16 octombrie 2018

Povestea tragică a Adrianei Georgescu, pusă în scenă la…Facultatea de Drept UBB

By In Teatru

La început a fost sfârșitul. Povestea Adrianei Georgescu, spectacol de teatru independent din seria Texte bune în locuri nebune, va avea loc în 18 octombrie, ora 19:00, la Facultatea de Drept.

Un proiect Texte bune în locuri nebune, realizat în parteneriat cu Facultatea de Drept din Cluj și Create.Act.Enjoy.

Subiectul e unul incitant.

Povestea tragică a Adrianei o puteți citi AICI

Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București. Evenimentul a făcut înconjurul lumii, astfel că în sală sunt prezenți jurnaliști din mai multe țări.

La bară este chemată o femeie tânără și foarte frumoasă, care depune mărturie în apărarea celor patru inculpaţi. Vorbind cu mult curaj, ea afirmă că statul român este cel care practică terorismul împotriva propriilor cetățeni.

Martora descrie torturile pe care le-a suferit ea însăşi în puşcăriile românești. Evocă bătăi, injecții cu droguri și chiar un viol.

Aspect din piesa de teatru care va fi pusă în scenă la Facultatea de Drept

Impresionat de frumusețea şi distincţia ei, unul dintre judecători îi spune zâmbitor: „Nu aveţi aerul cuiva torturat de comunişti”.

Femeia tace pentru câteva clipe. Apoi își duce mâna la gura și, dintr-o mișcare, scoate şi pune pe masa instanței, cu un pocnet sec, proteza sa dentară.

O cheamă Adriana Georgescu și, la 36 de ani, nu mai are aproape nici un dinte propriu. I-au fost scoși pe viu în timpul interogatoriilor și detenției din ţara natală.

A povestit toate chinurile în prima carte care devoalează adevărata față a regimurilor impuse de sovietici în Estul Europei − La început a fost sfârșitul, publicată în Franța în 1951.

„Nimic pe lumea asta nu ne va împiedica să spunem adevărul. Iar adevărul este că acest proces e o farsă înscenată de guvern, care vrea să transforme ţara într-o imensă închisoare. Cât despre organizaţiile teroriste, ele sunt apanajul dictaturilor, nu al partidelor democratice care cred că guvernele se schimbă în urma alegerilor. Aparţinem unor partide ale căror „metode teroriste” sunt alegerile.”, a spus Adriana Georgescu pentru pressone.ro

„Încarcerată printre deţinutele de drept comun şi considerată un fel de „regină” a politicelor, Adriana Georgescu cunoaşte infernul fără să-l numească astfel, percepţia ei fiind una picturală: „Cine ar fi putut să redea acea penumbră mişunătoare de respiraţii omeneşti, acele siluete de umbră întinse direct pe ciment, ghemuite pe closetul acoperit, proiectate pe fereastră, aceste gîturi descărnate, acest rînjet pe feţe, toată această omenire subterană care, ca să se mişte, ia forma unor şobolani sau cîrtiţe?”. Infernul acesta este, de fapt, un bestiar subpămîntean.”, spune și scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

Distribuția:

Mara Opriș, Ionuț Caras, Matei Rotaru, Sânziana Tarța, Diana Buluga, Alina Mișoc, Paul Sebastian Popa, Emanuel Cifor și Mihnea Blidariu.

Regia: Ionuț Caras

Visuals: Cristian Pascariu

Ilustrație sonoră: Mihnea Blidariu

Design afiș: Ciprianul

BILETE online: https://www.biletmaster.ro/…/La-inceput-a-fost-sfarsitul-Po…

BILETE de la punctele de vânzare din oraș:

– Agenția Teatrală, Piața Ștefan cel Mare nr. 14

– Agenția WENS Travel, Bulevardul Eroilor nr. 10

*Un număr limitat de bilete va fi disponibil și la fața locului, în seara spectacolului.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.