7 decembrie 2017

Poezia nordică a metalului: Arstidir, Myrkur şi Solstafir au umplut /Form Space

By In Actualitate, Cooltura

Sonorități ambientale,  metafizice,  asezonate cu voci superbe și cu look-ul tipic al nordicilor, blonzi cu barbă roșiatică, ținute metal de efect, rock opera și post rock în forță. Câteva sute de clujeni au avut parte de asta, de o incursiune în muzica Nordului friguros, mercuri seara, la / FORM SPACE, unul din cluburi clujene cele mai cool, unde se cântă live.

Organizatorii de la / FORM SPACE au invitat la Cluj, de pe numeroasa scenă metal islandeză și daneză, trei grupuri diferite ca abordare, care au susținut showuri de efect.

Seara a început cu trioul islandez Arstidir/ Árstíðir. Aceștia  îmbina elementele clasice indie-folk si chamber rock/pop.

Arstidir la Cluj. Foto Marmo Photography

Trupa a luat nastere în 2008 și are la activ numeroase materiale discografice, cat si propria casa de discuri, Nivalis. Desi acestia au atins pragul comercial cu doua piese ce au devenit hituri pe posturile radio din Islanda, muzica lor continua sa fie o atipica oaza sonoră.

Amatorii de black metal și dark gothic într-o combinație de rock opera au avut parte de un regal. Frumoasa daneză MYRKUR și colegii ei mascați cu glugă au oferit un show amplu, complex, energic.

Myrkur la Cluj. Foto Marmo Photography

Publicul s-a trezit din amorțeala frumoasă indusă de muzica bună pentru coloane sonore a islandezilor de la Astidir și a plonjat în sonorități dark, metalifere. Berea a început și ea să curgă în valuri. Myrkur nu e doar solistă, cu o voce superbă și o prezență de prințesă glacială ci și o instrumentistă de calitate, cântă la chitară solo și…bass.

Vă oferim o filmare cu Myrkur live la Cluj:

SOLSTAFIR este fără indoiala unul dintre punctele de referinta ale scenei muzicale islandeze. Proiectul post-metal a luat nastere in iarna anului 1995 si este o calatorie sonora ce imbina simbolistica nordica si natura in toata cruzimea ei. De-a lungul celor 6 albume lansate, islandezii au reusit sa imbine progresiv ambianta post-rock cu energia black metal a tarilor invecinate, culminand cu lansarea ultimului material discografic, “Berdreyminn”.

A fost un show total, energic, cu piese cântate în forță, cu solouri de chitară lungi, cu pasaje dure, cu intro-uri de clape profunde, care te poartă prin cețurile islandeze apoi revii la realitate datorită unei energii care vine dinspre scenă și se propagă în public. Solstafir au mai cântat la Rockstadt Fest, la Cetatea Râșnov, în acest an.

 

 

Islandezii au fost bisați la Cluj după un show electrizant.

La acest articol a contribuit și jurnalistul Alin Șutea.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.