Premieră naţională! Primul studio de operă pentru muzicieni talentaţi la Cluj!

Esenţial

Premieră naţională la Cluj! Primul studio de operă pentru muzicieni talentaţi din România dar care nu se regăsesc în sistemul oficial al Operelor clujene a fost lansat astăzi la Cluj! Iniţiativa aparţine celor de la Studioul de Operă Viva Vox, o întreprindere culturală individuală, un ONG. Acesta realizează şi Festivalul Studenţesc de Operă Viva Vox.

Noul studio îşi propune să dea o şansă tuturor muzicienilor talentaţi, inclusiv cei ce deţin calităţi vocale. Toţi cei înscrişi contra unei taxe de 150 de lei vor avea parte de cursuri dar şi de testări. Cel mai important însă, vor avea parte de distribuiri în spectacole. Astfel de studiouri există în toată Europa spune iniţiatorii.

„Astfel de studiouri există în toată Europa în teatrele lirice importante şi funcţionează ca rezervă de aur a Operelor. Noi, România, suntem producători de cântăreţi, iar teatrele lirice din Europa sunt beneficiari ai muncii nostre. În România nu există un studio de Operă pentru că nu sunt fonduri şi tot din lipsa fondurilor foarte puţini absolvenţi sunt angajaţi în instituţiile lirice. De asemenea, în fiecare an la Conservatorul de la Cluj sunt 40-50 de doritori care vor să intre în instituţia de învăţământ, însă dintre aceştia intră maxim zece. Sistemul este limitat în ceea ce priveşte numărul de locuri la admitere. Noi vrem să oferim o alternativă tuturor celor care nu reuşesc să facă parte din sistem”, a precizat profesorul Francisc Fuchs, de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima.

opera
Iniţiatorii Studioului de Opera Viva Vox speră sa aibă suces / foto clujulcultural.ro

Cu chirie la Academia de Muzică

Studioul de Operă Viva Vox va funcţiona din luna noiembrie. Săptămânal vor avea loc cursuri cu  ţinute de regizori, scenografi, profesori. Cursurile vor ţine şapte luni. Repetiţiile vor avea loc la Academia de Muzică Gheorghe Dima, unde iniţiatorii vor închiria spaţiul. Una peste alta însă, cei care consideră că au talent vor avea acum ocazia să îşi testeze abilităţile.

„Aşa cum cluburile mari de fotbal din lume au rezerve, aşa funcţionează şi operele în Europa. La finalul fiecărei stagiuni va avea loc o vizionare a spectacolului cu reprezentanţi ai celor două opere din Cluj, care vor hotărî cine merită o carieră în domeniu. Nu putem noi impune Operei Române sau Maghiare ce să pună în scenă”, au declarat  iniţiatorii proiectului.

Studioul nu asigură pregătirea muzicală individuală. Simpla calitate de cursant în cadrul studiolului nu garantează accesul la rolurile principale ale producţiilor acestuia, au anunţat iniţiatorii.