12 ianuarie 2021

Polemică între regizorul ”Colectiv„ și Ministerul Culturii. Vezi câți bani a dat statul pentru film

By In Esenţial

Ministerul Culturii a precizat că documentarul „colectiv”, al regizorului Alexander Nanau a fost finanţat cu peste 1,5 milioane de lei din Fondul Cinematografic şi a apreciat drept „răuvoitoare şi lipsită de temei”, afirmaţia lui Nanau conform căreia ministerul nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural, afectat de restricţiile impuse de pandemia de COVID în 2020, conform Digi24.ro

Documentarul „colectiv” a fost considerat cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea României la premiile Oscar din 2021.

Ministrul Culturii, Gheorghiu

Regizorul filmului, Alexander Nanau, a fost propus de Ministerul Culturii pentru a fi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Ordinului Cultural, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2021.

Nanau a refuzat distincţia.

„Este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincție din partea statului român”, a precizat, într-un comunicat, Ministerul Culturii.

Regizor Alexander Nanau

150.000 de lei pentru promovarea internaţională a filmului lui Nanau în perioada 24 ianuarie-31 aprilie 2021

Ministerul a precizat însă că propunerea i-a fost comunicată lui Nanau, în cadrul unei întâlniri avute pe 4 ianuarie. „Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional”, a precizat Ministerul Culturii.

Filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului, conform ministerului.

Susținerea statului român pentru producția „Colectiv” a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019) în total de 40.000 lei și, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei.

Consiliul de administrație al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sună care include şi costurile de distribuţie, informează Ministerul Culturii.

Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții este răuvoitoare și lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia”, se mai arată în comunicatul ministerului, citat de Digi24 HD.

1 Comment
  1. […] refuzul primirii decorației prezidențiale de către Alexander Nanau este controversat pentru că statul român a sprijinit „colectiv” cu sume bune nu așa cum a susținut regizorul că statul a ignorat în pandemia domeniul cultural. Gestul se […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!