O fotografie extrem de rară, „Portretul domnişoarei Pogany” de Constantin Brâncuşi, a fost vândută, miercuri, cu preţul de 11.000 de euro în Licitaţia Avangarda Literară şi Artistică organizată de casa Historic.

Preţul de pornire al lotului a fost de 2.500 de euro. Licitaţia Avangarda Literara si Artistica

Fotografia realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi în care este înfăţişată lucrarea „Portretul domnişoarei Pogany”, plasată pe soclu, este în prezent cunoscută după numele „Danaïde”, fiind tot un portret al artistei maghiare Margit Pogany.

Brâncuşi a sculptat iniţial, între 1907 – 1909, o versiune în piatră a Danaidei ce în prezent se păstrează la Muzeul Naţional de Artă al României.

 

 

În 1910 o cunoaşte pe Pogany, studentă la arte, care i-a devenit subiect şi muză. Aceasta îl vizita frecvent pentru şedinţe oficiale între 1910 – 1911. Seria Danaidelor şi a domnişoarelor Pogany avea să îl preocupe pe Brâncuşi pentru următorii 20 ani, timp în care a realizat numeroase portrete, individuale, din marmură sau bronz, din ce în ce mai simplificate ca formă, concentrându-şi atenţia asupra ochilor mari şi a gurii abia schiţate.

Fotografia a fost reprodusă în monografiile „C. Brâncuşi” de V. G. Paleolog din 1944 la pagina 14 şi din 1947 la pagina 18. 

O fotografie în care Constantin Brâncuşi era prezent la amplasarea Mesei Tăcerii, piesă extrem de rară, a fost adjudecată la 6.000 de euro, fiind estimată între 4.500 şi 9.000 de euro.

O fotografie de epocă, realizată de arhitectul german Eckart Muthesius în 1933, care îl surprinde pe sculptorul Constantin Brâncuşi alături de omul politic John Ross, învăţându-l să tragă cu arcul, a fost vândută în final cu 3.500 de euro.

Fotografiile realizate de Constantin Brâncuşi pot fi împărţite în două categorii: cele care oferă o imagine generală a atelierului (cele mai multe datează din 1917) şi cele care prezintă lucrări individuale. Fotografia de faţă face parte din cea de-a doua categorie, notează specialiştii de la casa Historic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.