13 mai 2016

Povești de groază din America Latină în miez de noapte, la TIFF 2016

By In A 7-a

Subiecte ca religia, Holocaustul, vampirismul și canibalismul se regăsesc anul acesta în cele mai „întunecate” secțiuni la TIFF, Umbre / Shadows și bonusul ei tematic, intitulat Midnight Delirium și dedicat genului horror din cinematografia latino-americană. Cele 12 scurtmetraje din competiția Umbre-Scurtmetraj / Shadows Shorts vor livra momente de tensiune, așteptare încordată și emoție amestecată cu teamă și curiozitate. Un număr record de regizori din competiție vor fi prezenți la TIFF.

Scurtmetrajele din Umbre, selecționate de Mihai Mitrică, se anunță a fi cele mai întunecate de până acum. Din Mexic ajunge la TIFF sadicul Mother of God, în care o tânără devine jertfă într-o ceremonie de incantare a antichristului, Arcana e un film despre vrăjitorie, iar terifiantul Blight e un horror psihologic despre un tânăr preot chemat să rezolve un caz de posedare dintr-un sat izolat. Pentru fanii hardcore, Sister Hell abundă în sex, violență și atacuri la adresa religiei. De un absurd blasfemator, Disco Inferno, recompensat cu premii în peste 35 de festivaluri, imaginează un iad plin de simboluri oculte și femei în ținute Illuminati. De neratat este capodopera animată The Mill at Calder’s End, al maestrului efectelor speciale Kevin McTurk, o poveste gotică de groază despre care Guillermo del Toro spune că omagiază și reinventează vechile filme clasice.

Ludo (Shadows)

Deranjant și în același timp fermecător, Fuckkkyouuu a făcut recent valuri la Sundance, unde a fost sold-out. Filmul explorează posibilitatea întâlnirii cu sinele din trecut. Into the Mud este o poveste despre teroarea de a fi urmărit și încercarea de a scăpa din mâinile prădătorului. Puteri malefice se ascund și în lacul din horror-ul The Pond, iar mitul lui Frankenstein primește o interpretare modernă în Saint Frankenstein. Între suprarealism și macabru pendulează și Messe Noir, clipul trupei Behemoth, iar pe Dorian Boguță îl redescoperim în rolul de regizor în Sfârșit.

Juriul Shadows Shorts este alcăuit din Eliran Kantor – artist și ilustrator pentru peste 10 de coperte de album pentru trupe rock și metal, Carter Pilcher – fondatorul Shorts International, membru al British Academy of Film and Television Arts, și Louis Savy – director al Sci-Fi London Film Festival.

În Umbre-Lungmetraj, printre filmele selecționate de directorul artistic Mihai Chirilov se află Blind Sun, un thriller despre singurătatea unui imigrant ajuns în Grecia, în mijlocul unui val de caniculă, transgresivul Ludo, care atinge noi teritorii neexplorate ale genului horror și are potențialul de a schimba fața cinema-ului horror indian. În filmul său de debut Lace Crater, Harrison Atkins amestecă genurile subtil, făcând treceri de la comedie la dramă și explorând teme ca izolarea și nevoia de conexiune umană sau chiar supranaturală. Prezentat în premier

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.