Profesorul Vasile Adamescu este fără auz și vedere de la vârsta de doi ani. Este singurul român demutizat care lansează cărți.
 
Pe 20 martie 2018, ora 16.00, la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, Vasile Adamescu își publică al doilea volum din autobiografia sa intitulată Înfruntând viața.
 
Povestea lui Adamescu este a unui mare luptător , care nu s-a lăsat dominat de problemele grave cu care viața l-a lovit. A luptat și a depășit vitregiile sorții.
 
Vasile Adamescu trăiește la Cluj. Este cunoscut pentru voința sa fantastică, datorită căreia a realizat lucruri importante, devenind profesor! 

 
 (Videoreportajul e semnat de editorul BuzzNews.ro, Raul Chiș, si de operator imagine Claudiu Moisescu)
 
Lovit de vitregiile sorții
 
Vasile Adamescu (73 de ani), s-a născut la 5 septembrie 1944 în comuna Borcea, Ialomița, pe malul stâng la Dunării. La vârsta de doi ani, în urma unei meningite, după ce rămâne mult timp într-o ploaie rece de toamnă, își pierde total auzul și vederea, apoi nu mai reușește să pronunțe nici măcar puținele cuvinte pe care le învățase deja. 
 
A ramas așa, tăcut și trist, până la vârsta de 11 ani când este adus la Cluj și preluat de un grup de profesori inimoși care reușesc imposibilul,  recuperarea unui copil cu surdocecitate, caz extrem de rar la nivel mondial. Este învățat să vorbească, să scrie, să citească, să cunoască lumea prin atingeri, miros și senzatii. Performanțele sale uimitoare îl ajută să se recupereze într-o mare măsură. Urmează liceul apoi este admis la Facultatea de Psihopedagogie specială, unde reusește să țină pasul cu studenții fără deficiențe și își finalizează cursurile cu media 9.75. Este apoi încadrat ca profesor la Școala de Nevăzători din Cluj, unde din 1977 si pana în 2004, se ocupă de recuperarea copiilor cu deficiențe senzoriale. Intre 1983-1986, urmează cursurile Școlii Populare de Arte Plastice, secția sculptură, unde își șlefuiește talentul nativ la modelaj în lut. 
 
 
Toate aceste realizări, fac ca Vasile Adamescu să fie unul din cele trei cazuri excepționale de persoane care reușesc să își depășească condiția, și să realizeze lucruri imposibile. In lume sunt cunoscute trei cazuri: Hellen Keller (SUA), Olga Skorohodova (Rusia) și Vasile Adamescu.
 
În 2013 primește din partea președinției României Ordinul Cultural PENTRU MERIT în grad de cavaler. 
 
In 2013, Vasile Adamescu își publică primul volum al autobiografiei, intitulata sugestiv – Infruntând viața – o lucrare care te învață că nu există nu pot.
 
Ne revedem cu el pe 20 noiembrie la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj.

1 COMENTARIU

  1. Atat de Remarcabil! si… atat de nestiut.
    Sa le fie rusine tuturor jurnalistilor romani care nu au aflat sau care nu au vorbit despre acest Om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.