15 ianuarie 2020

Preotul clujean Radu Preda, demis de la șefia IICMER

By In Clio

Prim-ministrul Ludovic Orban a decis, marți seara, concedierea teologului Radu Preda de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Radu Preda e preot la Munchen, hirotonit recent. A fost un apropita al gânditorului Petre Țuțea apoi al Mitropolitului Bartolomeu Anania. Are studii de teologie la Heidelberg. La Cluj, până să plece la București la IICMER, a fondat un institut de studii interconfensionale și a fost profesor la Facultatea de Teologie. Vorbește germana fluent.

La sfârșitul lunii noiembrie, jurnalistul Octavian Coman a publicat o amplă investigație referitoare la modul în care Radu Preda a condus IICMER

La final de an, Preda a susținut o conferința la USAMV, la invitația Ligii Studentilor, împreună cu filosful Sorin Lavric.

Reacția lui Preda a venit promptă, pe pagina sa de Facebook:

„În seara zilei de 14 ianuarie 2020, premierul Orban a semnat decizia demiterii mele de la conducerea IICCMER. Nu doar ca actul este ilegal, avand mandat legal (protectiv, cum spun juristii), dar este imoral. Presa a preluat, ticalos, acuzatii care imi sunt aduse de un an de zile de un grupuscul de la institut si care nu s-au dovedit intemeiate pana acum. Un “clasic” razboi pentru putere. Personal, am anuntat din vreme ca, in ciuda primirii celui de al doilea mandat, am de gand sa plec, dar lasand institutia si mai ales tema pe maini bune. Se pare ca unii nu au mai avut rabdare. Una peste alta, cultura memoriei in Romania, la trei decenii de la caderea comunismului, este subminata de indivizi abulici, egolatari, razbunatori, toxici, fara anvergura, capabili de trocuri politice imunde etc. Pacat! ”

Preda va continua ca preol la parohia sa din…Munchen.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.