12 aprilie 2014

Povestea incredibilă a compozitorului ZARAZEI, omul cu mormânt fără cruce

By In Special

“Zaraza”, primul roman care vorbeşte despre viaţa compozitorului cunoscutei melodii interbelice cu acelaşi nume a fost lansat astăzi. În începutul romanului, Andrei Ruse, autorul cărţii îi face un jurământ lui Cristian Vasile spunând:

“Dragul meu Cristi, îţi promit un singur lucru. Nu ştiu cum va ieşi romanul şi cum va reacţiona publicul la el, dacă va fi unul de succes sau nu, iar povestea ta (şi a câtor altora) va renaşte, dar îţi jur nu voi minţi nicio clipă cât ai iubit viaţa”, un jurământ făcut în 28 noiembrie 2013 la mormântul fără cruce al lui Cristian Vasile.

Andrei Ruse

Scriitorul Andrei Ruse

Mormântul fără cruce

Autorul a mărturisit la lansarea cărţii,  de la librăria Diverta Hubertus, de ieri seară,  care a fost motivul pentru care a făcut acest jurământ, dar şi faptul că melodiile compozitorului Cristian Vasile nu îi sunt aşa de dragi precum i-a fost povestea de viaţă.

“În ultima parte a scrierii, am reuşit să descopăr locul în care este îngropat Cristian Vasile. Nu cred că se poate spune mormânt pentru că nu are cruce, nu are nimic fiind doar un petic de pământ. Nu chiar atunci când eram acolo, la Sibiu, în cimitirul de acolo este îngropat, dar chiar când m-am întors în oraş de la cimitir, nu ştiu, am fost foarte emoţionat şi i-am promis efectiv, nu ştiu a fost o chestie pe care am scris-o online şi de acolo am păstrat-o. E un fel de jurământ, dacă mă aude de undeva, că o să încerc nu neapărat să îi scriu toată biografia exactă, poate unele lucruri le-am ratat, dar i-am promis că o să arăt lumii cât de mult a iubit el viaţa. Mie nu mi-au plăcut prea tare melodiile lui dar viaţa lui e frumoasă”, a spus tânărul scriitor.

Andrei Ruse a mai spus că au fost şi momente în care ar fi vrut să renunţe, însă călătoria parcursă pentru documentare l-a încurajat.

“Am luat legătura cu domnul Florin Piersic, am luat legătura cu urmaşi ai ultimei soţii a lui Cristian Vasile. A fost o adevărată călătorie, doi ani fabuloşi. Abia acum înţeleg că s-a terminat”.

DSCN4533

Andrei Ruse: “Cristian Vasile nu şi-a dorit un mormânt cu cruce şi nume”

“Mă gândeam la un moment dat ca din banii primei ediţii să amenajez cumva locul în care a fost înmormântat Cristian Vasile, dar am renunţat la idee pentru că am aflat că el nu şi-a dorit asta. A spus ceva de genul că nu îşi doreşte o cruce cu nume că dacă fanii vor dori să îl caute o vor face şi îl vor găsi. Şi mi-am spus că dacă asta a fost ultima lui dorinţă trebuie să o îndeplinesc”.

“Zaraza”- de la numele unui animal la cel al unei femei şi apoi la maturizarea scriitorului

Romanul “Zaraza” este structurat în 16 capitole, iar în cele 375 de pagini descrie viaţa compozitorului, dar mai ales perioada interbelică îmbinând foarte bine elemente diferite.

“Mie mi s-a părut interesant faptul că este un roman din perioada interbelică. Sunt sigură că nu sunt mulţi cei care ştiu că Zarara era numele cu care un om îşi alinta boul. Abia apoi a devenit un nume de femeie. Este un roman-documentar, el nu face doar istoria dansurilor, avem tango-ul, ci şi al vestimentaţiei şi multe altele. În acest roman se petrece ceva între bărbat şi femeie, este modelul romantic dintre Yin şi Yang. Pe de o parte, bărbatul interbelic construieşte o fixaţie faţă de femeie şi aici aş face o legătură cu romanul “Ultima noapte de dragoste, Întâia noapte de război” a lui Camil Petrescu. Bărbatul se bucură de ea, dar nu poate capta esenţa femeii. Există multe pasaje la nivel dialogal patetice, dar discuţiile interbelice erau patetice, trăiau într-o lume patetică”, spune scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

“Prin  “Zaraza”, Andrei se maturizează ca şi scriitor. Mai ales prin curajul lui de a aduce în faţa cititorului o viaţă atât de specială. A reuşit să pună în carte sentimente, şi-a iubit personajul. Să vii cu un astfel de personaj presupune şi un pic de nebunie. Presupune şi puţină ficţiune şi cred că Andrei a reuşit să topească această ficţiune. Nu ştiu dacă mi-a plăcut Cristian Vasile, dar ca şi personaj în cartea lui Andrei Ruse, mi-a plăcut”, a spus Dorin Mureşan.

RSCN4545

De la stanga la dreapta: Dorin Mureşan, Andrei Ruse, Ruxandra Cesereanu

Scandal Lola Ţâmburescu-Ruxandra Cesereanu cu replici dure!

Evenimentul de lansare al cărţii a trecut şi prin momente grele, un schimb dur de replici a avut loc între doi scriitori învitaţi la lansare.

Lola Maria Ţâmbrescu a dorit să adreseze câteva cuvinte tânărului scriitor însă a fost întreruptă de Ruxandra Cesereanu. Un schimb dur de replici a avut loc:
“Aş fi vrut să vă cânt ceva, dar nu am vocea încălzită. Tinere scriitor, te felicit eu n-am reuşit performanţa ta, n-am putut scrie un roman.”, a spus Lola Maria Ţâmbrescu.

“Doamnă este evenimentul lui, lăsaţi autorul să vorbească” a spus Ruxandra Cesereanu.

“Da cine sunteţi dumneavoastră? Ce, nu îl las eu să vorbeacă? Eu am fost invitată aici”, a adăugat Lola Maria Ţâmbrescu.

“Da şi eu am fost invitată să vorbesc despre cartea lui, am şi vorbit deja”, a continuat Ruxandra Cesereanu.

În final cele două au ajuns la un comun acord şi au lăsat autorul să vorbească, iar publicul să îi adreseze întrebări.

Redactia Clujulcultural.ro

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.