8 iunie 2017

Premiere mondiale și naționale la Zilele Filmului Românesc

By In A 7-a, Esenţial

Un val de filme românești și de invitați din industria cinematografică românească vine astăzi la Cluj, cu ocazia Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2017. 

Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri, selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială, informează un comunicat al Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie).

Cele mai noi filme românești vor fi proiectate în premieră la Cluj, Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri – 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje -, selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesioniști români și străini din lumea filmului.

În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supraviețuiește unei explozii într-o uzină. Pus în situația de a realiza un reportaj in memoriam, el constată că nu știe mai nimic despre colegul care și-a pierdut viața. Aniversarea, a șaptea producție regizată de Dan Chișu, va avea premiera mondială la Cluj. Cu o distribuție impresionantă – cu nume ca Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu și Coca Bloos -, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. În jurul lui, la împlinirea a 94 de ani, se adună familia și prietenii, într-o seară plină de amintiri tulburi și discuții în contradictoriu.

După premiera mondială de la San Sebastian, producția Școlii de Film din Berlin Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecție în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare și Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureștiului.

De prima vizionare cu public va avea parte și Ouăle lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon și filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul ajunge la o interesantă combinație de SF și documentar. Spectatorului îi revine rolul de judecător în Procesul, regizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan. Documentarul, prezentat tot în premieră mondială, urmărește cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin și Elena) revine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise.

Competiție – lungmetraj

Ana, mon amour, r. Călin Netzer

Aniversarea/ The Anniversary, r. Dan Chișu

Camera Obscura, r. Gheorghe Preda

Fixeur/ The Fixer, r. Adrian Sitaru

Inimi cicatrizate/ Scarred Hearts, r. Radu Jude

Planeta Petrila/ Planet Petrila, r. Andrei Dăscălescu

Procesul/ The Trial, r. Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan

Ultimul căldărar, r. Cosmin Bumbuț, Elena Stancu

Varză, cartofi și alți demoni/ Cabbage, Potatoes and Other Demons, r. Șerban Georgescu

În afara competiției

Breaking News, r. Iulia Rugină

Țara moartă/ Dead Nation, r. Radu Jude

Ouăle lui Tarzan/ Tarzan’s Testicles, r. Alexandru Solomon

Vânătoare/ Prowl, r. Alexandra Bălteanu

Competiție – Scurtmetraj

Almania, r. Anton Groves, Damian Groves

Broken, r. Alex Mironescu

Când afară ninge/ When It’s Snowing Outside, r. Conrad Mericoffer

Chers Amis, r. Valeriu Andriuță

Date Night, r. Stela Pelin

Farul/ The Headlight, r. Ionuț Gaga

Fragment22, r. Sandra Rad

No Man’s Land, r. Marius Olteanu

O noapte de dragoste/ One Night for Love, r. Alex Mavrodineanu

Offstage, r. Andrei Huțuleac

Prima noapte/ First Night, r. Andrei Tănase

Scris/Nescris/ Written/Unwritten, r. Adrian Silișteanu

Sechestrați fără voie/ Humans in Frame, r. Tudor Botezatu

În afara competiției

Careu/ Square, r. Anca Damian

 

Programul pe ore AICI

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.