În cei 30 de ani care au trecut de la Revoluția din 1989, au existat mai multe încercări de a construi un Dicționar al teatrului românesc, însă din păcate niciuna dusă la bun sfârșit. În acest timp, arhivele unor teatre sau ale unor personalități teatrale de la noi s-au evaporat inexplicabil, iar documente și obiecte considerate neimportante doar pentru că nu erau ”noi-nouțe” au fost pur și simplu aruncate. Lucruri neprețuite, martori ai vremurilor de început ale acestei arte pe scenele românești se distrug încet, lipsite de condițiile de conservare adecvate sau zac ascunse în depozite din lipsa de viziune a celor care le gestionează și care nu fac eforturile necesare pentru a le recondiționa și a le arăta public. Și tot din cauza neglijenței și indiferenței mai pot apărea și azi, după 30 de ani, în spațiul public fotografii de epocă din spectacole aruncate la tomberonul din spatele unui teatru, cum s-a întâmplat recent, fapt care a uimit opinia publică după ce imaginile au fost răspândite prin Facebook.

Pentru a lupta cu această indiferență a fost lansat Dicționarul multimedia al Teatrului Românesc – www.dmtr.ro, o platformă online ușor accesibilă, la care au lucrat timp de jumătate de an peste 20 de specialiști în teatrualături de studenții celor mai prestigioase facultăți de teatru din țară, din cadrul universităților Babeș-Bolyai și Universitatea de Artă din Tg. Mureș, partenerii proiectului.

Dicționarul include în prima sa etapă 50 de fișe multimedia, împărțite în două secțiuni: Artiști și Spectacole care acoperă perioada 1950-2020. Intenția inițiatorilor este să continue completarea Dicționarului, pe măsură ce vor accesa noi fonduri.

Gândit astfel încât să devină cel mai consistent și mai credibil agregator de informație, comentariu și imagine verificată despre teatrul românesc, dar și să poată fi completat și îmbogățit în timp, DMTR este mult așteptatul portal multimedia al teatrului românesc, un dicționar cu care intrăm în sfârșit în secolul 21.

Proiectul este curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu. Prin producerea acestuia, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) își continuă misiunea asumată în cei 9 ani de funcționare și care constă, în esență, în punerea în valoare a artelor spectacolului de la noi, atât prin revizitarea cu sens, din perspectiva de azi, a trecutului lor, cât și prin contribuția la construirea inteligentă și responsabilă a prezentului.

Pentru mai multe informații despre proiectul www.dmtr.ro si despre activitatea ARPAS, urmăriți pagina  de Facebook ARPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.