14 decembrie 2014

Premiile Europene de Film 2014: Marele câștigător este filmul “Ida”, în regia polonezului Pawel Pawlikowski

By In A 7-a, Actualitate

Filmul “Ida“, regizat de polonezul Pawel Pawlikowski, care a rulat si la TIFF 2014, este marele câștigător al celei de-a 27-a ediții a galei Premiilor Europene de Film (European Film Awards, EFA), desfășurată sâmbătă seara la Riga.

Foto: (c) http://europeanfilmawards.eu

Această coproducție Polonia-Danemarca, realizată în alb-negru, a primit premiul pentru “Cel mai bun film european” al anului, iar Pawel Pawlikowski a fost desemnat “Cel mai bun regizor european”. Pawel Pawlikowski a primit și premiul pentru “Cel mai mai bun scenarist european”, pe care îl împarte cu Rebecca Lenkiewicz, cu care a colaborat pentru scenariul filmului “Ida”.

“European Cinematographer — Prix Carlo Di Palma” a revenit celor care au realizat imaginea pentru “Ida”, Lukasz Zal și Ryszard Lenczewski.

Totodată, “Ida” a fost și pelicula preferată de spectatori, care i-au acordat premiul publicului.

Lista principalelor premii acordate de Academia Europeană de Film (EFA) în 2014 este:Cel mai bun film european:
—”Ida” — regia Pawel Pawlikowski (coproducție Polonia/Danemarca)
Cel mai bun film european de comedie:
—”The Mafia Only Kills In Summer” (“La Mafia Uccide Solo D’estate”) — regia Pierfrancesco Diliberto (Italia)
Cel mai bun regizor european:
—Pawel Pawlikowski (“Ida”)
Cea mai bună actriță europeană:
—Marion Cotillard, pentru rolul din “Deux Jours, Une Nuit”
Cel mai bun actor european:
—Timothy Spall, pentru rolul din “Mr.Turner”
Cel mai bun scenarist european:
—Pawel Pawlikowski și Rebecca Lenkiewicz, autorii scenariului filmului “Ida”
Premiul publicului:
—”Ida” (coproducție Polonia/Danemarca)
Cel mai bun documentar european:
—”Master of the Universe” — regia Marc Baude (coproducție Germania/Austria)
Printre cele șase nominalizări la această categorie s-a numărat și filmul “Waiting For Summer” al regizoarei Teodora Ana Mihai. Această coproducție România-Belgia redă un fragment din viața unor copii din Bacău nevoiți să se descurce singuri după ce mama lor a plecat să muncească în străinătate.

Regizorul britanic Steve McQueen (“12 Years a Slave”) a primit premiul “European Achievement in World Cinema”, iar regizoarea belgiană Agnes Varda, stabilită de multă vreme în Franța, creatoare și muză a “noului val”, a fost recompensată cu premiul pentru întreaga activitate (“Lifetime Achievement Award”).

La gala din capitala letonă, care l-a avut ca “maestru de ceremonii” pe realizatorul de televiziune german Thomas Hermanns, a luat parte și actrița română Ada Condeescu, care a prezentat una din cele 21 de categorii de premii.

Pe scena Operei din Riga, unde a avut loc gala, a pășit și actrița norvegiană Liv Ullman, legendă vie a cinematografiei europene, muză a marelui regizor suedez Ingmar Bergman. Ea a prezentat nominalizările pentru unul dintre cele mai râvnite premii — “Cel mai bun regizor european”—, care a revenit polonezului Pawel Pawlikowski, pentru filmul “Ida”.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.