile sunt enorme si pentru ca o merita. Consultanta gratis nu dau, nici sfaturi nesolicitate, dar treziti-va!

  Reply
  • Redactia 13 iunie 2014

   acum se pregateste o replica, din cate stim de la sursele noastre!

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.