Premii inedite, locaţii multiple şi juriu internaţional la Bienala de Arhitectură Transilvania

Vizual

Arhitecții din Transilvania își dau întâlnire în această toamnă la Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2015. Evenimentul va avea loc între 3 și 19 octombrie, la Cluj-Napoca.

Scopul evenimentului este de a aduce arhitectura în atenția opiniei publice, de a promova excelența în arhitectură și de a forma publicul în spiritul valorilor arhitecturii. Tema aleasă pentru ediția din acest an, ”Memorie și comunicare” va fi abordată de arhitecți români şi străini recunoscuți pe plan internaţional în cadrul conferinței BATRA 2015. Potrivit arhitectului Guttmann Szabolcs, președintele Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania (OART), ”memoria leagă obiectul de arhitectură de trecut, iar comunicarea îl leagă de viitor”.

bienala arhitectura 1

Deschiderea oficială a Bienalei va avea loc pe 3 octombrie, cu vernisajul expoziției-concurs Bienala de Arhitectură Transilvania 2015, cu scopul de a promova cele mai reușite exemple de practică profesională, în urma căreia vor fi acordate premiile BATRA 2015.

Expoziția-concurs este itinerantă, urmând să fie prezentată şi în alte oraşe din Transilvania:

  • 22 octombrie – 5 noiembrie 2015*:Baia Mare
  • 9 noiembrie – 23 noiembrie 2015: Satu Mare
  • 26 noiembrie – 10 decembrie 2015:Alba-Iulia
  • 14 decembrie – 28 decembrie 2015:Oradea
  • 1 martie – 27 martie 2016:Zalău
  • 1 aprilie – 27 aprilie 2016:Bistrița
    *datele evenimentelor pot suferi modificări, în funcţie de organizarea locală

JURNALIŞTII ŞI CLIENŢII IDEALI, PREMIAŢI

Noutatea  Premiilor BATRA 2015 este secţiunea referitoare la arhitectura în mediul rural, introdusă ca şi categorie de concurs. Alte categorii includ: arhitectura locuinței, a dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, a patrimoniului cultural, arhitectura spațiului interior, etc.

De asemenea, tot o premieră o reprezintă faptul că, în această ediție a Bienalei, nu vor fi premiaţi doar arhitecții, ci și beneficiarii lucrărilor de arhitectură (clienţi, persoane fizice, juridice sau institiţii publice) și jurnaliștii care scriu despre arhitectură. Astfel, una din categoriile speciale este premiul pentru beneficiarul ideal. Pentru această secțiune, arhitecții sunt rugați să nominalizeze beneficiarii cu care au avut o bună colaborare și să trimită o scurtă motivare pentru alegerea făcută. De asemenea, se acordă premiul pentru cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți.

bienala arhitectura

Un eveniment important din cadrul BATRA 2015 este Ziua Arhitectului, care va fi sărbătorită pe 5 octombrie, prin inaugurarea plăcuței comemorative Pákey Lajos, arhitect șef al orașului Cluj în primele decenii ale secolului al XX-lea și prin celebrarea a 45 de ani de existenţă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.

 

JURIU INTERNAŢIONAL, NUME MARI ALE ARHITECTURII MONDIALE

Juriul premiilor BATRA 2015 este format din arhitecți consacrați, din țară și străinătate:

  • Președintele juriului: Constantin Gorcea (România), Președintele Ordinului Arhitecților Filiala Nord-Est
  • Rachel Armstrong (Marea Britanie), profesor de arhitectură experimentală la Newcastle University School of Architecture
  • Lorenzo Cotti (Elveţia), arhitect, urbanist, specialist în urban gaming simulation
  • Håkon Iversen (Norvegia),director și partener la David Lock Associates Nordic
  • Golda János (Ungaria), profesor la Departamentul de Arhitectură al Universității din Győr.
  • Mirjana Lozanovska (Australia), director al School of Architecture and Built Environment, Faculty of Science, Engineering and Built Environment, la Deakin University
  • François Meyer (Elveția), fondator Meyer François Architecte, locul 1, secțiunea locuire, la Best Architects 15
  • Paola Rizzi (Italia), profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgentă în spațiul urban și arhitectură sustenabilă la Facoltà di Architettura di Alghero

 Despre Bienală

Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu-Mare, prin programul de finanțare OAR a filialelor pentru evenimente, pe bază de regulament propriu și autonomie în organizare.

Din echipa de organizare a evenimentului fac parte:

  • Preşedinte: Daniela Maier
  • coordonatorii: Adina Moldan, Dan Ștefan Domșa, Ionuț Radu Filip
  • curatorii: Guttmann Szabolcs , președinte OAR Transilvania, Fleschin Stelian, președintele OAR Filiala Alba, Falub Cosmin, președintele OAR Filiala Bihor, Paskucz Ioan Ștefan, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Iuoraș Violeta, președintele OAR Filiala Satu-Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *