25 februarie 2018

Povești îndrăgite la Teatrul „Puck”

By In Teatru

Lumea fabuloasă a picturilor lui Joan Miro, unul din artiștii emblematici ai secolului XX, completată de muzica inegalabilă a lui Mozart, este transpusă în spectacolul nonverbal „Mimorózart” care se va juca la Teatrul de Păpuși „Puck” la sfârșitul acestei săptămâni. De asemenea, duminică, 25 februarie, de la orele 11, respectiv 12.30, cei mici sunt așteptați să urmărească în sala de spectacole a instituției aventurile lui Dănilă Prepeleac.

Spectacolul nonverbal „Mimorózart”, este adresat atât copiilor de peste 4 ani, cât și publicului adult și va avea două reprezentații. Prima este programată pentru vineri, 23 februarie, de la ora 11, iar a doua va avea loc sâmbătă, 24 februarie, de la aceeași oră.

„Mimorózart” este despre o lume fermecată, în care fantezia poate zburda în voie. Este un spectacol non-verbal adresat copiilor de peste patru ani, dar și publicului adult, având la bază lucrările lui Joan Miró și muzica lui W. A. Mozart. Personajele sunt călători, clovni sau drumeți. Lumea în care se desfășoară cele 10 scene cu păpuși este redată prin culorile, formele și materialele folosite. Se poate spune că cei care au creat acest spectacol s-au apropiat de fiecare obiect și situație cu însuflețire și candoare. Muzica lui Mozart creează o atmosferă de poveste, este proaspătă și jucăușă.

La fel ca păpușarii, Joan Miró se afla într-o relație specială cu obiectele sale. Nepotul său, Joan Punyet, povestește despre el: „Avea o întreagă colecție de lucruri neobișnuite. Obiecte ciudate și șocante, care, scoase din contextul lor original și așezate în grupuri omogene, au devenit un mediu productiv și bogat pentru idei spontane”.

 Caracteristicile spectacolului sunt, așadar, umorul, armonia, seninătatea și libertatea jocului. 

Regia este semnată de Palocsay Kisó Kata. Actorii spectacolului sunt: Jenő Urmánczi, Réka László și Attila Ákos Okos. Scenografia este semnată de Gyula Lőrincz.

Dănilă Prepeleac revine pe scena Teatrului „Puck”

Duminică, 25 februarie, de la orele 11 și 12.30, cei mici și cei mari sunt așteptați să ia parte la năzdrăvăniile pline de haz ale lui Dănilă Prepeleac. Spectacolul după povestea omonimă a lui Ion Creangă s-a bucurat de mare succes la public încă de la primele reprezentații. Este interactiv, plin de viață și culoare, asezonat din plin de discursul și pățaniile de necrezut ale lui Dănilă, om cam leneș și sărac.

Aventurile lui încep în ziua în care fratele cel chibzuit și harnic îl trimite să se ducă la târg cu cei doi boi ai săi, să îi vândă și să cumpere un car și doi boi mai mici. Dănilă intră, astfel, într-un șir de peripeții care includ până și „lumea dracilor”, dar, ca un adevărat erou de poveste, reușește să le descurce pe toate.

Scenariul, regia şi ilustraţia muzicală sunt semnate de Traian Savinescu, iar scenografia de Epaminonda Tiotiu. Distribuția este alcătuită din actorii: Ionuţ Constantinescu, Frunzina Anghel, Ramona Atănăsoaie / Angelica Pamfilie, Călin Mureşan și Robert Gutunoiu.

Vârsta minimă recomandată este de cinci ani.

Spectacole în grădinițe și școli

Săptămâna în curs a început cu spectacolul „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, în regia, scenariul si scenografia lui Ion Iurcu, jucat pe scena instituției luni, 19 februarie și marți, 20 februarie. Tot marți, două grupe de copii de la Grădinița Unitariană din Cluj-Napoca au urmărit la sediul teatrului spectacolul „Șoricelul fără frică”/„Az egér, aki nem ismerte a félelmet”, după Frații Grimm, în regia lui Urmánczi Jenő. În același timp, copilașii din grupa maghiară a Grădiniței „Albă ca Zăpada” s-au bucurat de „Coșul cu povești”/”„Mesekosár”, un moment artistic constituit din proiecții și reinterpretări ale unor povești iubite de cei mici și coordonat de actrița Rekita Rozália de la Teatrul „Puck” și Forró Ágnes, artist plastic.

„Croitorașul cel Isteț”, în regia Emiliei Nechita, are in această săptămână reprezentații la Grădinițele „Parfum de tei” de pe strada Decebal, respectiv Horea. Actorii Adina Ungur și Robert Gutunoiu prezintă îndrăgitul spectacol în fața micuților de la cele două grădinițe miercuri, 21 februarie și joi, 22 februarie, ambele reprezentații având loc de la ora 9,30.

De asemenea, spectacolul „Puck și ceilalți”/„Puck és a többiek”, realizat după texte de Shakespeare, Charles și Mary Lamb, are două reprezentații la Școala „Octavian Goga” din Mănăștur, joi, 22 februarie, de la orele 11, respectiv 12. Interpretează actorii Rekita Rozália și Kötő Áron.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.