21 mai 2016

Dublă vizionare a filmului “Bacalaureat” de Mungiu la Cluj. Titieni: Acest film e o oglindă a societății, chiar dacă, uneori, noi refuzăm să o privim

By In A 7-a, Special

Bacalaureat de Cristian Mungiu, unul din filmele româneşti care se bat pentru un premiu la prestigiosul festival de film de la Cannes, ajuns la ediţia 69,  a avut o dublă premieră la Cluj, aşa acum clujulcultural.ro a anunţat în exclusivitate.

Joi, de la ora 19.00, într-una din sălile de mai mici dimensiuni ale Cinema City din Iulius Mall, unde cei care au ţinut să fie exact la aceeaşi oră cu proiecţia de pe Croazetă au avut astfel posibiltatea să îl vadă, Din păcate sala nu a fost plină la Iulius, deşi vorbim de 6 rânduri de scaune.

Nici proiecţia de ieri seară, de la Cinema Florin Piersic, nu a umplut sala, ea fiind plină cam la 60 la sută din capacitate. Curios, pentru un film cu aşa mediatizare, şi cu elogii absolute în presa internaţională.

În film prin personajul interpretat de Adrian Titieni, un medic dintr-un orasel neprecizat care nu ia spaga, dar duce o viata dubla, vazandu-se timp de aproape un an cu profesoara fiicei sale. Cand fiica (Maria Dragus) aproape e violata in plin centru (fara ca nimeni sa intervina) cu o zi inainte de bacalaureat, tatal intra in priza.

Obisnuit sa controleze tot, e un fel de tata-mama pentru ca mama (Lia Bugnar) e deprimata si absenta, medicul ia situatia in maini si incepe sa faca compromisuri tot mai mari pentru ca lumea sa se aranjeze dupa cum crede el ca e mai bine si fiica sa plece la studii in Anglia (cum dorea el).

Prin urmare, o convinge pe fiica sa mearga la bac (desi ea nu dorea), il convinge pe directorul liceului s-o primeasca la examene (desi legea ii interzicea) si face trafic de influenta ca sa ia note bune printr-un pacient sus-pus caruia ii promite un ficat pentru transplant, a descris pelicula  criticul de film Iulia Blaga de la Hotnews.ro direct de la Cannes.

BACALAUREAT_CristianMungiu

Titieni: Acest film e o oglindă a societății, chiar dacă, uneori, noi refuzăm să o privim.

După proiecţia de ieri seară,  excelenţii actori  Adrian Titieni şi Lia Bugnar (părinţii fetei din film), a au discutat cu publicul. A ieşit o discuţie lungă şi pasionantă. Au fost asaltaţi cu întrebări provocate de fillm.

„Acest film e o oglindă a societății, chiar dacă, uneori, noi refuzăm să o privim. Putem să facem acest lucru. Cristian Mungiu a fost doar un fin observator al societății noastre, în care trăiește și el. De ce e prea multă corupție în Bacalaureat? Pentru simplul fapt că ea ne înconjoară zilnic și e aproape un mod de viață”, a răspuns Titieni unei întrebări din sală. „Pentru mine și pentru colega mea, Mungiu a fost Cannes. Mungiu e regizorul care impune o anumită ținută și implicare prin comportamentul său.”, a mai adăugat el.

„Mungiu e un regizor extrem de perfecționist. Muncește din greu fiecare secundă a filmului. O gândește și o repetă până când iese perfect, în viziunea lui. E neobosit, dar nu l-am auzit niciodată să strige sau să-și piardă bunul-simț. Mi-am spus, inițial, că oricine poate regiza un film dacă îl face cu atâta minuțiozitate. Dar nu-i așa. Nimeni nu muncește atât la fiecare secundă a unui film”, a răspuns şi actriţa Lia Bugnar.

cristi mungiu

Cristian Mungiu

Filmul NU vine la TIFF 2016. Aşa că grăbiţi-vă, a intrat deja în cinematografele clujene, e la mall-uri.

Mmergeţi să îl vedeţi şi pregătiţi-vă de un film tare. Care e posibil, duminică seara, să cucerească Palmierul de Aur de la Cannes, atât de elogiat este. Vedeţi-l, asta contează.

 

la acest articol a colaborat şi jurnalistul Cristian Aszaloş.

 

3 Comments
 1. cineva 22 mai 2016

  Verifică cineva textele înainte să le publicați? Este penibil.
  Ăsta e jurnalism cultural?

  “Filmul NU vine la TIFF 2016. Aşa că grăbiţi-vă, e în cinematografele clujene, e la mall-uri, mergeţi să îl vedeţi şi pregătiţi-vă de un film tare. Care e posibil, duminică seara, să cucereascp Palmierul de Aur de la Cannes, atât de elogiat este. Vedeţi-l, asta contează.”

  Reply
  • Redactia 22 mai 2016

   corectam. Dar da, este

   Reply
 2. ian 22 mai 2016

  Premiera de gala in prezenta actorilor si a producatorului filmului, Tudor Reu s-a suprapus cu urmatoarele evenimente:
  *concertul gratuit din Piata Unirii, de la Zilele Clujului, cu Vama, Hara, Dan Balan, Lidia Buble etc
  *concertul Pianul Calator, cu Horia Mihail, la Universitate (sold out)
  * deschiderea Festivalului Filmului European la Cinema Marasti, cu proiectia filmului Hamlet-Maxine Peake as Hamlet, pentru Shakespeare 400
  * plus concertele din Parcul Cetatuie si alte spatii, din Zilele Clujului

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.