Deși nu are nici 13 ani, pinguinul Apollodor este cea mai veche păpușă expusă la Muzeul Naţional de Artă din Cluj-Napoca.  Personajul cunoscutului poet Gellu Naum a prins prima dată viață pe scena de la Teatru de Păpuşi şi Marionete “Puck” la începutul anilor 2000.

Păpuşa a fost realizată “în anii 2000, nici nu mai ştiu când”, povesteşte realizatorul ei, scenograful Epaminonda Tiotiu. Apollodor este expus de astăzi pînă în 1 septembrie, împreună cu alte păpuşi şi 57 de afişe cu diferite piese jucate în istoria teatrului de păpuşi clujean la Muzeul Naţional de Artă Cluj în cadrul expoziţiei “Muzeul Păpuşilor” . Cel mai vechi afiş  expus datează din 1958.

 

Apollodor atârnă printre afişe.
Apollodor atârnă printre afişe.

“Un personaj polar facut din polar”

Pinguinul” a fost construit de o echipă condusă de Tiotiu. Acum se odihneşte pe un perete al Muzeului de Artă Cluj, între afişe cu diverse piese jucate de păpuşarii de la Puck.

“L-am realizat din polar, iar uite, ochii ăştia sunt din sticlă. Multe a văzut pinguinul ăsta. A văzut şi Texasul, a văzut şi Parisul, Franţa. Uite că eu, care l-am făcut nu am văzut Texasul” spune cu umor Epaminonda Tiotiu.

Tot scenograful  este autorul unei corăbii realizate din PET-uri, utilitată în piesa “Crăiasa zăpezii”. “Aici sunt nervii mei brodaţi. 14 zile am muncit la corabia asta dar dă perfect senzaţia de corabie de gheaţă” spune Tiotiu.

Bun 17
Aşa arată o corabie realizată din PET-uri! / (c) clujulcultural.ro

Expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă Cluj oferă posibilitatea adulţilor dar mai ales copiilor să se reîntâlneasă cu personaje din timpul stagiunii care s-a încheiat la Teatrul de Păpuşi Puck.  De asemenea, sunt expuse afişe numeroase, cel mai vechi fiind din 1958! Pe acestea se pot citi spectacolele care s-au derulat de-a lungul anilor la Cluj, “Pulcinella şi Măgarul Diavolului”,  “Motanul ursitoarei”, “Ochiul Soacrei” sau Capra cu trei iezi”.

Bun 16
Cel mai vechi afis e din 1958

 

Stagiunea începe cu o sală nefuncţională

Teatrul Puck îşi reia stagiunea în 31 august . Principala problemă sunt insuficientele locuri din sală.

“E tot mai improprie sala. Are doar 94 de locuri. La ce pretenţii are Clujul ar fi trebuit să existe o sală modernă, de minim 250 de locuri. Sunt oraşe mai mici ca şi Clujul care au asemenea săli. Într-o stagiune vin circa 25.000 de copii la Puck”, a spus impresarul Lucian Boldor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.