6 iunie 2020

POOL (no water), premieră online la Teatrul Maghiar

By In Teatru

POOL (no water) de Mark Ravenhill va avea premiera online pe 10 iunie la Teatrul Maghiar pe platforma eventim.ro

POOL (no water) trebuia să fie o piesă de teatru, dar a devenit o piesă într-un mecanism mult mai complex. Unul care e de fapt o convergenţă de mijloace, tehnici şi tehnologii, o suprapunere de abordări, oameni, efecte şi întâmplări. Plecând de la un „text pentru performeri” de Mark Ravenhill, cei implicaţi în producţia şi punerea în imagine a acestui eveniment au făcut nefăcutul: trama narativă devine pretext pentru un savant joc de imagini video (impecabil – vizual vorbind, poetic şi puternic în egală măsură), un sofisticat exerciţiu actoricesc (credibil, autentic, asumat în postúri şi contextualizări surprinzătoare), secondat de o lume sonoră bizară şi minunată (sofisticată şi surprinzătoare, la rândul ei). POOL (no water) nu arată a teatru, dar nu e nici film, nu e nici simplu dialog sau monolog filmat, dar nici clip. E ceva între şi peste toate acestea. Categoriile proxime ţin mai degrabă de underground-ul artelor vizuale (şi) multimediale, de performativul zis şi post-dramatic şi de VJ-iala de festival (păstrând aici, vă rog, toate conotaţiile pozitive). Până la urmă, POOL (no water), este o dramă a adecvării şi inadecvării, o poveste despre dimensiunea intimă a corporalităţii, despre ce poate fi privit şi ce trebuie să rămână privat. Apoi, în forma de acum, mai e şi despre relaţia dintre prezenţă şi absenţă, despre claustrări domestice şi accesul la rizomul globalizat de dincolo de camera web sau linkul de sub mouse. Un spaţiu-spectacol virtual despre idealul prieteniei, frumuseţea imaginii, faimă, empatie şi dinamica fluidelor. Sau mai degrabă despre lipsa lor, spune Horea Avram, istoric de artă.


Despre piesă

Vechea gașcă s-a reunit în sfârșit după mulți ani. La academia de artă erau cu toții de nedespărțit. Între timp doi au murit, iar una dintre ei a dat lovitura – lucrările ei sunt râvnite de marii colecționari ai lumii. Ea îi invită pe ceilalți membrii ai grupului (care nu au depășit nivelul expozițiilor improvizate) la vila ei de lux. Chiar în seara reîntâlnirii, gazda suferă un accident teribil. Timp de câteva săptămâni stă în comă la spital, înconjurată de prietenii care încep treptat să-i fotografieze corpul deformat. Documentarea suferinței le poate aduce în sfârșit succesul mult râvnit. Dar “obiectul artistic” se trezește din inconștiență și reclamă dreptul asupra fotografiilor. Din nou apare perspectiva ratării pentru cei lipsiți până acum de succes, așa că ticluiesc un plan de răzbunare.
 
Textul e o satiră cinică la adresa lumii artistice și a mediocrității ei (morale). E însă și o piesă despre societatea de azi, în care până și dreptul asupra imaginii propriului corp este negociabil. Ravenhill supune supraestetizarea lumii reale și înscenarea vieții private unui tir acid, căci însuși corpul uman, ca depozit identitar fundamental, a devenit un produs supus regulilor pieței.
 


Disponibil online: 10 iunie – 10 iulie 2020
Durata: 129’

 
Un proiect de: Radu Nica, Andu Dumitrescu, Vlaicu Golcea și András Buzási, Andrea Kali, Csaba Marosán , Kinga Ötvös, Csilla Varga
 
Asistent de proiect: Kántor Melinda
Traducerea în limba română de: Dragoș Alexandru Mușoiu
 

Drepturile de autor au fost furnizate de către Judy Daish Associates Ltd. (UK) și Hofra Kft. (www.hofra.hu)
 
Nerecomandat minorilor sub 16 ani!

Biletele pentru spectacolul online POOL (no water) pot fi achiziționate de pe situl www.eventim.ro. Spectacolul va putea fi vizionat pe platforma eventim.ro, în perioada 10 iunie – 10 iulie.
După achiziționarea biletului, veți primi două emailuri: primul email va conține biletul și codul de acces, iar în al doilea, pe care îl veți primi înainte de reprezentație, va fi trecut linkul unde veți putea viziona spectacolul introducând codul de acces.


 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!